Kategoriler
Genel Liste

Evde vakit geçirmek için her yaşa uygun 27 WEB SİTESİ

Umarım herkesin sağlığı yerindedir. Sadece vücut olarak değil psikolojik olarak da sağlamlığımızın test edildiği günlerdeyiz. Pek çok aile kapalı bir ortamda ilk kez bu kadar uzun süre birlikte yaşıyor. İronik değil mi? Bir çoğunuzun ailesinde olduğu gibi bizim ailede de böyle bir durumda ne yapılabileceği konusunda biraz şaşkınız. E sürekli dizi/film izleyip; pomodoro tekniğiyle saatlerce çalışıp, kitap okumakla da bu hayat geçmez. 

Ben böyle durumlarda interneti keşfe çıkıyorum. Dünya turu atmak gibi bir şey. Gezerken çeşit çeşit insanla tanışırsınız ya. Bilginiz, görgünüz, dünya görüşünüz bu tür gezilerde en az kitaplarla elde ettiğiniz kadar zenginleşir. Ziyaret ettiğiniz yerler bazen saçmadır, karşılaştığınız insanlar tuhaf gelir. 

İşte videonun başında izlediğiniz sahne de böyle garip bir web sitesine aitti: http://www.movenowthinklater.com/ Şimdi hareket et, sonra düşün.

Ne işe yarıyor bilmiyorum. Terapi gibi. Belki de bulabileceğiniz en kullanışsız web sitelerinden biridir, zannediyo olabilirsiniz ama daha saçma siteler de var. Hatta sizi her tıkladığınızda böyle saçma bir siteye ışınlayan bir site yapmışlar: https://theuselessweb.com/ Kullanışsız web. 

Tıklıyorsunuz mısır unu kaplı sosislerin yağdığı bir web sitesine gidiyorsunuz: http://corndog.io/

Tıklıyorsunuz kendi kendine salınmakta olan bir yaratığa ulaşıyorsunuz. Aman dikkat! Bu yaratığı fazla sarsmayın! Çünkü ekran çılgına dönüyor. Nasıl döndüğünü burada göstermeyeceğim, ama sitedeki uyarıyı ciddiye almak lazım: http://www.staggeringbeauty.com/

İnternetin tuhaf köşelerine sizi ışınlayan bu portalin bir de kuzeni var: https://weirdorconfusing.com/ Bana kafa karıştırıcı ya da garip bir şey sat. Siz siz olun almayı ama çünkü bu site sizi Ebay’de satılan ilginç nesnelere gönderiyor. Mesela 9.41$’a hiçbir şey alabiliyorsunuz. Bu hiçbir şeyin gönderim masrafı $22.77 “Herşeyi olan birine ne hediye edilebilir ki” sorusuna bir cevap olarak tasarlamışlar.

Aralarda duyduğunuz bu sese de http://tinytuba.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Ya bunları bize niye öneriyorsun diyenlere alışkanlıklarla ilgili videomu hatırlatmak istiyorum. Orada kendinize bir ödül koyun demiştim. Bu küçük kafa dağıtıcı siteleri, kendinize verebileceğiniz 5 dakikalık ödül araları olarak kullanabilirsiniz. Kafayı yeterince dağıttıysak şimdi biraz da güzel haberlerle onu yıkayıp yağlayalım 🙂

https://informationisbeautiful.net/beautifulnews/ “Bilgi güzeldir” sloganlı bu site gerçek verilere dayalı olarak tasarlanmış infografiklerle size dünyadaki olaylarla ilgili güzel gelişmeleri gösteriyor. Mesela 1500’lü yıllarda okyanuslarda 125000 kambur balina yaşadığı tahmin ediliyormuş. Fakat maalesef aşırı avlanma sonucu 1966 yılında bu sayı 10000’e kadar düşmüş. O yıl bu balinaların avlanması yasaklandıktan sonra sayıları tekrar artmaya başlamış ve nesli tükenme tehlikesi de sona ermiş. Oh be…

Bazı alışkanlıkları kazanmak o anki modunuzla ilgili demiştik değil mi? İşte bu güzel haberlerle beynimizi pozitif moda geçirdik. Şimdi de vücudumuzu geçirelim. Egzersiz yapalım. Özellikle küçük çocuklara yönelik çok güzel bir YouTube kanalı var: https://www.youtube.com/user/CosmicKidsYoga Bu kanal bir yandan vücudunuzu esnetirken bir yandan da yaptırdığı hareketleri hikayelerle sarmalıyor. Pomodoro tekniğiyle çalışırken verdiğimiz 5 dk.lık arada yaptığımız hareketleri nereden öğrendik sanıyorsunuz 🙂

Artık beynimiz de vücudumuz da esnekliğini kazandığına göre bunları güzel bir hobiyle besleyebiliriz. Mesela gitar öğrenmeye ne dersiniz? 

https://www.justinguitar.com/ adresinde ailece gitar öğrenmeye başlayabilirsiniz. Burada 1000’den fazla ücretsiz gitar dersi videosu var. Ben henüz bu videoları denemedim ama onları kaydeden Justin adlı bu arkadaş hakkında çok güzel şeyler duydum. Eğer Mark Knopfler, Steve Vai ve hatta Queen’in gitaristi Brian May bile gitar öğrenmek isteyenlere bu siteyi tavsiye ediyorsa ben niye etmeyeyim? 

E ama bu site İngilizce. Olsun, bazı şeyleri görerek, dinleyerek de öğrenebilirsiniz. Ya da bu tür kaynakların çoğu İngilizce olduğu için önce yeni bir lisan öğrenerek işe başlayabilirsiniz. O da en iyi konuşarak oluyor. Hatırlarsanız KO-KO tekniği videosunda hata yapmaktan korkmamanın ve insanlarla iletişim kurmanın yabancı dil öğrenimindeki yerinden bahsetmiştim. 

Sıradaki web sitesi bu videonun sponsoru olan Cambly Kids. 4-15 yaş arasındaki çocuklar Cambly Kids’te ana dili İngilizce olan eğitmenlerden bire bir, görüntülü olarak İngilizce dersi alıyor, seviyelerine uygun renkli ve eğlenceli bir ders planıyla, sadece okuyarak, izleyerek değil bol bol konuşarak İngilizce öğreniyorlar. Böylece daha çocuk yaştan itibaren yabancı dilde kendilerini rahatça ifade edebiliyorlar. Türkçe navigasyon seçeneği de olan bu web sitesinde, eğitmenleri ve ders günlerini-saatlerini çocuğunuzun programına veya isteklerine göre seçebiliyorsunuz. Eğitmenlerin profillerini inceleyebiliyorsunuz ve hatta her derste aynı ya da farklı bir eğitmene bağlanabiliyorsunuz. Cambly Kids’te %35 indirimle bir abonelik oluşturmak için kids350 kodunu, deneme dersini yapmak için ise dene350 kodunu kullanabilirsiniz. Linkler ve detaylar açıklama kısmında.

Eğer İngilizce’yi zaten biliyorsanız, kendinizi geliştirmek için çok güzel bir başka eğitim sitesi geliyor şimdi: http://noexcuselist.com/ Bahane yok demek bu. Çoğunluğu ücretsiz olan eğitim kaynakları listelenmiş. Bu web sitesinden Berkeley, Stanford, Yale, Cornell, MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin kurslarına katılabilirsiniz. “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik” devri bitti. Artık bırakın Urfa’yı herkesin evinde bir değil birkaç üniversite var. Yani bahane yok.

Sadece üniversiteler mi? Estetik zevklerinizi inceltecek, kültürünüzü zenginleştirecek müzeleri her fırsatta ziyaret etmek lazım. Biz bırakın ziyareti bazen ailece müzeye gidip,  geceyi orada geçiriyoruz. Bugünlerde hemen hepsi fiziksel olarak kapalı olan bu müzeler internette açık. Mesela şu müzede 400.000’den fazla eser yüksek çözünürlüklü olarak sergileniyor. https://www.metmuseum.org/art/collection Üstelik içinde çocuklara özel bölümler de var. Evinizden çıkmadan sanal müze turları atabilirsiniz.

Kendi çizim yeteneklerinizi geliştirmek için de şu siteyi kullanabilirsiniz: https://www.drawspace.com/lessons/1175/squirkle-a-realistic-spruce-tree Burada mesela bir ağaç çizmek için ne yapılması gerektiği adım adım gösteriliyor. 

Tasarım ve sanatla ilgili önerebileceğim bir başka site de: https://artsandculture.google.com/ Buradan indireceğiniz cep telefonu uygulamasında çeşitli özellikler var. Bir tanesi art projector. Müzelerde sergilenen eserleri evinizin duvarına getiriyor. Bir başkası sanatsal selfie. Yüzünüzü analiz ederek ünlü tablolarda benzerlerinizi buluyor. Uygulamada renk paletleri oluşturmak gibi dekorasyon ve tasarımda kullanabileceğiniz başka özellikler de var.

Hazır uygulamalardan söz ediyorken geçen gün hiç konuşmadan yaptığım 1 saatlik canlı yayında kullandığım zamanlayıcı uygulamayı merak edenler olmuştu. Uygulamanın adı Focus Keeper: Hem Android hem de iOS versiyonu var. Pomodoro tekniğini kullanmak isteyenler için bir de web sitesi önereceğim: https://www.marinaratimer.com/ Bu zamanlayıcıda tek bir tıkla 4 tane 25 dakikalık seans, 5 dakikalık 3 ara ve 15 dakikalık bir uzun aradan oluşan bir oturum başlatılıyor. Ama işin daha ilginç bir tarafı var. Her oturum için özel bir link üretiliyor. Bu linki arkadaşlarınızla paylaşarak birbirinizin zamanlayıcısını görebiliyorsunuz. Birlikte çalışmayı kolaylaştıran bir başka araç.

Canlı yayında saat sesi bazı arkadaşlarımızı rahatsız etmiş. Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür dilerim ve hemen bunu telafi etmek için size bir ambiyans ses sitesi önereyim: https://asoftmurmur.com/

Bu arada canlı yayının devamını isteyenler de olmuş. Belki önümüzdeki hafta bir kez daha yaparız. Bu kez aklımda size canlı yayında müzik çalmak, DJ’lik yapmak gibi bir fikir var. Videolarımda kullandığım müzikleri merak edenler çok oluyor. Yeni bir canlı yayın yaparak yine hiç konuşmadan sadece bu müzikleri mikslemek istiyorum. Siz ne dersiniz? Belki çalışırken dinlenebilecek güzel bir oynatma listesi de olur. Yorumlarınızı, önerilerinizi bekliyorum.

https://musiclab.chromeexperiments.com

Şimdi size iki oyun sitesi önereceğim. İlki “casual game” yani gündelik çok kafa yormadan oynayabileceğiniz türde bir oyun: Pass me. Arkadaşınıza pas atıyorsunuz: https://kbhgames.com/game/pass-me

Diğer oyunu siz değerli izleyicilerimden birisi tavsiye etti, kendisine teşekkürler. Henüz çok detaylı inceleyemedim ama güzel bir bilimsel keşif oyununa benziyor: FoldIt https://fold.it/portal/ Hücrelerimizde yer alan proteinleri katlayarak bilimsel yap-bozları çözüyorsunuz. Şu andaki gündemle doğrudan ilgili. Üç haftadır Coronavirüsüyle ilgili bağlayıcı tasarımı yarışması da bu site üzerinden yapılıyormuş ve seçilen 99 tasarım laboratuvarda test edilmeye başlanmış.  Bu tür bir tasarım yarışmasıyla ya da protein katlama oyun/simülasyonuyla en azından günümüzün ve muhtemelen yakın geleceğin en önemli problemlerinden biri konusunu daha yakından anlamaya başlayabiliriz. Belki bazılarımız gelecekteki mesleğini buna göre seçebilir. 

Daha önce size freerice diye bir site önermiştim. Benzer mantıkla hazırlanmış bir başka site daha buldum: https://beanbeanbean.com/what-is-this.html Burada da eğlenceli yarışmalarla bezelye taneleri kazanıp isterseniz bunu bağışlıyorsunuz. Bence akşamları ailece yapılabilecek çok güzel bir aktivite.

Yeni müzikleri ya da filmleri keşfetmek için kullanabileceğiniz üç web sitesi geliyor şimdi de… İlk ikisi kuzen. Aynı geliştirici tarafından yapılan https://www.music-map.com/ ve https://www.movie-map.com/ Buraya kendi beğenilerinizi yazınca ona yakın sanatçıları ya da filmleri öneriyor.

Şimdi bu önerme mekanizmaları bir yandan iyi bir yandan da kötü. Çünkü mesela Netflix kullanıyorsanız uygulamayı açınca size yapılan öneriler biraz farklı çalışıyor. Kendi izletmek istediklerini, kapak görselini değiştire değiştire önünüze çıkarıyor. Açıkcası bana yapılan bu önerilerin yarıdan fazlasını beğenmiyorum. Ama sistemde saklı ve size önerilmeyen bir sürü içerik de oluyor. Bunları keşfetmek için çok güzel bir araç kullanıyorum: https://instantwatcher.com/

Mesela şöyle bir filtreleme yapabiliyorsunuz. “Bana ortalam ratingi 4.3 ile 4.7 arasında olan, 2012 yılı öncesinde yapılmış ve süresi 90 dakikadan kısa filmler öner.” Yüzlerce seçenek bir anda 7’ye iniyor ve ben uzun zamandır izlemediğim bir animasyonu fark ediyorum: 2009 yapımı Princess and Frog: Prenses ve kurbağa. Müzikleri harika, tavsiye ederim.

Film ve müzik demişken bu ikisinin karışımını çok güzel kullanan son bir web sitesi daha öneriyorum: https://www.movie-music-quiz.com Akşamları aile ve arkadaşlar arasında oynanan sessiz sinema oyunu vardır ya. Bu onun sesli, müzikli bir alternatifi. Çeşitli temalardan birini tercih ediyorsunuz. Mesela bilim-kurgu filmlerini seçiyorsunuz. Çoktan seçmeli mi yoksa konuşarak ya da yazarak mı cevaplayacağınıza karar veriyorsunuz. Sonra da site size film müzikleri dinletmeye başlıyor. 

“Evde vakit geçirmek için her yaşa uygun 27 WEB SİTESİ” için 12 yanıt

Araştırma yapmayı çok seven birisiyim ve en büyük kaynağım internet ancak internette çok fazla yanlış bilgi var güvendiğin ve araştırma yaptığın siteleri de bir videonda anlatır mısın

Bir kitap videosu çekermisin ama ortaokul seviyesinde kitaplar , şu aralar ne okuyacağımı bilemiyorumda

Selam Barış bey bizim için yaptığınız bu tavsiyeler çok gerekli ve bzim için çok kullanışlı bu arada sizden ricam bize bazı psikoloji ile bağlı kitab önerilerinde bulunmanızdır .

Bİ kez daha Azərbaycandan selamlarr

Özellikle karantina günlerinde vakit geçirmek için güzel bir liste olmuş elinize sağlık. Favorim arts culture oldu. Bu tür listelerin gelmesi faydalı oluyor. Sıkılınca farklı şeyler denemek istiyoruz.

Bir web sitesi değil ama abi bende youtube de arıyorum böyle kanalları ve çok beğendigim bir kanal var akın altan adında kitap seslendirmesi yapan bir seslendirme sanatçısı şuanda bir çok kitabı ve şiiri seslendirmis kendisi ve kanalda ücretsiz bir şekilde yayınlıyor gayet başarlı ve hiç amatörce değil merak eden arkadaşlar bakabilirler

Barış abi seni çok seviyorum hiç sıkılmadan yüklediğin videolarını hayranlıkla izliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir