Tesla alan herkese özel bir kod veriyorlar. 6 ay ücretsiz supercharge almak isteyenler için benim kodum: https://ts.la/baris60606
2019’daki zinciri kırma hedeflerimden biri benzinciye gitmemek. Evet 2019’dan itibaren benzincilere veda ediyorum. Artık daha fazla fosil yakıtla çalışan araç kullanmama kararı aldım. Onun yerine Elon Musk’ın Tesla’sını tercih ettim. Uzaya gönderdiği modelden kullanmak isterdim ama onun yerine Model 3’le elektrikli otomobil dünyasına merhaba diyorum. Bugün size sadece elektrikle çalışan çevre dostu bu aracı tanıtmak istiyorum. Gelecekte tüm araçlar yaklaşık bu özelliklere sahip olacak. Şimdiden geleceğe hazırlık yapmakta fayda var.
Önce tasarımından başlayalım mı? Bu araç oldukça minimalist bir tasarıma sahip. Ön panelde direksiyon ve büyük bir ekrandan başka neredeyse hiçbir şey yok. O ekran çok önemli. Birazdan teknolojisinden bahsederken ona geri geleceğim. Aracın üstü tamamen camla kaplı. Çeşitli yerlere yerleştirilmiş kameralar ve radarlar var. Otonom sürüş için yani otomobilin kendi kendine sürebilmesi için çeşitli sensörlerle donatılmış durumda. Ön tarafta herhangi bir motor yok. Onun yerine küçük bir bagaj yerleştirilmiş. Arkada da klasik bir bagajınız var. Elektrik motoru yaklaşık bir karpuz büyüklüğünde olduğu için iç hacmi oldukça geniş.
Tesla Model 3’ün bir anahtarı yok. Kredi kartı şeklinde bir kartınız var ama onu da yedek olarak veriyorlar. Herşeyi cep telefonunuzla yönetiyorsunuz. Cep telefonunu cebinizden bile çıkartmadan otomobile yaklaşınca kapılar otomatik olarak açılıyor. Koltuklar ve aynalar tanımladığınız profile göre şekil alıyor. Sürücü ve yolcu koltuğunun arasında bir orta panel var. Cep telefonunuzu ve taşıdığınız diğer küçük eşyaları bu panelin içindeki bölmelere yerleştirip kapakları kapatınca o minimalist tasarım bozulmamış oluyor ki bu da tasarım konusunda takıntılı benim gibi kişilerin en çok sevdiği özelliklerden biri.
Arabayı çalıştırmıyorsunuz çünkü böyle bir konsept yok. Sürekli uyanık durumda. Park durumundan ileri ya da geri vitese geçip yola çıkıyorsunuz. Birazdan bir tur atarız ama tasarımdan bahsettik şimdi biraz da teknolojisinden bahsedelim. Yolda yapacaklarımı görünce paniğe kapılmayın. Don’t Panic!
Ekran çok önemli demiştim. Çünkü bu bir otomobilden çok tekerlekli bir bilgisayara benziyor. Diğer elektrikli araçlara göre en büyük farklılığı da çok gelişmiş bir beyne sahip olması yani içindeki yapay zeka. Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın yaptığı en önemli şeylerden biri teknoloji dünyasındaki gelişmeleri enerji, otomobil ve uzay gibi endüstrilere uyarlaması. Ne demek bu? Dikkat ederseniz teknoloji dünyasında donanımlar giderek sadeleşiyor. Üreticiler yazılıma, yapay zekaya odaklanıyor. Donanım sadeleşiyor, vücut sadeleşiyor. Yazılım güçleniyor, ruh güçleniyor. “Onun arabası var ama maalesef ruhu yok” diyordu ya Mustafa Sandal. Demek ki otomobil dünyasındaki boşluğu iyi yakalamış zamanında 🙂
İşte Tesla’larda da böyle bir evrim var. Model 3’de aracın tüm fonksiyonları bu ekrandan yönetiliyor. Torpido gözünü açmak için bile fiziksel bir buton koymamışlar. Bu ekrandan yönetiyorsunuz. Bir zamanlar cep telefonlarının üzerinde fiziksel klavye varken Apple sadece dokunmatik camdan ibaret butonsuz bir telefon çıkartmıştı ya zamanında. İşte iPhone’un telefon dünyasında yaptığı o “oyun değişikliği”ni Tesla otomobil dünyasında başlattı diyebiliriz.
Ekranın sol tarafı araçlardaki klasik göstergelerde arayacağınız bilgileri barındırıyor. Bunu çok güzel bir arabirim tasarımıyla görselleştirmişler. Hareket halindeyken aracın hızını görebiliyorsunuz. Her yerinde sensörler ve kameralar olduğu için önünüzdeki ve yanınızdaki diğer araçları da animasyon şeklinde gösteriyor. Neredeyse bir bilgisayar oyunu gibi gözüküyor.
Ekranın sağ tarafında navigasyon araçları ve müzik/eğlence sistemi var. Araç internete sürekli olarak bağlı. Yazılımını 2-3 haftada bir güncelliyorlar. Gece size güncellemeleri gönderiyorlar, sabah araca binince bunları yüklüyorsunuz ve eskisine göre daha akıllı ve gelişmiş özellikli bir otomobile dönüşüyor. Hatta bazen daha komik özelliklere 🙂
Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın hayatını anlattığım videoda da bahsetmiştim. Kendisi küçük yaşlarda bilgisayar programları özellikle de oyunlar yazıyormuş. İşte onun bu kişiliğinin ve vizyonunun uzantısını bu arabada da görüyorsunuz. Bilgisayar oyunlarının içine saklanan “easter egg”ler sürpriz yumurtalar var ya. Onlardan gizlemişler. Mesela eski oyunlar var.
Aracınıza bir isim verebiliyorsunuz. Eğer “life, the universe, and everything” gibi bir ad verirseniz bunu “42”ye dönüştürüyor. Douglas Adams’ın meşhur bilimkurgu romanı “Otostopçunun Galaksi Rehberi”ni okuyanlar hatırlayacaktır. Orada hayatın, evrenin ve herşeyin anlamının 42 olduğu yazar. İşte oraya bir gönderme bu.
Yine Elon Musk’ın başka bir şirketi olan Space X’le ilgili bir sürpriz yumurta da var. Haritanızı Mars haritasına dönüştürüp aracın ikonunu da Mars’ta gezen bir uzay aracına dönüştürüyor. Bu arada arabanın yerine de Space X’in Mars’a insanlı uçuşta kullanmayı düşündüğü uzay mekiğini koyuyor.
Şimdi bir tur atalım isterseniz…
…
Tesla alan herkese özel bir kod veriyorlar. 6 ay ücretsiz supercharge almak isteyenler için benim kodum: https://ts.la/baris60606
“Benzine Veda! Tesla Model 3 ile elektrikli otomobil dünyasına merhaba!” için 12 yanıt
Barış abi çalan şarkıları da bu transkriptlere ekleyebilir misin? :(((((
Keyifle kullanın.
0.05’de giren görüntü de merkezden dışa doğru büyüyerek girse daha harika olurdu. Video için de ellerinize sağlık. Merakla izliyorum ve sizi seviyorum.
Başarılar.
ah be insanın nasıl içi gidiyor bir bilseniz 😀
Altyazılar çok düzensiz geliyor. Çoğu zaman gelmiyor bile. Bu konuyla ilgilenebilir misiniz?
Hatta birisinin zincirini kırma hedefini “Barış’ın videolarına en geç 2 gün içinde TDK seviyesinde bir altyazı” yapmasını sağlarsanız sorun kolaylıkla çözülmüş olur :))
sen yapıver insanlara diyeceğine
Kendimi bir an bilimkurguda sandım 🙂
Her zamanki gibi muhteşem bir videoydu Barış abim. Sanırım yazının içerisine müzik linklerini eklemeyi unutmuşsun. Özellikle sondaki sakin müziği çok beğendim. Rica edersem müzik linklerini, kaynaklarını vs. ekler misin? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Lityum pillerin doğaya zararından bahsetmediğiniz için taraflı bir video olmuş.
Barış bey kolay gelsin. Videolarınızı sürekli takip ediyorum. Sorum şu web sayfanızın tasarımını çok beğeniyorum. Hangi şablonu kullanıyorsunuz.
Sitenize birde arama motoru ekleyebilir mi siniz?
Videoya harcadığınız emekten dolayı teşekkür ediyorum Barış Bey. Bu tarz teknolojik gelişmelerin -aslında mevzuya uygun/ait tüm gelişmelerin- Türkler tarafından yapılmaması, geliştirilememesi veyahut keşfedilmemiş olması beni derinden yaralamaktadır. Nitekim ‘bağımsız,gelişmiş ve sürekli geliştirilmesi hedef kılınan milli teknoloji alanı ve pazarı nasıl kurulabilir ve sağlanabilir?’ sorusuna sizin düşünceleriniz nelerdir öğrenmek isterim. Teşekkürler.