Kategoriler
Teknoloji

Yıldızlar Arasında 20 Yıl

İnsanlık başka gezegenlere uzay aracı gönderme konusunu başardı. Peki başka bir yıldıza gidebilmek mümkün mü? Aralarında Stephen Hawking’in de bulunduğu bir grup bilim insanının bu konuyla ilgili bir çözümü var. Rus bir iş adamının da bu işe yatıracak parası.

Yıldızlara yolculuk yapmak. İnsanoğlunun en büyük rüyalarından biri ve belki de sandığımızdan çok daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşecek. Bu konuyla ilgili en ciddi projelerden birini, “Starshot” projesini Nisan 2016’da dünyanın en ünlü bilim insanlarından Stephen Hawking açıkladı.

“Yıldızlarla bizim aramızda etrafımızı kuşatan çok büyük bir boşluk sınırı var ama artık bunu aşabiliriz” diyor Hawking.

Aşılması gereken bu boşluğu nasıl tarif edebiliriz? Bize en yakın yıldızı ele alalım: Alpha Centauri. Tam 4.37 ışık yılı uzaklıkta. 4 filan deyince ne kadar yakınmış gibi gözüküyor değil mi? 4 km uzakta der gibi… Ama bu ışığın kat ettiği mesafe. Yani mesela orada birisi ışıkları kapatsa ya da yıldız bir anda yok olsa biz 4 yıl boyunca onu görmeye devam ederiz, kendi güneşimiz için bu süre 8 dakika. Bugüne kadar yapılmış en hızlı uzay aracını oraya göndermeye kalksak 30.000 yılda oraya ulaşır. Kayıtlı insanlık tarihinin sadece 5000 yıl olduğunu düşünürsek bu da epeyce uzun bir süre. İşte o yüzden “Starshot Projesi” oldukça iddialı. Çünkü bu mesafeyi 20 yıllık bir yolculukla aşmayı planlıyorlar. Peki nasıl?

Bir kaç yüzyıl önce dünyadaki yeni yerler nasıl keşfedildi? Kıtalar arası seyahat nasıl yapıldı? Yelkenli gemilerle değil mi? Şimdi o yelkenli gemilerin uzayda yıldızlar arası yolculuk yapabildiğini hayal edin. Tek fark yelkenleri şişiren şey rüzgar değil lazer ışınları olacak. O yüzden adına “Lightsail” yani ışık yelkeni demişler. Yelken bir kaç metre genişlikte ve bir kaç atom kalınlığında. Bir de gemide insan yerine çok daha ufak bir şey taşınacak: “Starchip” adında pul kadar küçük bir elektronik devre. Bu mini mürettebat bize gittiği yerlerden haberler gönderecek, fotoğraflar çekecek.

Eğer çok güçlü bir lazer ışını ve çok hafif ve küçük bir uzay gemisi yapılabilirse çok hızlı bir hareket elde edilebilir. Işık hızının beşte birine ulaşılabilir. Dolayısıyla en yakın yıldızımız olan Alpha Centauri’ye 20 yılda gidilebilir.

Uzayda hızlı gidebilmek için düşünülen bu konsept bir ilk değil. “The Planetary Society” tarafından geliştirilen “LightSail” projesi de buna benzer bir yolculuk öneriyor.

Peki bütün bunlar yapılabilir mi? Teorik olarak evet. 20 yıl içerisinde bu tür bir aracın üretilebileceği öngörülüyor. Üzerine bir de 20 yıllık yolculuk eklediğinizde belki de 40 yıl sonra başka bir yıldız sisteminden görüntüler izlemeye başlayacağız. Bunlar bizim için uzun ama insanlık için çok kısa süreler.

Son bir şey daha… Bu tür bir yelkenli uzay gemisinden 1 tane değil 1000 tane yapıp bir çeşit araştırma filosu gönderilmesi planlanıyor. Böylece bu filo Alpha Centauri sistemine vardığında oradaki gezegenleri araştırıp bizden başka canlılar olup olmadığına bakacak. Çünkü orada böyle bir gezegen olabilir. Daha bir kaç gün önce 24 Ağustos’ta yayınlanan bir bilimsel çalışmaya göre Proxima b adlı bir gezegen yüzeyinde su olma ihtimali var. Ve siz de biliyorsunuz, su demek hayat demektir. En azından ihtimali bile heyecan verici.

Bizden önceki nesiller “Denizler altında 20000 fersah”, “80 günde devrialem” ve “Ay’a yolculuk” gibi kitapları okuyarak büyüdü. Bizim nesil bunların hepsinin gerçekleştiğini gördü. Bizden sonraki neslin “Yıldızlar arasında 20 yıl” macerasına tanık olmaması için hiç bir sebep yok.

“Yıldızlar Arasında 20 Yıl” için bir yanıt

Saygı değer Barış Özcan, nasıl teşekkür edebiliriz bilmiyorum. Önümüze yeni pencereler açısıyorsunuz, ama bu yazılar en az 7/8 yıllık, güncel yazılara ne zaman kavuşuruz. Güncel yazılar için başka bir adres varsa lütfen bildirebilirmisiniz. Sevgiler, selamlar… Kolay gelsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir