Kategoriler
Verimlilik

2020’de Zinciri Kırma

“Güneş yeniden doğacak, ve biz yeniden deneyeceğiz.”

Size bir bilmecem var çocuklar…

Hayattaki en değerli kaynağımız nedir?

İpucu veriyorum…

Bu öyle bir kaynaktır ki ona sahip olamayız ama onu kullanabiliriz. Bedavadır ama paha biçilemez. Onu tutamazsın ama harcayabilirsin. Herkeste vardır ama değerini çok az kişi anlar. Ve onu bir kez kaybettikten sonra, asla geri alamazsın.

Anladınız sanırım. Bu en değerli kaynağımız “zaman.” İnsanlar bu soyut kavramı kavrayabilmek için binlerce yıldır uğraşıyor. Hala tam olarak anlaşıldığı söylenemez. Gel gör ki insan beyni anlayamadığı şeylerden pek hoşlanmaz. 

O yüzden insanlık binlerce yıldır, zamanla bir oyun oynuyor. Onu elle tutulur, gözle görülür hale getirmek için takvimler icat ediyor. Güneş takvimleri, Ay takvimleri, her ikisinin karışımı Ay ve Güneş takvimleri gibi şeyler geliştiriyor. Bunlarla zamanı ölçmeye, anlamlandırmaya çalışıyor. 

Evet, ben bu takvimleri beynimizle oynadığımız bir oyun olarak görüyorum. Beynimiz tam olarak anlayamadığı “zaman kavramı” karşısında kendini daha iyi hissetmek için “takvim oyunu”nu icat etmiş bence. Bir oyun tahtasını karelere, çizgilere böler gibi, zamanı yıllara, aylara, günlere bölmüş. İyi de yapmış. Bu sayede hayat oyununu oynarken bir sonraki hamlemizi planlamak, hedefimizi tasarlamak daha kolay oluyor. 

Satranç, Go, Tavla gibi antik oyunlardan tutun, gelişmiş bilgisayar oyunlarına kadar her yerde gördüğümüz “tur bazlı bir oyun mantığı” vardır ya; her hamle için bir tur beklemek zorunda kalırsınız hani… Takvim oyununda da bu böyledir. Çünkü bu oyun gök cisimlerinin hareketlerine göre tasarlanmıştır. Dünyanın kendi ekseni etrafında “bir dönüşü” size takvim oyununda “bir tur” fırsat verir. O gün hamlenizi yaptınız, yaptınız. Akşam olup da dünya güneşten yüzünü karanlık tarafa çevirince hamle sırası artık hayata geçer. Ertesi sabah uyandığınızda onun size nasıl şeyler hazırladığını, karşınıza neler çıkardığını görür ve sıra size geldiği için ona göre kendi oyun stratejinize bir yön verirsiniz. 

Tıpkı oyunlardaki gibi takvimlerde de tuzağa düşmek çok kolaydır. Pek çok kişi hamle sırası kendine geldiğinde hiçbir şey yapmadan sırasını savar. Koskoca bir yılı bir hafta gibi geçirir. 365 adım ilerleyebilecekken, sadece birkaç adım atabilmiştir. 

İşte dostlarım bu tür bir durumdan kaçınabilmek için beynimizin icat ettiği bu takvim oyununu derinleştirmek gerekiyor. Onda ustalaşmak için yeni bir oyun başlatmak. Ben buna “zinciri kırma oyunu” diyorum. Kuralları çok basit.

  1. Kendinize bir hedef belirliyorsunuz.
  2. Bu hedefi ikiye bölerek kolaylaştırıyorsunuz
  3. Hedefe ulaşmak için hiçbir hamle fırsatını kaçırmadan her gün bir adım ilerliyorsunuz
  4. Her hamlenin sonunda takviminize bir çarpı atıyorsunuz
  5. Bu noktadan sonra bahsettiğim o daha derin yeni oyun başlıyor. Yan yana gelen çarpılardan oluşan zinciri kırmama oyunu.

Bunu ilk kez 4 yıl önce 2016’ya girerken anlatmıştım. Kendi hayatımda kullandığım bu stratejime sizler de katıldınız. Ben her yıl bu dönemde konuyu açıkladığım bir videoyu yapmaya devam ettim, sizler de giderek artan sayılarla bunu uygulamayı sürdürdünüz. Hep birlikte çok etkili sonuçlar aldık. Bazılarınız yeni alışkanlıklar elde etmek için bu yöntemi kullandı. Bazılarınız da kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bu oyunu oynadı. Sonuçta bu yöntem pek çok konuda gerçekten işe yaradı. 

Neden işe yaradı biliyor musunuz? Beynimiz oyun oynamayı sevdiği için. İşi kolaylaştırmak adına her yıl yaptığım gibi bu yıl da sizlere bir çizelge hazırladım. Oyun tahtası. Neden işe yaradığını bunun üzerinden kısaca anlatayım.

Az önce saydığım kuralları hatırlayın. İlk olarak kendimize bir hedef belirlememiz gerekiyor. Bu hedefi üstteki yere yazacağız ama önce onu ikiye bölmeliyiz. Ne demek ikiye bölmek? Hedefi kolaylaştırmak demek. Bu tür başlangıçlarda beynimiz biraz gaza geldiği için hemen büyük bir şeyler yazmak istiyor oraya. Yanlış anlaşılmasın. Elbette hayatta büyük hedeflerimiz olmalı. Vizyonumuzu geniş tutmalıyız. Ama burada o büyük hedefe ulaşmak için çok daha rasyonel ara hedefler belirliyoruz aslında. 

İkiye bölmek bazı şeylerde çok kolay oluyor. “Her gün 10000 adım atacağım” gibi bir aktiviteyi gerçekleştirmek istiyorsanız, oraya “her gün 5000 adım atacağım” yazın. Çünkü asıl ve büyük hedefimiz aktif, sağlıklı bir yaşam sürdürmek. Biz buna ulaşabilmek için yapabileceklerimizden sadece birini yazmış olduk. 

İkiye bölünmesi kolay olan başka hedeflerden örnekler düşünelim şimdi: “her gün 100 soru çözeceğim” diyorsanız oraya “50 soru” yazın. “Her gün 1 saat kitap okuyacağım” diye düşünüyorsanız oraya “30 dakika” yazın. 

Yazma kısmı da önemli. Beynimiz bir şeyleri görmekten hoşlanır. O yüzden hedeflerinizi hemy azmalısınız hem de bu çizelgeleri gözünüzün görebileceği bir yerlere koymalısınız. 

Hedefin hemen altında bir takvim var. Fakat bu takvimin tasarımını ayları ya da günleri öne çıkartmak için yapmadım. Asıl mesele günün sonunda o boşluklara atacağımız çarpılar. Çünkü her çarpı atışımızda beynimizin dopamin salgılamasını sağlıyoruz. Ertesi gün atacağımız adıma hazırlanıyoruz. Başardım duygusu! 

Bu çarpıların sayısı arttıkça ortaya bir zincir deseni çıkmaya başlıyor. Bu kez o zinciri koparmamak için çaba sarf ediyoruz. İnşa ettiğimiz surlarda gedik açılmamalı. Fakat insanın bir günü diğerine uymuyor. Bazen aksilikler çıkabiliyor. Çok yoğun günler yaşayabiliyoruz. İşte başlangıçta hedefimizi ikiye bölmekteki amacımız bu tür günlerde de çarpı atabilmeyi kolaylaştırmak için. Sakın beyninize bahane üretme fırsatı vermeyin. 

Zaten bu tekniği uyguladığınızda şunu fark edeceksiniz. Boş kareler çarpılarla doldukça beyniniz arada boşluk bırakmamak için istemeseniz de sizi zorlayacak. Yazın zinciriniz o kadar uzamış olacak ki, boş günlerin sayısı çarpılardan daha az kalacak. İşte o andan itibaren artık yokuş aşağı iner gibi hedefinizi adım adım gerçekleştirmeye başlayacaksınız. 

İşin özü bu. Konuyu her yıl başka yönleriyle açıkladığım için daha önceki videolarımı da izleyebilirsiniz. Fakat bu yıl klasik tasarımıma bir yenisini daha ekledim. Bu yeni tasarımda 12 ayrı zincir var. Her ay için bir tane…

Özellikle yeni alışkanlıklar kazanmak isteyenler gelecek yıl böyle bir oyun da oynayabilir. Bu tasarımda yine yıl için kendimize koyacağımız büyük bir hedef olacak. Ama bir de o hedef için her ay gerçekleştireceğiniz mikro hedefler olacak. Örneğin hedefiniz kitap okumaksa, her ayın başına bitirmek istediğiniz bir kitabın adını yazabilirsiniz. Ya da daha sağlıklı yaşamaksa, her ayın başına bunun farklı bir boyutunu koyabilirsiniz: Ocak ayında her gün kesintisiz 8 saat uyuyacağım. Şubat’ta her sabah daha sağlıklı ve güçlü bir kahvaltı yapacağım. Mart’ta şekerli yiyecekleri azaltacağım. Nisan’da her gün daha çok sıvı alacağım. Mayıs’ta havalar güzelleştiği için dışarıda egzersiz yapmaya başlayacağım… gibi. Bu örnekler çoğaltılabilir ve çoğaltılmalıdır da. Sizlerden özellikle rica ediyorum. Burada milyonlarca kişiyiz. Aklınıza çok ilginç fikirler geleceğine eminim. Bunları yorum olarak yazarsanız diğer arkadaşlarımıza da ilham vermiş olursunuz. Çünkü doğru hedefleri belirlemek, bunları uygulamaktan çok daha zor ve önemli. 

Sizlere gösterdiğim her iki zinciri kırma takvimini de videonun altındaki linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda aynı anda çok miktarda indirildiği için sistemler kilitlenebiliyordu. O yüzden birkaç farklı adrese yükledim. Geçici olarak kesintiler olabilir. Daha sonra tekrar denediğinizde düzelecektir. İki sayfalı bir PDF dosyası bu. İndirdikten sonra arkalı önlü olarak bastırıp masanızın üstünde, çantanızda, kitap aranızda kullanabilirsiniz. İsterseniz tek tek bastırıp duvarınıza, kapınıza de asabilirsiniz. Dilerseniz yeni tasarımın renkli büyük posterini de alabilirsiniz. Yeni bir yılın başlangıcında benim size verebileceğim en güzel ve kalıcı hediyenin bu olduğunu düşünüyorum. Umarım herkes için faydalı olur.

Geçen yıllarda bu konuyla ilgili en çok aldığım sorulardan birisi şuydu. Zincirimi kırmamak için çok uğraştım ama şöyle şöyle oldu, kırıldı. Bunu yaparken başıma şu geldi, yapamadım. İşte en tehlikeli durumlardan biri bu. Umudunuzu kaybetmek. Ama unutmayın. Hayat da, beynimizle oynadığımız oyun da devam ediyor. Üstelik bu kez sadece yeni bir yıla değil yeni bir on yıla giriyoruz. Güneş doğmaktan vazgeçmedikçe siz de hedeflerinizden dönmemelisiniz. Umudunuzu kaybetmemelisiniz.

Çünkü yarın güneş yeniden doğacak, ve biz yeniden deneyeceğiz…

Ücretsiz takvimi indirmek için: http://bit.ly/2s96swE
Renkli poster boyutu için: https://www.soo.cool

Yedek link 1: http://bit.ly/2EOtnjv
Yedek link 2: http://bit.ly/2SeOinR
Yedek link 3: http://bit.ly/2PLIEIb

“2020’de Zinciri Kırma” için 25 yanıt

Herkesin öğrenmesi gereken yetenek adlı videosuna bak kardeşim. Sesli Okumak ve etkili öğrenmek ile ilgili. Nasıl okuduklarımızı Uzun süreli hafızamıza kaydetmemiz gerektiğini öğretip anlatıyor.

Abi MZV Gençlik Zirvesine gönderdiğin videoyu kanalına yükleyecek misin? O videoya nereden ulaşabiliriz?

Barış selam, bu cuma günü yerli otomobil lansmanı olucak. Bu haftaki video lütfen bu konu hakkında olsun. Senin yerli teknolojiye ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Ayrıntıları ve senin fikirlerini dinlemek çok güzel olacaktır. Eğer yapmazsan klasik Türk düşüncesine geçeceğim; Şuna bak Amerika ya gitti, cyber truck ile ilgili video çekti ama Türkiye yapınca bi video yok. 😂 Takipten çıkarım vallaa😂

Barış bey merhaba malumunuzdur ki ülkemizin bir yerli elektrikli otomobil girişiminin cuma günü ilk lansmanı olacak bu konu ile ilgili fikirlerinizi içeren bir video yapmayı düşünüyor musunuz?

Video hiç bitsin istemedim, örnekleri verdikçe insan daha da hedef oluşturmak istiyor, kendini daha çok alanda geliştirmek istiyor. Zinciri kırma tasarımı çok hoş, PDF dosyasını Adobe İllustrator ile kendimce tasarımlar oluşturdum hedeflerimi kendi renk zevkime göre düzenledim çok teşekkürler

Ben ne zaman motivasyon eksikliği yaşasam, umutsuzluğa kapılsam, canım sıkılsa o an karşıma bir adet Barış Özcan videosu çıkıyor ve resmen %100 motivasyonla devam ediyorum hayata.
Bendeki yaşama hissini videolarınızla arttırdığınız için teşekkürler Barış Özcan…
Sevgiler…

Bazı hedef önerileri :
Ocak’ta daha sabırlı bir insan olacağım
Şubat’ta arkadaş ilişkilerimi kuvvetlendireceğim
Mart’ta daha fazla insana yardım edeceğim
Nisan’da kendi bedenime ve ruhuma daha fazla vakit ayıracağım
Mayıs’ta yeni yerler keşfedeceğim (online olabilir)
Haziran’da yeni bir hobi edinerek tüm ay bu konuda kendimi geliştireceğim
Temmuz’da harçlığımın bir kısmını biriktirmeye başlayacağım
Ağustos’ta su içme alışkanlığı kazanacağım
Eylül’de bilgilerimi başkalarıyla paylaşacağım
Ekim’de gökyüzüne bakacağım
Kasım’da hayalimi gerçekleştirmek için izlemem gereken yol haritasını oluşturacağım
Aralık’ta harekete geçeceğim

Excel tablosu kodunu bilen var mı ben beceremedim telefondan yapmaya çalışıyorum :/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir