Kategoriler
Genel

Zaman yönetimi tekniği: Tek mi Çift mi?

90’lı yıllarda öğrenciyken zamanımı daha verimli kullanmak için bir yöntem geliştirdim. Adı: Tek mi, çift mi? Sonra büyüdüm ve üretkenlik adına daha başka teknikler olduğunu da öğrendim. Sizce bu teknikleri kullanarak zamanımızı tasarlayabilir miyiz?

Size kendi tekniğimden bahsedeceğim ama önce en popüler zaman yönetimi metodu olan Pomodoro‘yu görelim. Tam benim “tek mi çift mi” tekniğimi geliştirdiğim 90’lı yıllarda ortaya çıkmış ve bilhassa yazılımcı ve tasarımcı dünyasında ilgi görmüş bir teknik ama bence herkes uygulayabilir.  Çünkü çok basit.

Önce bir zamanlayıcı (timer) buluyorsunuz ve 25 dakikaya ayarlayıp çalışmaya başlıyorsunuz. 25 dakika dolduktan sonra 5 dakikalık kısa bir ara veriyorsunuz. Buna bir “pomodoro” deniyor. İşinizin miktarına göre arka arkaya 4 pomodoro yapabilirsiniz. Her 4 pomodorodan sonra 20-30 dakikalık daha uzun molalar verebilirsiniz. Kolay. Ama daha da kolaylaştırılabilir mi? Evet. Tek mi çift mi yöntemimi bekleyin 🙂 Bu arada bu yöntemi de eleştirenler yok değil.

Zaman yönetimi konusunda yazılmış belki de en popüler kitap “Getting Things Done”. “İş bitirici” adıyla Türkçe baskısı da var. Mottosu “Stressiz üretkenlik sanatı”. Neden stressiz? Çünkü bu metodoloji, kafanızdaki bütün fikirleri, işleri, görevleri mümkün olduğu kadar çabuk ortaya çıkartıp, sizi bunları organize etmeye teşvik ediyor. Bu şekilde oluşturacağınız “yapılacaklar listesi – to do list” zamana ve önceliklere göre düzenlenmeli.

Gelelim şu ana kadar bir sır gibi sakladığım kendi yöntemime… Diyelim ki öğrencisiniz ve büyük bir sınava hazırlanıyorsunuz, ya da çalışıyorsunuz ve önemli bir sunumunuz olacak. Yazarsınız; kitabınızı, senaryonuzu, blog yazınızı 1 gün içinde bitirmek zorundasınız.

Son teslim tarihi giderek yaklaşan, sürelerin kısaldığı bu gibi durumlarda zaman daha da bir hızlı akmaya başlar. Konsantrasyon sorunları yaşarsınız. Nedense daha önce hiç aklınıza bile gelmeyen bir sürü başka iş aklınıza gelir ve onları yapmak böyle zamanlarda daha çekicidir.

Böyle bir durumda saatinize bakın. Eğer tek sayılı bir saate denk geldiyseniz, mesela saat 3:00’se elinizdeki her türlü işi acilen bırakın, telefonunuzu, televizyonunuzu, dikkatinizi dağıtabilecek her şeyi hemen kapatın ve yapmanız gerekeni yapın. Saat 4:00 olana kadar işe devam edin. Çift sayılı saatlerde işi hemen bırakın ve iş dışında yapmak istediğiniz her şeyi yapın.

Yöntemim bu kadar basit. Hayatınızı ikiye ayırıyorsunuz; yapılması gereken acil ve önemli “o iş” ve hayatınızdaki diğer “tüm işler”… Bunları tek ve çift sayılı saatlere bölüştürüyorsunuz. Psikolojik olarak bu “yarı zamanlı çalışmak” fikri sizi doğal olarak rahatlatıyor. Çünkü hayatınıza devam ediyorsunuz. Günde 8 saat uyuyan birisi bu yöntemle net 8 saat çalışabilir ve geri kalan 8 saatte dilediğini yapabilir.

İyi ama hayatımızı tasarlamak her zaman bizim elimizde olmuyor. Dış etkenler bizi bazı zamanlarda çalışmaktan alıkoyabilir. Doğru. Örneğin evinizden işinize ya da okulunuza 1 saatten daha uzun bir sürede gidiyorsunuzdur. Bu durumlarda esnek olabilirsiniz. Tek ve çift sayılı saatlerin yerini değiştirerek kendinizi adapte etmeye çalışın.

Tek mi, çift mi yöntemimde vurgulamak istediğim temel konu şu: hayatınızda her zaman yapmanız gereken pek çok şey olacak. Ama sabrınız, enerjiniz, odaklanma gücünüz bunların hepsine yetişebilmek için yeterli değil. O halde hepsini yarım yamalak yapmak yerine; yapmanız gereken tek ve önemli bir şeye hayatınızın bütün gücünün ve en önemli sermayesinin -zamanınızın- yarısını ayırın ve nasıl kaliteli bir şekilde işleri bitirebildiğinizi görün.

Siz zamanınızı nasıl tasarlıyorsunuz? Bildiğiniz başka teknikler var mı? Yorumlarınızla paylaşabilirsiniz. Eğer benim “tek mi çift mi” yöntemimi denerseniz onun da sonuçlarını merak ediyorum. İrtibatı koparmamak için abone olun.

“Zaman yönetimi tekniği: Tek mi Çift mi?” için 10 yanıt

Barış Bey yeni videolarınızı büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Müsadenizle kısa bir zaman içerisinde sitemiz üzerinde sizin tanıtımınızı da yapmak isteriz. Sunmuş olduğunuz kaliteli içerik ve harika videolar için çok teşekkür ederiz. 🙂

Yayınlandığı gün izlediğim bu videoda pomodoro tekniğini öğrendim. Açıkcası bir haftada inanılmaz sonuçlar aldım. Odaklanma problemimi kısmen çözdüm ancak pomodoro tekniğini hakkında okuyarak geliştiriyorum. Eskiden bende saat başı ders çalışma takıntısı vardı ve ne zaman ders çalışmaya başlasam sonuç hüsrandı. Barış bey sizin teknikte benim uygulamama benziyor ama takıntı yaptığım için başarısız oldum ama şunu söylemeliyim ki videolarınızdan çok şey öğreniyorum. Çevremde bulunan arkadaşlarıma da videolarınızı sürekli izletiyorum. Bu tür videoları her pazar bekliyorum 🙂 Elinize, dilinize sağlık, teşekkürler…

Merhaba Barış bey. Yaklaşık 2 aydır sürdürdüğüm pomodoro tekniği sonrasında sizin tek mi çift mi tekniğiniz can simidim oldu. İlk başlarda günü verimli kullanamamış pomodoroya devam etmiştim. Şimdi tekrar sizin tekniğinizle akademik çalışmalarıma devam ediyorum. Benim gibi tembel ve çabuk sıkılan bir adamı bile çalıştırıyor bu teknikler. Ara sıra taktik değiştirmekte fayda var 🙂

Merhaba,
David Allen nın İş Bitirici kirabının baskısı bitmiş ve heryerde (internet dahil) aramama rağmen bulamıyorum. Büyük ihtimalle sizinde bulma şansınız yoktur. Bu yüzden sizden yardım rica edecektim. Elinizdeki kitabı bana gönderin ben kopyalayım kitabı size geri göndereyim ta da fotokopisini ücreti karşılığı gönderebilirmisiniz sevinirim.

Ertuğrul ÇETİN bey aynı dert bende de var 2 seneyi aştı bulamıyorum İş Bitirici kitabını 2. el de dahil pek çok yerden sordum ama nafile bulamadım. Eğer kitabı bulusanız yada elinde olana varsa her türlü masrafı karşılayıp almak isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir