Kategoriler
Teknoloji Verimlilik

Yapay Zekayla Yaşamak

Teknoloji dünyasının 2023’ün ilk çeyreğindeki en önemli gündem maddesi nedir diye soracak olursanız cevap tek kelimeyle yapay zeka. Gerçi iki kelime oldu 🙂O zaman şöyle diyelim. Tek kısaltmayla: AI!

Sebebi çok açık. Veriyle konuşalım. Bu tabloda teknoloji şirketlerinin 1 milyon kullanıcıya ulaşma hızını görüyorsunuz. Netflix’in 1 milyon kişi tarafından kullanılması 3,5 yıl sürmüş. Twitter ancak 2 yılda 1 milyon kişinin ilgisini çekebilmiş. ChatGPT ise çıktıktan sadece 5 gün sonra 1 milyon kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Fakat orada kalmadı. Sadece 2 ayda bu kullanıcı sayısı 100 milyonu geçti. Şu anda siz bu videoyu izlerken pek çok şirket ve organizasyon benzer teknolojileri kendi sistemlerine entegre ediyorlar. 

Yani artık Pandora’nın kutusu açıldı. Yapay zeka yarışı başladı. “Buna şaşıralım mı? Bundan korkalım mı? İşimizi elimizden alır mı?” gibi sorular için çok geç.  Bunları ChatGPT çıkmadan 2 yıl önce konuştuk zaten buralarda. Abone olanlar hatırlar, o çıkar çıkmaz da analiz ettik. O günden beri pratik anlamda bu teknolojiyi hayatımıza nasıl adapte edebileceğimizi test ediyorum. Çünkü artık en önemli şey bu. Kendisini adapte edebilenler rekabette üstünlük kazanacak. Bir zamanlar bilgisayar okur-yazarlığı bunu sağlıyordu. Ofis programlarını, Word, Excel kullanmayı öğrenenler bunu CV’sine yazıyordu. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde “yapay zeka yazarlığı”nı öğrenenler okulda da, işte de, hayatta da avantaj kazanacaklar. İşin vizyon kısmı bu.

Ancak ben bu videoda vizyondan çok, somut ve pratik olarak bu teknolojiyi nasıl kullandığımı göstereceğim. Son birkaç aydır aktif olarak yaptığım denemelerde yapay zekayı kendi işlerime nasıl adapte ettiğimi tek tek, somut örneklerle anlatacağım. Ve siz de hemen benzer denemeleri yapabileceksiniz. 

Birçok uygulamanın yapay zeka motorlarını kendi sistemlerine entegre ettiğini söylemiştim. Bunlardan biri de daha önce de birkaç kez bahsettiğim gelişmiş bir not tutma uygulaması olan Notion. Ben tüm bu denemeleri onun yeni yapay zeka aracı Notion AI yardımıyla yaptım. Şimdi önce size bir kullanım senaryosu vereceğim. Sonra da bu senaryoda yapay zekayı nasıl yardımcı zekaya dönüştürdüğümü göstereceğim.

  1. ÖZETLE / KISALT

Video için araştırma yaparken uzun uzun makalelerle karşılaşıyorum. Bunları hızlıca tarayarak içinden ilgimi çekecek kısımları bulup özetlemem gerekiyor. Astronomiden bir örnek vereyim. “Neptün’ün Halkaları” hakkında bir yazı buldum. Oldukça özenli ve detaylı açıklanmış. Ancak benim amacım için çok uzun. Yazıyı kopyalayıp Notion’da bir sayfaya yapıştırıyorum. Sonra tüm yazıyı seçili hale getirip sağ tıklayarak açılan menüden “Ask AI – Yapay Zekaya Sor” butonuna tıklıyorum. Buradan itibaren mor renkli komutlar onun yapabilecekleri konusunda beni yönlendiriyor. “Make Shorter” komutuyla yazıyı ana yapısını bozmayacak şekilde kısaltıyorum. Bakın 7 satırlık bilgiyi 1,5 satırlık iki cümleye indirdi. “Summarize” komutuysa bu belgenin neyle ilgili olduğunu özetliyor. İstersem aynı komutu belgenin tamamı için değil de merak ettiğim kısımları seçerek de uygulayabiliyorum. Diğer yapay zeka sistemlerinde olduğu gibi Large Language Model sistemiyle çalıştığından İngilizce konusundaki yetenekleri çok daha gelişmiş. Onu da email cevaplarken kullanıyorum.

  1. E-POSTA YANITLA

Her gün elektronik posta kutuma düşen yüzlerce mesajdan biri bu. Bırakın yanıtlamayı, çoğu zaman okumaya bile vaktim olmuyor. Bunları az önceki örnekte olduğu gibi özetlemesini isteyebilirim. Ama daha da iyisi yanıtlamasını sağlayabilirim. Notion AI’a “write a decline answer – bir red cevabı yaz” diyorum. Güzel bir cevap hazırlıyor. Eğer bu cevap içime sinmezse yazı tonunu değiştirebiliyorum. Daha dost canlısı bir cevaba dönüştürsün. Ne yaptı? “I really” ya da “unfortunately” gibi ifadelerle yazıyı biraz daha yumuşattı. Eğer bu da yetmez, keşke biraz daha uzun bir cevap verseydim diye düşünüyorsanız o da çok kolay, bu kez “make longer – uzat” diyorum ve aynı içerikli cevabı daha uzun veriyor. Sizi bilmem ama ben nedense uzun yazılmış bir epostaya yine aynı uzunlukta cevap verme eğilimindeyim. Kötü bir alışkanlık aslında. Böylece iki alternatifli cevap hazırlamış olduk. Hangisini kullanmak istersek onu tercih edebiliriz.

  1.  TOPLANTI NOTU HAZIRLA

Bu özellik eminim çalışanları çok ilgilendirecektir. Toplantılarda uzun uzun tutulan notları biliyoruz. Gerçi üniversitelerde elden ele dolaştırılan ders notları da aynı ya neyse. Bazı içerikleri araştırırken buna benzer notlara rastlıyorum. Örneğin NASA’nın bilim komitesi toplantıları. 3-4 Mayıs’ta yapılan bu toplantılardan birinin sadece notları 29 sayfa. Hepsini kopyalayıp yapıştıralım. Karmakarışık geldi. Yapay zekadan “simplify language” diyerek bunun dilini sadeleştirmesini isteyebilirim. Bu tür teknik dökümanlarda duyulan önemli bir ihtiyaç. “Explain this” komutuyla bana açıklamasını rica edebilirim. Ama toplantı notlarında çok daha önemli başka bir ihtiyaç var. Bu kadar konuştuk da ne yapacağız? İşte “find action items” komutu, notları analiz ederek uygulamaya geçirilebilecek kısımları bulup çıkarıyor. Üstelik bunları madde madde yazmanın da ötesinde yanlarına checkbox’lar ekleyip bir çeşit “to-do list” yapılacaklar listesi hazırlıyor. Benim yapay zeka araçları içinde Notion’u tercih etme sebebim bu tür format avantajları sunması. Hareket planımız hemen hazır. Örneğin maddelerden birini Türkçe’ye çevirmek için “translate to Turkish” diyelim. Çeviriyi de görsel olarak “callout” şeklinde formatlayalım. Sonra da onu tutup yan sütuna taşıyalım. Bu ve benzeri biçimlendirme araçlarıyla yapay zeka buluşunca işte böyle belgeleri, yazıları hızlıca oluşturabiliyorsunuz.

  1. YAZI YAZDIR

Yazı oluşturmak deyince, hep var olanlar üzerinden gittik. Ortada hiçbir yazı yokken ondan bir şeyler yazmasını da isteyebiliriz. Konuyla ilgili yaptığım önceki bir videomda ChatGPT’den “Orhan Pamuk romanı tarzında 19. Yüzyıl Tokyo’sunda gizem, aşk ve felsefi bulmacalarla harmanlanmış bir kısa hikaye yaz.” demiştim. Aynı şeyi Notion AI’dan da istedim. O da bir güzel yazdı. Heading 1 stilinde bir başlık attı. Bitirdikten sonra “continue writing – yazmaya devam et” komutuyla devam ettirebilirdim. Onun yerine “make longer – daha uzun yap” komutuyla baştan yazdırdım. Açıkcası bu yol bana göre biraz kolaya kaçan bir teknik. Yani hikaye, roman, deneme yazma kaslarınız varsa onları zayıflatmayın. Yazdıklarınızı daha iyi hale getirmek için yapay zekayı kullanın.

  1. DAHA İYİ YAZ

Özellikle İngilizce metinlerde yazdığım metnin cilalanması için kullandığım bir örneği göstereyim şimdi size. Burada beni bir etkinliğe davet eden kişiye yazdığım mektubu görüyorsunuz. “Improve writing” komutuyla yazıyı daha iyi hale getirebilirim. Ya da “fix spelling & grammar” komutuyla sadece yazım yanlışlarını düzelttirebilirim. Birkaç denemenin ardından “iyileştirilmiş ve uzun versiyonlarını” hazırlayıp karşılaştırma yapabilirim. Normalde eksiğiyle gediğiyle ilk versiyonunu yazıyordum. Yapay zekanın katkısı bana seçenekler sunabilmesi oldu. Böylece hem kolaya kaçmadım. İletişim yeteneklerimi köreltmedim. Hem de yapay zeka desteğiyle farklı versiyonları hızlıca hazırlayıp aralarında kıyaslamalar yapabildim. Bence makine ve insan arasındaki ideal ilişki bu şekilde olmalı. O benim alternatifim değil, yardımcım. Hemen başka bir örnek.

  1. YAZI TONUNU DEĞİŞTİR

Daha önce de kısmen gösterdim ama insanlık hali, bazen duygularımızın da etkisiyle istemediğimiz, maksadını aşan ifadeleri kullanabiliyoruz. Örneğin şöyle bir şey yazdık diyelim: 

“Konuyla ilgili yapabileceğim pek fazla bir şey yok. Bence bunu başka türlü yapmalıyız. Daha önceki denemelerde hep başarısız olundu. Bu kez farklı bir strateji kullanmak gerek.”

Bunu iş arkadaşımıza da yazmış olabiliriz, sosya medyadan bir paylaşım da yapmış olabiliriz, fark etmez. Buradaki yazım tonunu anlayıp değiştirebilecek seçenekleri sunabilir yapay zeka bize. 

Bunu İngilizce’ye ya da herhangi bir dile rahatlıkla çevirebileceğini söylememe gerek yok herhalde. Ama daha da önemlisi “change tone” seçeneklerini kullanabilmemiz. “Friendly – dostça” bir ton kullan dediğimde hemen en başa Merhaba’yı ekledi 🙂Doğrudan konuya girmek yerine “Konu hakkında birkaç düşüncem var.” kalıbıyla başlangıç yaptı. Sonra da fikirlerin başına “belki de” ifadesini ekleyerek yumuşattı. Çok da kıvırtmaya gerek yok diyorsanız o zaman “straightforward – dümdüz” yazmasını da isteyebilirsiniz. Dediğim gibi önünüzde seçenekler olmasında fayda var.

  1. ANALOJİ

Diyelim ki iki dilde İngilizce ve Türkçe bir sunum hazırlayacaksınız. Ekonomi konusundaki bu sunumda enflasyonun ne olduğunu açıklamanız gerekiyor. Notion’da yapay zekadan bir şey istemenin en kolay yolu boşluk tuşuna basmak. “What is inflation?” diye soruyoruz. O da bize bir güzel tanımlıyor. Artık buna pek de fazla şaşırmıyoruz değil mi? Alışacağız. Depremle yaşamaya da, yapay zekayla yaşamaya da… Şimdi bu basit soruyu sofistike hale getirmek için şunu ekliyorum: “provide an analogy to explain inflation in simple terms – enflasyonu basit olarak açıklayacak bir analoji ver.” Analoji çok önemli bir söz sanatı. Biz insanlar benzetimlerle derdimizi daha iyi anlayıp anlatabiliyoruz. Bakalım neye benzetecek bu kavramı? Çok güzel oldu. Balon üzerinden bir analoji kurdu. Şimdi herkesin daha iyi anlayabilmesi için Türkçe’ye çevirelim. Dediğim gibi İngilizce’de çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Ama Türkçe’deki sorunları da çözmek için araçlar var. İnflasyon şeklinde çevirdiği bu kelimeyi seçip yapay zekadan düzeltmesini istiyorum. Ve evet kelimeyi enflasyon olarak düzelterek Türkçeleştirdi.  Balon benzetimini görüyor musunuz?

“Enflasyon, bir balonu fazla hava ile doldurmakla karşılaştırılabilir. Hava eklemeye devam ettikçe, balon daha da büyür ve tutmak giderek zorlaşır. Benzer şekilde, mal ve hizmetlerin maliyeti zaman içinde arttıkça, insanlar bunları karşılamak için gelir veya tasarruflarının uygun şekilde artmaması durumunda onları karşılamak daha da zorlaşır.”

Gerçeği daha iyi anlayabilmemiz için onu başka bir nesneye benzetti ve aralarında paralellikler kurarak izah etti. Ama biz bir sunum hazırlıyorduk. Bir resim bin kelimeye bedeldir derler ya. Bunu nasıl görselleştirebileceğimizi de sorabiliriz. 

“Bir PowerPoint slaytında balon benzetimini nasıl görselleştirebilirim?”

Balon benzetimini görselleştirmenin bir yolu, havayla doldurulan bir balonun resmini kullanmak ve yanına “Enflasyon” yazısını eklemektir. Ayrıca, balonun daha da büyüdüğünü göstermek için bir animasyon da kullanabilirsiniz (artan fiyatları temsil eden hava). Daha sonra, benzetmeyi daha ayrıntılı olarak açıklayan bir metin kutusu ekleyebilirsiniz.

Harika fikir! Hemen alt satıra geçip bölü işaretiyle açılan menüden bir görsel ekleyelim. Burada kendi resimlerimizi kullanabileceğimiz gibi Unsplash servisinden dilediğimiz birini arayıp ekleyebiliriz. 

Büyük bir ihtimalle çok yakın bir gelecekte bu tür görselleri de doğrudan hazırlayan Dall-e gibi Midjourney gibi yapay zeka modelleri anında üretecekler. Animasyonlarını ve gerekirse videolarını da hazırlayıp yerleştirecekler. İşte böylesine hızlı gelişen bir alana yine hızlıca adapte olabilmek o yüzden çok önemli.

  1. BESLENME PLANI

Şimdi biraz da kişisel kullanım örnekleri verelim. “Akşama ne yemek yapsam, yesem?” soruau bile bir stres kaynağı olabiliyor. Onun yerine ben şunu istedim Notion AI’dan:

“Kahvaltı, öğle yemeği, ikindi atıştırmalığı ve akşam yemeğinden oluşan sağlıklı bir 7 günlük yemek planı oluştur. Her günü seçtiğin belirli bir ülke temalı yap. Günlük 1800-2200 kalori arası yemem gerekiyor.”

Hazır mısınız? Hadi bakalım hazırla! 

Hoop! Bu çok ayrıntılı oldu. Durdurup daha kısa bir formatta vermesini istiyorum. Ve planımız hazır. Pazartesi İtalyan, Salı Türk mutfağı seçilmiş. İstersek bunu bastırabilir ya da PDF şeklinde bir çıktı alabiliriz. 

Ama Türk mutfağını da koyduğu için çok önemli bir sorunsalla karşı karşıyayız, hemen onu da soralım. 

“Menemen soğanlı mı soğansız mı?”

Verdiği cevaptan da gördüğünüz gibi yapay zekanın hala tam olarak bir damak tadı oluşmuş değil. Böyle olmaz. Tarafını seç!

  1. BAŞLIK FİKİRLERİ

Bu örneği ben kullanmıyorum. Ama böyle bir olasılığın farkında olduğum için sizlere gösteriyorum. 

“Yapay zekaya adaptasyon konusunda bir YouTube videosu hazırladım. Bana 10 tane başlık fikri ver.”

Hemen verdi gördüğünüz gibi. Ama bunların çok standart başlıklar olduğunu söyleyebilirim. “Yapay zeka ve insan davranışları” gibi bir başlığa tıklar mıydınız? Tıklamazdınız. E biraz da sorunu kendimizde mi arasak acaba?

Başlıklar seçiliyken şunu istiyorum yapay zekadan:

“Bu başlıkları clickbait haline getir.”

Yapay zeka nedir? Sana gerçeği söyleyeceğim!

Seni şaşırtacak! Kesinlikle okumalısın! Hiç duymadığın gerçekleri açıklıyoruz! Bana inanmayacaksın ama…

Ya işte böyle. Normal başlıklara tıklamaya tıklamaya ancak böyle şeyler görünce tıklayan tiplere mi dönüştük? Yapay zeka aslında bize ayna tutuyor. Neyse, ben bunları da beğenmedim. 

“Bu başlıkları daha sansasyonel hale getir!”

Bu bilgilere hazır mısın? Seni şoke edecek bilgiler! Dünyanın yeni yüzünü gösteriyoruz! 

En sonuna da kendi yorumunu eklemiş sağolsun. “Bu sansasyonel başlıkların seni daha çok heyecanlandıracağını umuyorum. Başarılar!”

Teşekkürler. Ama ben bu özelliği bazı TV kanallarına ve haber sitelerine bırakıyorum. Benim izleyici kitlem böyle tık tuzaklarına ihtiyaç duymadan gelir, tıklar, izler, beğenir, paylaşır. Değil mi? Çünkü bunları yapmayınca maalesef ne kadar kaliteli içerik hazırlarsak hazırlayalım, önünüze bile çıkartmıyor yapay zeka algoritmalarıyla yönetilen platformlar. 

  1. BEYİN FIRTINASI

Yapay zekayla sağlıklı bir ilişkinin başka bir örneği de beyin fırtınası yapmak. Zaten Notion’da boşluk tuşuna basınca gelen ilk seçenek de o. Beyin fırtınası konusunu ne kadar spesifik olarak tanımlarsanız çıkacak sonuçlar da o kadar net olacaktır. Örneğin herhangi bri yapay zekanın değil de Notion AI’ın pratik uygulamalarını yine kendisine soralım. Sonra da Türkçe’ye çevirelim. Daha çok iş dünyasına yönelik kullanım alanlarını sıraladı. Müşteri hizmetleri, pazarlama, sağlık, eğitim ve finans gibi alt başlıklar oluşturarak. Herkes kendi ihtiyaçlarına göre bir konu belirleyebilir. Örneğin geçen günlerde bir bilgi yarışması hazırlamak istediğimi söylemiştim. Acaba bu konudaki hazırlıklarda bana yardımcı olabilir mi?

  1. BİLGİ YARIŞMASI

Basit bir istekle başlayalım.

“Bir bilgi yarışması sorusu hazırla ve cevabını ver.”

Hemen hazırladı. Herhalde isteğimi Türkçe yaptığımdan olsa gerek soruyu ve cevabını da Türkiye’den seçti. Bunu biliyorum, çünkü ilk denemelerimi İngilizce olarak yapmıştım. Öyle olunca soruları daha genel hazırlamıştı. “Dünyanın en küçük ülkesi hangisidir?” ya da “Gezegenimizin atmosferinde en çok bulunan gaz nedir?” gibi soruları cevaplamıştı.

Dikkat ederseniz bu soruları görüyoruz ama cevabını görebilmek için şu üçgen şeklindeki düğmeye basmamız gerekiyor. Bu da yine sevdiğim biçimsel özelliklerinden biri. O yüzden az önce hazırladığımız soruyu da “toggle list” şeklinde değiştirip, cevabı altına gizliyorum.

Şimdi bu işlemi yaptığım için sonrasında hazırlayacağım yeni soruları da bu görsellikte hazırlayabiliyor. Üstelik tek tek yapmama da gerek yok.

“Buna benzer 10 soru sor ve cevaplarını ver” dediğim anda Bilgi Yarışmamız hazır. Üçgen kulakçıkların hepsini kapatırsam sadece sorular kalıyor. Cevabını tahmin ettikten sonra bu kulakçıklara dokunup açıyorum ve öğreniyorum.

Şimdi de sadece coğrafya kategorisinde bu kez 20 soru hazırlasın. İşte yine aynı formatta sorularımız ve cevapları hazır. Bu şekilde dilediğimiz kategoride istediğimiz sayıda soru-cevap üretebilmek mümkün.

Peki çok daha dar bir alandan soru çıkartabilir mi acaba? Gelin şimdi bir de bunu deneyelim.

  1. SORU HAZIRLA

Oldukça detaylı hazırlanmış bir vikipedi sayfasında sevdiğim yazarlardan biri olan Hermann Hesse hakkındaki bilgileri alıp yeni bir Notion sayfasına ekliyorum. Burada 14 sayfalık bir bilgi var. Şimdi tarih, coğrafya, bilim değil spesifik olarak bu makaleden sorular çıkarıp cevaplarıyla birlikte hazırlamasını isteyeceğim. 

Yazıyı seçili hale getirdikten sonra Ask AI komutuyla “bu yazıdan 10 soru çıkar ve cevaplarını ver” dediğim anda isteiğim yerine getiriliyor.

Böyle bir özelliği sanırım öğretmenler de, öğrenciler de kullanabilirler. Özellikle sınavlara hazırlanırken ya da bir konuyu iyi anlamış mıyım diye düşünürken böyle bir yöntem kullanılabilir.

Peki sınavlara hazırlık için çok daha spesifik şeyler isteyebilir miyiz? Bir de bunu deneyelim bakalım.

  1. SINAVA HAZIRLIK

Ben teknolojiyle ilgili biri olduğum için şöyle bir istek aklıma geldi.

“6. Sınıf bilişim teknolojileri dersi sınavı hazırla. Sınav için 10 soru hazırla ve cevaplarını ver.”

Ve işte örnek bir sınav hazır bile. Bunun içeriği müfredata ne kadar uygundur bilemiyorum. Ama belki soruyu daha da spesifik hale getirerek en azından hazırlık aşamasında öğrenci ve öğretmenlere faydası olabilir. 

Bir de test formatını deneyelim şimdi.

  1. TEST HAZIRLA

“Cevaplı ve çözümlü farklı soru tiplerinden oluşan bir 8. Sınıf Fen Bilimleri testi hazırla. 20 soruluk olsun.”

Cevap anahtarıyla birlikte 20 soruluk çoktan seçmeli testimiz hazır.

Bakın yapay zekayla denemeler yaptıkça aslında bizim de yeteneklerimiz gelişiyor. Soru sormayı ve spesifik olarak isteklerimizi tanımlamayı öğreniyoruz. 

Aklıma gelen şu örnekte ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

  1. TEŞEKKÜR CEVAPLARI

Diyelim ki evde bir doğum günü kutlaması yaptınız. Gelen arkadaşlarınız size çok güzel hediyeler getirdi. Siz de o arkadaşlarınıza tek tek teşekkür mesajı yazıp göndermek istiyorsunuz. Burada genellikle teşekkür kartları hazırlanıp gönderiliyor. Yöntemi çok da önemli değil. Ama mesajı o arkadaşınıza ve verdiği hediyeye özel yazmak gibi bir amacımız var.

Şimdi bu hayali bir senaryo olduğu için ben bu isimleri ve getirdikleri hediyeleri uyduracağım. Ama bu uydurma işini bile yapay zekaya yaptıracağım. 

“10 isim uydur ve yanlarına isme uygun hediyeler yaz.”

Bunu söylediğim anda liste şeklinde hediye önerilerini sıraladı. Ama bu format çok hoşuma gitmedi. Bunu böyle bir Excel tablosu gibi hazırlamasını sağlayabilir miyim? Deneyelim.

“10 satır iki sütunlu bir tablo hazırla, ilk sütuna isim yaz, ikinci sütuna hediye yaz.”

İsimler ve hediyeler adlı tablomuz hazır. Unutmayın asıl amacımız bu değildi. Gerçekten bu isimdeki arkadaşlarımız, gerçekten bize hediyeler getirmişti. Ama buraya kadar olan kısmın uydurulmasını bile sağlayabiliyoruz. Burası önemli. Çünkü sizin yapacağınız denemelerde de yeteneklerinizi geliştirmek için böyle simülasyonlara ihtiyaç olacak. 

Şimdi bu tabloyu Notion’un klasik araçlarını kullanarak formatlayabilir, yeni bir sütun ekleyebilir ve oraya teşekkür notlarımı yazabilirim. Ya da bunları da yapay zekadan isteyebilirim.

“Tablonun üçüncü sütununa hediye için teşekkür eden kısa bir şiir yaz.”

Ve işte artık tablomuz her şeyiyle hazır. Sevgili arkadaşım Ayşe bana bir kitap getirmiş. O yüzden ben de ona teşekkür etmek için şu notu göndereceğim: “Kitabı okudum, hayran kaldım. Senin sayende keyifli vakit geçirdim.”

Burada dikkatinizi çekmek istediğim şeye bakın şimdi. Deniz’in getirdiği şey “Hediye” sütununda müzik CD olara yazılmış. Ancak teşekkür notunda Müzik CD’sini dinledim değil sadece CD’yi dinledim yazıyor. Bu tür dil modelleri insan kullanımını taklit ettikleri için bu kadar şaşırtıcı ve inandırıcı geliyor. Tabi bunun bazı riskleri de var. Dikkatli olmak lazım. Aklınızı tümüyle emanet etmeyin. Sıradaki örnekte onu göstereceğim. İsim, hediye, teşekkür şeklinde bir tablo hazırlayınca benim aklıma hemen “isim, şehir oyunu” geldi.

  1. İSİM-ŞEHİR OYUNU

“İSİM-ŞEHİR-HAYVAN-BİTKİ-EŞYA-PUAN sütunlarından oluşan 20 satırlı bir tablo yap ve içini aynı harfle başlayacak şekilde doldur.”

Bakalım bunu becerebilecek mi? Demeye kalmadan yapmaya başladı bile!

Kafasına göre PUAN sütununu da doldurmuş. Bakın oraya yazılar değil de gerçekten puanlar yerleştirmiş. Fakat bizim şu anda onlara ihtiyacımız yok. Çok etkileyici. Ama buna alışmamız ve bazı durumlarda yaşattığı illüzyon etksiinden kurtulmamız lazım. Çünkü dikkat ederseniz tablonun çoğu düzgün bir şekilde doldurulmuş olsa da bazı hücrelerde saçmalamış. 

Mesela Polonya diye bir ilimiz yok, bildiğim kadarıyla. Polonezköy diye bir kasaba olsa da Polonya bir ülke. İşte böyle durumlarda eğer takım halinde çalışıyorsanız hemen yorumu yapıştırmak gerek. Şehir değil!

Yorumu yapıştırmak deyince aklıma ne geldi biliyor musunuz? Tabiki sizlerin yazdığı yorumlar. Acaba bunları analiz ettirebilir miyim yapay zekaya?

  1. YORUM ANALİZİ

Bundan önce yayınladığım son videonun altına çok güzel yorumlar geldi. Teşekkür ediyorum. Şimdi bunların bir kısmını seçip kopyalıyorum. Sonra da Notion’da açtığım yeni bir sayfaya olduğu gibi yapıştırıyorum. 

Bakın bunlar bir düzenden yoksun biçimde karmakarışık geldi. Hatta bazı yerler Türkçe, arabirime ait fazlalık kısımlar İngilizce. İsimler tekrar ediyor. İki kez yazılmış. Öylece bırakıyorum, formatlamakla, anlamaya çalışmakla hiç uğraşmıyorum. Onun yerine yapay zekaya, yani yeni yardımcıma diyorum ki:

“Bunları bir tabloya dönüştür ve yeni bir sütun ekleyerek tek kelimelik bir kategori yaz.”

Ve gözlerimizin önünde adeta sihirli bir şey gerçekleşiyor. Çünkü yeteri kadar gelişmiş bir teknoloji sihirden ayırt edilemez. 

Bakın tabloyu hazırlamakla kalmadı, fazlalıkları belirledi ve ayıkladı. Yorum sahiplerinini isimlerini yazdı. Beğeni sayılarını ekledi. Yazılan yorumun içeriğini analiz edip tek kelimelik bir kategoriye dönüştürdü. Bol miktarda teşekkür var. Bir tane de “merak”

Neymiş bu merak kategorisine soktuğu yorum, merak ettim. Yorumu yapan “Seyran” arkadaşımızı aratalım. İşte burada. Demiş ki:

“Bilincinize bu kadar iyi ulaşmanızın yöntemlerinden okuma, araştırma dışındaki sırınızı ciddi anlamda merak ediyorum. Bir güne başlarken yaptığınız rutinlerinizden bahseden bir video yapabilir misiniz? Zinciri hiç kırmadığınız egzersizleriniz gibi.”

Benim aklıma gelen sizin de aklınıza geldi mi? Hemen yapay zekadan isteyelim. 

“Bu konuda bir youtube videosu senaryosu yaz.”

İşte konumuz ve senaryomuz hazır 🙂

# Konu: Barış Özcan’ın Sabah Rutini

Merhaba arkadaşlar, bugünkü videomda sizlere Barış Özcan’ın sabah rutini hakkında bilgi vereceğim.

Öncelikle Barış Özcan, sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyen birisi. Sabahları erken kalkar ve güne egzersiz yaparak başlar. Barış, her sabah yürüyüş yapar ve ardından evde birkaç basit egzersiz yapar. Bu egzersizler arasında şınav, mekik ve plank sayılabilir. Ayrıca Barış, yoga yaparak da güne başlayabilir.

Barış, sabahları meditasyon yapmayı da ihmal etmez. Meditasyon, onun için zihinsel olarak hazırlanmanın önemli bir yolu. Meditasyonun yanı sıra, sabahları kendine birkaç dakika ayırarak kitap okur veya günlük tutar.

Sabah rutininin son adımı, sağlıklı bir kahvaltı yapmaktır. Barış, kahvaltıda genellikle yoğurt, meyve ve birkaç dilim ekmek tüketir. Ayrıca yeşil çay içmeyi de ihmal etmez.

Bu şekilde Barış Özcan, güne sağlıklı bir şekilde başlar ve kendini gün boyunca daha iyi hisseder. Umarım bu video, sizin de sabah rutininizi oluşturmanıza yardımcı olur. Görüşmek üzere!

Hazır da ben böyle bir senaryoyla video çeker miyim? Hayır. İşte tam da bu konudaki sınırlar iyi anlamamız gerekiyor. Bazı alanlarda işimizi çok kolaylaştıracak, çok hızlandıracak. Ama şu anda sadece ona yaslanırsanız yanılırsınız. Ondan uzak durursanız treni kaçırırsınız. O yüzden bu tür denemeler yaparak onunla sağlıklı bir ilişki geliştirmek en doğru strateji. 

“Yapay Zekayla Yaşamak” için bir yanıt

Merhaba Barış abi acaba yazmak veya yaratıcı yazmak ile ilgili bir video yapar mısın?

Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir