Kategoriler
Genel

Plüton ve Sonrası, 248 yıl sonra nerede olacağız?

Pluto mu? Plüton mu? Gezegen mi değil mi? Biz bu kısır tartışmaları bir kenara bırakalım da güneş sisteminin sınırlarında ne var ve buna ulaşmak için insanlar teknolojiden nasıl faydalanmışlar bunun hikayesine bakalım.

Bize okul yıllarında Plüton 9. gezegen olarak öğretilmişti. Maalesef bu ünvan kendisinden alınarak cüce gezegen haline getirildi. İşte tam da bu ünvanın kendisinden alındığı yıl olan 2006’da dünyadan piyano büyüklüğünde tasarlanmış bir uzay aracı ona doğru yola çıktı: New Horizons – Yeni Ufuklar.

Düşünün o zamanlar Facebook, YouTube daha yeni kurulmuş, Twitter ortalarda yok. Dolayısıyla bu yolculuk sosyal medyada trend topic filan olamadı. Uzay aracı 9 yıldan beri yolda. O yoldayken teknolojik açıdan dünyada neler oldu neler. iPhone’lar, iPad’ler, iWatch’lar, ay aylar… Düşünebiliyor musunuz uzaya bir araç gönderiyorsunuz ama içine selfie çekebilecek bir iPhone bile konulamamış. Onun yerine Plüton’u keşfeden bilim adamının külleri, bir kaç bozuk para, pul, içinde 434.000 kişinin imzası olan bir CD-ROM, CD-ROM! USB bellek bile değil… Neyse, içinde bu hatıra eşyaları ve tabiki bir kaç bilimsel gözlem aracıyla birlikte yoluna devam ediyor. Ben bu videoyu yayınladıktan yaklaşık 48 saat sonra eğer başına bir şey gelmezse 14 Temmuz 2015’te hedefine varacak. Plüton’un yaklaşık 10000 km yakınından geçecek.

Uzayda mesafelerin, büyüklüklerin algılanması da bir hayli zor. Şimdi şöyle düşünün: Dünyayı bir futbol topu olarak kabul edersek Plüton bir pin pon topu olur. Ve bu pin pon topu bizim futbol topundan 80 km uzakta yavaş yavaş dönüyor. Şimdi hayal edin. Futbol topundan küçücük bir toz parçası kadar bir cisim 2006’da gönderiliyor. 9 yıl sonra bu toz parçası 80 km uzaktaki pin pon topuna ulaşıyor. Onun fotoğraflarını çekiyor ve bize geri gönderiyor. Bu uzaklıktan çektiği fotoğrafın radyo dalgalarıyla bize ulaşması bile 4,5 saat sürüyor. Bunu da ancak 60m çapındaki çanak antenlerle yakalayabiliyoruz. Tabi iletişim hızı da çok yavaş. 1024px genişlikteki bir fotoğrafın download edilmesi 40 dakika sürüyor.

New Horizons, insan eliyle yapılan en hızlı araç; şu anda saatte 50.000 km hızla yol alıyor, ve Plüton’un yanından geçerken yavaşlama imkanı yok. O yüzden hızla fotoğraf çekip yoluna devam edecek. Sonra ne mi olacak? Herkes kendi yoluna. New Horizons güneş sisteminin sınırlarındaki yeni ufuklara doğru “yelken açarken” Plüton güneşin etrafındaki turuna devam edecek. Bir daha aynı noktaya gelmesi 248 yıl sürecek. Düşünün New Horizons ile karşılaştığı bu noktaya bir önceki gelişi bundan 248 yıl önceydi. O zamanlar teknolojik olarak dünyada bırakın uzay araçlarını, uçakları bile hayal edemezdiniz. Bu uzay aracını gönderen ABD diye bir ülke henüz yoktu, kurulmamıştı. O zaman insan ister istemez merak ediyor. Ve ben de yorumlarınızla cevaplamanız üzere size soruyorum, Plüton yılına göre gelecek sene yani 248 yıl sonra yine aynı noktaya geldiğinde insanoğlu hangi noktada olacak?

“Plüton ve Sonrası, 248 yıl sonra nerede olacağız?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir