Kategoriler
Edebiyat Kitap

10 kitap tavsiye 10.000 kitap hediye 

Bugüne kadar sizlere pek çok kitap tavsiye ettim. Bugün de edeceğim. Ama bu kez sıra dışı bir dönemdeyiz. Belki de 21. Yüzyılda yaşanacak en zor yılın içindeyiz.  Pek çoğumuzun evine kapandığı bugünlerde, bazılarımız kapanamıyor. Çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Bazılarımız yeme-içme, gıda gibi temel ihtiyaçlarını bile gidermekte zorlanıyor. Bunun için pek çok toplumsal destek organizasyonu başlatıldı ve saydığım bu zorunlu ihtiyaçların giderilmesi için dayanışma kültürünün çok güzel örnekleri veriliyor. Bana göre okumak da en temel ihtiyaçlardan biri fakat böylesi günlerde herkesin kitaplara erişimi o kadar da kolay olmuyor. O yüzden gelin birlikte bir hediye hareketi başlatalım. Okumak isteyip de kitaplara erişemeyenlere bizler yardımcı olalım. 

Bu amaçla bugün belki bir kısmını bildiğiniz, okuduğunuz, benim bu kanalda daha önce tanıttığım bazı kitapları seçtim. Her evin kütüphanesinde olması gerektiğini düşündüğüm bir seçki bu. İçlerinde sadece Türk edebiyatından değil Kırgız, Lübnan, Rus ve Fransız edebiyatından da çok güzel örneklerin olduğu kitaplar bunlar. Hatta en sevdiklerimden birinin yazarı Khaled Hosseini Afganistan doğumlu. Bu romanlar hem dünya kültürlerini ve farklı bakış açılarını anlayabilmek, hem de okuma alışkanlığı kazanabilmek için bence çok doğru bir başlangıç. Öte yandan eğitim konusunu çok önemsediğim için bu konuda Atatürk’ün okulların müfredatına konulmasını istediği çok önemli bir kitabı da ekledim. Küçük yaşlardaki arkadaşlarımızın bilimle eğlenceli deneyler yaparak tanışabilmesi için de bir kitap var. Birazdan bu kitaplar hakkında daha ayrıntılı bilgiler de vereceğim ama önce şu hediye hareketini nasıl uygulayabileceğimizi bir konuşalım.

Bu video için bana sponsorluk teklifinde bulunan “Benim Kitap Merkezim” kısaca BKM Kitap yetkililerine, ben de karşı bir teklifte bulundum. “Sponsorluk bedeliyle kitap satın alıp dağıtabilir miyiz?” dedim. Onlar da bunu sevinerek kabul ettiler, zaten kendi kurumsal kültürleriyle de bunun çok güzel örtüştüğünü söylediler. Kendi kurucularının hikayesiyle beni tanıştırdılar. Anadolu’da büyüyen; kalemi, silgisi olmadan okuma öğrenen ve ilk kitabına ancak ortaokul yıllarında kavuşabilen bu gencin hikayesi zorluklarla devam etmiş ama bugün Avrupa’nın en büyük kitabevine dönüşmüşler. Bursa’daki 5000 metrekarelik şubesi o kadar büyük ki içinde koşarak olimpiyatlara bile hazırlanabilirsiniz. Bugünlerde fiziksel mekanlarda buluşmak yerine web sitelerinin sayfaları arasında buluşmak daha doğru olur zaten orası da milyonlarca kitaptan oluşan oldukça geniş bir kataloğa sahip. 

Kısaca BKM Kitap bu videoya sponsor oldu, ben de size sponsor oluyorum. Hazırladığım listedeki 10 kitaplık paketten 1000 tane alıyorum ve sizlere gönderiyorum. Gönül isterdi ki toplamda bu 10.000 kitabı 10.000 ayrı kişiye gönderebilelim. Ancak gönderim ücretleri bazen kitabın kendisinden bile daha pahalı olduğu için bu fikirden vazgeçmek zorunda kaldım. BKM Kitap yetkilileri dileyenlere hediye kartı da verilebileceğini söyleyince şöyle bir kurgu yapmaya karar verdim. Aşağıda vereceğim linke tıklayıp çekilişe katılacaksınız. Bu link bu videonun yayına girdiği Pazar sabahı saat 09:00’dan 20 Nisan Pazartesi saat 21:00’e kadar 36 saat aktif olacak. Orada size bu kitap paketini mi yoksa hediye kartını mı istersiniz şeklinde bir soru var. Belki bu kitapları zaten okumuş olabilirsiniz. Ya da öğrencisinizdir ve sınavlara hazırlıkla ilgili başka bir ihtiyacınız vardır. BKM Kitap gerçekten de çok çeşitli kategorilerde milyonlarca kitabı oldukça ekonomik bir şekilde sunuyor. Eğer hediye kartını tercih ederseniz ve çekilişte kazanırsanız kendi listenizi oluşturup alabilirsiniz. 

Bu gönderimi yapabilmek için sizden adres ve telefon bilgisi de istenecek, ancak bu bilgiler sadece çekiliş sonrasında kazanırsanız adresinize gönderim yapabilmek için kullanılacak. Kazananlar 21 Nisan Salı günü sadece isim olarak açıklanacak ve bu kitaplar ya da hediye kartını tercih ettiyse kendi seçtiği kitaplar adreslerine gönderilecek. Bunun dışında hiçbir şart aramıyorum. Bu kanala abone olmanıza ya da bir şeyleri beğenmenize gerek yok. Tek bir ricam var, kitaplar size ulaştıktan sonra onları okuyun. Dilerseniz başkalarına da örnek olmak için #TürkiyeOkuyor etiketiyle sosyal medyada paylaşın. Okuduktan sonra bu 10 kitabı 10 farklı kişiye hediye edin. İçinizdeki okuma tutkusunu, her türlü virüsten daha hızlı yayılacak şekilde başkalarına da bulaştırmaya değil ama ulaştırmaya çalışın. Eğer imkanınız varsa bana destek olun, en azından bu çekilişi ihtiyacı olanlara duyurun ya da daha da iyisi hazırladığım bu paketi ya da kendi paketlerini yapabilmeleri için bir hediye kartını siz alıp 1001. Kişiye hediye edin. Klişe gibi geliyor biliyorum ama ben de çok düşündüm bu konuda ve artık eminim. Dünyanın en güzel hediyesi kitap. 

O zaman bu kitaplar üzerine konuşalım biraz. Bu kitapların her evin kitaplığında bulunması gerektiğini düşünüyorum. Böyle düşünüyorum çünkü “İnsana yön veren şey nedir, insana ne verilmemiştir, insan ne ile yaşar?” sorularını bize sordurtan Tolstoy’dan kısa hikayeler yer alıyor bir tanesinde… 

Bu kanalda ilk tanıttığım kitaplardan biri olan “Satranç” izole günlerde daha da bir anlam kazanıyor. Geçen yüzyılın en önemli olayı 2. Dünya Savaşı sırasında yazılan bu kitap yüzeyde bir satranç maçını anlatırken, derinlerinde o günlerin yıkıcılığını bize hissettiriyor. Bir kez daha okursak şu sözü daha iyi anlayacağız galiba: “Yeryüzünde hiçbir şey hiçlik kadar insan ruhuna baskı kuramaz.” Peki bu baskıdan kurtulabilmek için kitaptaki karakterin bulduğu çözüm ne? Onu da okuduktan sonra siz yazın aşağıya…

Lübnan doğumlu filozof, şair ve ressam Halil Cibran’ın bu kitabı 20. Yüzyılın en çok okunan ve hediye edilen eserlerinden biriydi. Beatles grubunun solisti John Lennon’dan tutun, Elvis Presley’e kadar müzik dünyasının önde gelen pek çok ismi bu kitaptan etkilenip şarkılar yazmıştır. Elvis’in sevdiklerine en çok verdiği hediyelerden biri bu kitapmış.

Hikaye, roman ve felsefe kategorisindeki bu üç kitaptan sonra bir de bilim kitabımız var: Eğlenceli bilimsel deneyler. 8 yaş ve üstündeki herkesin elini taşın altına koyarak, deney yaparak bilim dünyasıyla tanışabileceği güzel bir kitap bu. 

Dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri olarak kabul edilen Afganistan’ın başkenti Kabil’in Vezir Ekber Han bölgesinde yaşayan bir Peştun olan Emir adında bir çocuğun hikayesi var sırada: Uçurtma Avcısı. Bunu okuduğunuzda belki biraz gözyaşı dökeceksiniz ama aklınızdan hiç çıkmayacak bazı cümlelerle de tanışacaksınız. Ayrıntılı videosunu yapmıştım, ayrıca kitaptan uyarlanan bir film de var. Mutlaka okuyun, izleyin.

Kırgız Türkçesiyle yazılmış sıradaki kitabımızın orijinal adı “ak keme.” Beyaz gemi. Türk kültür zenginliğini dünyayla tanıştıran belki de en önemli yazarlardan biri olan Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un en güzel kitaplarından biri bu. Issık Gölü civarında yaşayan küçük bir çocuğun hikayesini anlatan bu kitap MEB Yüz Temel Eser arasında okullara ve öğrencilere de tavsiye edildi.

Orta Asya’nın beyaz gemisinden Batı dünyasının “Küçük Prens”ine geçelim şimdi de… Bu listede en bilinen kitap olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü dünyanın en bilinen kitaplarından biri. 361 dil ve lehçeye çevrilmiş. Hakkında sayısız uyarlama da yapıldı. Ama eserin bir nüshasının kitaplığınızda bulunmasında fayda var. Hala duymamış, okumamış da olabilirsiniz, bunun için daha önce hazırladığım videoya göz atabilirsiniz.

Bir zamanlar bir bataklık ülkesi vardı: Suomi. Bizim bildiğimiz adıyla Finlandiya. Bugün eğitim konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor ama bir zamanlar öyle değildi. Onların başarı hikayesini Rus yazarın kaleminden okuyoruz. Geçen yüzyılda kalkınmak için büyük adımlar atmaya çalışan her ülke gibi bizim ülkemizin de dikkatini çekmiş ve Atatürk zamanında ilk kez Türkçeye çevrilmiş. Öğrencilere ve öğretmenlere tavsiye ediliyor genellikle ama ben hayat boyu eğitime inanan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.

Daha önce tanıttığım sıradaki kitapla ilgili sadece şu kısmı okumakla yetineceğim: “İsteyip istemediğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticesi aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: Buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. Halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması… İçimizdeki şeytan pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolu… İçimizde şeytan yok… İçimizde aciz var… Tembellik var… İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey: hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var…”

Listedeki son kitabı çok sevdiğim bilimkurgu yazarı Jules Verne’den seçtim. Denizlerin altında dış dünyadan izole bir yaşamı çok uzun bir süre önce yazmıştı. Hatta astronotların karantina günlerine ilişkin tavsiyeleriyle ilgili yaptığım videoda Avrupa Uzay Ajansı’ndan bir astronot da yine bunu tavsiye etmişti. Konusu ilginç, belki bundan uyarlanan filmlerden birini de izlemiş olabilirsiniz. Ancak şu günlerde farklı bir psikoloji içerisindeyiz. Şöyle düşünün, denizlerin altı en az uzay kadar keşfedilmeye muhtaç durumda. Öyle ki Ay’a ayak basan insan sayısı okyanusların en derin noktasına inen insan sayısından daha fazla. Biraz klostorofobik bir ortam belki ama empati kurmak bizim için çok daha kolay şu günlerde. Belki bizler de kendi derinliklerimizi keşfetmek için kendi iç denizlerimizde böyle bir macerayı göze alabilme cesaretini göstermeliyiz. 

Umarım benimle bu yolculuğa çıkarsınız. Umarım seçtiğim bu kitaplar sizlerden en çok ihtiyacı olanlara ulaşır ve onlardan da başkalarına geçer. Umarım bu hediye hareketine siz de katılırsınız ve dünyanın bu en zor günlerinde sevdiklerinize dünyanın bu en güzel hediyesini verirsiniz.


“1000 Kişiye 10000 Kitap” çekilişine katılmak için lütfen şu formu doldurun: https://bit.ly/10000kitap

AÇIKLAMALAR:

– Başvurular 19 Nisan 2020 09.00 – 20 Nisan 2020 21.00 arasında yapılacaktır.

– Bu videoda tavsiye edilen kitaplar yerine kendi seçtiklerinizin gönderilmesini istiyorsanız yukarıdaki başvuru formunda 50 TL değerinde HEDİYE KARTI seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

– Formda doldurulan bilgiler sadece Barış Özcan tarafından görülmektedir. Başka hiçbir kişi ya da kurumla paylaşılmayacaktır. Kazanan 1000 kişiye gönderim yapılabilmesi için sadece bu kişilerin irtibat bilgileri BKM Kitap’la paylaşılacak ve gönderimler BKM Kitap tarafından yapılacaktır. – Bu çekilişte sadece Türkiye’deki adreslere gönderim yapılabilecektir.

– Başvurular tamamlandıktan sonra https://www.random.org servisiyle kazanan 1000 kişi belirlenerek sadece isim, ilçe ve il bilgileri şeklinde https://www.bkmkitap.com/10-kitap adresinden ilan edilecektir.

– Kazananlardan kitap tercih edenlerin adreslerine otomatik olarak gönderim yapılacaktır. Hediye kartı tercih edenlerin telefonlarına SMS yoluyla aktivasyon kodu gönderilecektir. Bu süreçteki iletişim için [email protected] adresini kullanabilirsiniz.

 

“10 kitap tavsiye 10.000 kitap hediye ” için 27 yanıt

selamlar,

bugünden itibaren çıkaracağım tüm şarkıları herkesten önce kaydettiğim gün sizinle paylaşma kararı aldım. bir geri dönüş veya yorum beklediğim için değil, sadece sizinle bir paylaşım içinde olmak için. güzel günler diliyorum.

Barış bey, hazırladığınız içerik ve başlattığınız bu güzel şey için çok teşekkürler. Günüm sayenizde çok güzel başladı. İstanbul’da çok yoğun olan bir pandemi kliniğinde çalışan bir hemşire olarak zaman buldukça dinlenmek ve stresten uzak kalmak adına kendi aramızda kitap okuma ve değiş tokuş başlatmıştık. Umarım bunlardan biri de bize çıkar 🙂

Merhabalar Barış bey,

Sayenizde kitap okuma alışkanlığımı daha ileri boyutlara taşıma yolunda ilerliyorum. Sizlere nacizhane bir soru yöneltmek istiyorum; kitap okumak mı, kitap dinlemek mi? Storytel gibi bir çok uygulama binlerce kitabı, fiziksel olarak 1 kitabı alabileceğimiz fiyata bizlere sunuyor. Gerek seyahat esnasında gerek en boş kaldığımız zamanda bile yanımızda kitap taşıma olayı bizi biraz zorluyor, fakat bunun yerine dinlemek daha mantıklı geliyor. Kitap dinlemek ile okumak arasında fark var mıdır?

merhaba Baris abi ben azerbaycanda yasiyorum seni buradan izleyen 10 binlerce kisi var ve hediyelerini yalnizca turkiye icin yapman bizi uzdu acikcasi pazar sabahi sevinerek girdigimiz cekilise uzulererk ciktik. bunu yalnizca maddi olarak soylemiyorum sizden gelen hediye bizim icin ilhamlandirici olurdu acikcasi.Tesekkur ederim

Qardaşım Barış abi çekilişde 50 tl kod da verdi.Yəni özündə o kodla kitab ala bilərdin mən qatılanda kodu 50 tl kod seçtim bəlkə çıxar mənə

Ben google e postasınımı gireceğim yoksa başka biyere kayıtlı olan bir e posta olabilirmi

Barış abi merhaba,
Şu izolasyon günlerini daha iyi ve verimli geçirebilmemiz için bize web sitesi, film vs. önerisi yaptın. Bunun yanında bu güzel projeyi gerçekleştirdiğin için kendi adıma ve diğer takipçilerin adına teşekkür ederim.
Barış abi, senden hem kendi adıma hem de diğer takipçilerin adına küçük bir ricam olacak. Bizlerin, izolasyon günlerini daha iyi geçirebilmesi için çok bilinmeyen Youtube kanallarını tavsiye ettiğin bir içerik üretebilir misin 🙂 Yeni bir Youtube’un Dibi hareketi çok iyi olur şu sıralar 🙂 (Senden ilham alarak açtığım, Tıp, Beyin, Teknoloji hikayelerini anlattığım Nörolimbia kanalına en azından bir göz atman benim için çok onur verici olur abi)
Çok teşekkür ederim…

Merhabalar Barış Bey, acaba tavsiye ettiğiniz Dünya Klasiklerini içeren kısa bir liste paylaşabilir misiniz ?
Video olması şart değil instagram üzerinden hikaye olarak da paylaşırsanız çok güzel olur.
Başarılarınızın devamını dilerim.

Hayatim da cok çekilişe girdim kitaplardan daha cok maddı açıdan iyi olan bir cok çekilişin içindeydım ama kazananı açıklanalın cok olmadı baktım ismimi gormedım 3 defa baktım yine gormedım ondan sonra şehirlere baktım atlamişim mi diye yıne gormedim ve hiç düşünmemiştim 10 kitap için bu kadar üzülecegımı seviyorum sizi içeriklerinize güzel kapanya içinde teşekkür ederim çok içerlesemde okuyanlar için güzel oldu

Barış Abi bizlere izole günlerde sıkılmamamız için dizi, film, kitap, web sitesi gibi bir çok etkinlik öneriyorsun. Bunlar için teşekkür ederim ancak bir de sana ben video içeriği önermek istiyorum. Bu günlerde bu önerdiklerin dışında bizlerden yani seni izleyenlerden gelen içerikleri neden tekrar izleyicilerine paylaşmıyorsun? Mesela izleyicilerinin youtube kanalları, kurdukları internet siteleri, yazdıkları kitaplar, çıkardıkları şarkılar, podcast yayınları, uygulamalar gibi seni izleyenlerden de mutlaka kendi çapında içerik üreten insanlar vardır. Belki de öneride bulunsan hem onların içerikleri daha çok kitleye ulaşır hem de insanlar bu günlerde evde kapalı kalmışken yapacak yeni aktiviteler edinmiş olurlar. Bu içerikle ilgili benim sana ilk önerim kendi blog sayfam. İçerisinde kendi yazdığım şiirler, edebiyat ile ilgili yazıları, toplum ve sanat üzerine denemeler gibi birden fazla içerik mevcut. Belki benim sitem insanların aradığı şey olabilir. Ayrıca spotify üzerinden podcast yayınlarına başladım. Bu da insanların ilgisini çekebilir. İkisininde linkini bırakıyorum. Teşekkürler.

Blog Sayfam: https://bugrakcakoyun.blogspot.com/

Spotify Podcast : https://open.spotify.com/show/19HbAjShYeMmlRDPjEYGoh?si=izvCcnkhQa-3QwKSro6tEw

Barış abi önerdiğin kitaplar evimde mevcut değil alabilecek durumda değilim yardımcı olmanı istiyorum.

Abi selamlar.

Ben Kitap Okurken Yada Başka Şeyler Okurken Odaklanamıyorum Bana Önereceğiniz Bir Egzersiziniz var mı?

Merhaba, hediye etmek istediğiniz kitaplardan dördünü okumuştum. Eksik olanların bir kısmını da bugün sipariş edeceğim. Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir