Bu bardaktaki suyun içinde tam olarak kaç su molekülü vardır sizce? İpucu vereyim. Bardağa yaklaşık 3,5 çay kaşığı su koydum. Yani 18.01 mL. Şimdi bir tahmininiz var mı? Milyon? Milyar? Trilyon? 602 sekstilyon su molekülü var arkadaşlar. Sekstilyon, trilyon kere milyar demek. Yani bardaktaki suda baya çok molekül var. Ama bilimde “baya çok” yeterli bir tanımlama değil. 602 sekstilyon bile biraz yuvarlak kalıyor. Tam sayıyı merak ediyorsanız göstereyim.
6.02214076 × 1023
Bazılarınız böyle görünce hemen hatırlamıştır. Bu meşhur Avogadro sayısı. Meşhur dediğime bakmayın, bir Pi sayısı kadar popüler değil. Ama matematikçiler için Pi sayısı ne kadar önemliyse kimyacılar için de Avogadro sayısı o kadar önemli. Aslında sayının adı da biraz yuvarlatılmış, çünkü kaynağı olan kişinin tam adı Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro. Eğer ezberleyebilirseniz bu büyük sayıyı bu uzun isimle de anabilirsiniz tabi ama biz ezberden değil gerçekten öğrenmekten yana bir yol izleyelim. Kimyacılar bu sayıya kısaca bir mol diyor.
Biz omlet yapmak için bakkala gidip bir düzine yumurta alırız ya… 12 yumurta yerine 1 düzine deriz. İşte benzer şekilde kimyacılar deney yapmak için bakkala gidip bana 6.02 × 1023 tane atom ya da Avogadro sayısı kadar molekül ver demiyorlar. Çünkü ne biz yumurtaları ne de onlar atomları maalesef bakkaldan almıyor. Bakkal mı kaldı bu devirde? Onun yerine kısaca 1 mol atom diyorlar.
Çünkü Avogadro sayısı bir sabit. Değişmiyor. Dolayısıyla o bakkala gidip “Erdal abi bana oradan 1 gram Hidrojen, 16 gram da Oksijen paketlesene. 12 gram da Karbon sarıver ama iyice siyah olanlardan olsun bak geçen sefer aralardan gri olanlar çıktı. Bir de varsa 238 gram Uranyum rica edeceğim.” derseniz ne olur? Erdal bakkal size şöyle bir bakar. Sonra da der ki “oğlum şuna hepsinden birer mol ver desene… Sarıyorum şimdi, uranyumun zenginleştirilmiş mi olsun?”
Evet bu gördüğünüz elementlerdeki atom miktarı tam olarak birbirine eşit ve kaç tane olduklarını sanırım artık tahmin edebiliyorsunuz: 6.02 x 1023tane. Peki bu bir tesadüf mü? Hayır.
Atomik ağırlıkları da gösteren bir periyodik cetveli açıp bakarsak bunu daha iyi anlayabiliriz.
Peki böylesine büyük bir sayıyı bu kadar hassas bir şekilde bilmenin, ölçmenin anlamı ne? Kanalımı uzunca bir süredir takip edenler hatırlayacaktır. Geçen yıl bu vakitlerde kilogramın tanımının değişeceğini anlatan bir video yapmıştım. 7 temel ölçü biriminden biri olan kilogramın tanımı geçtiğimiz Mayıs ayında değişti. İşte onunla birlikte yeniden tanımlanan diğer bir temel ölçü birimi de: Mol. Madde miktarı.
Eskiden bunun tanımı biraz daha yuvarlaktı. Erdal bakkaldan aldığımız 12 gram Karbonu hatırlıyor musunuz? Onun içindeki atom miktarı denip geçiliyordu. Şimdi tam olarak 6.02214076×1023 sayısı kabul ediliyor.
Bu gerçekten de çok büyük bir sayı. Şunun içinde bu kadar atom var deyip geçiyoruz. Şimdi elimizde sihirli bir büyüteç olsaydı ve her bir atomu büyütebilseydik ne olurdu? Öyle çok fazla büyütmeye gerek yok. Tuz parçası kadar yapalım. Yani şu küçük lego parçası içeriside 6.02×1023 tane atom değil de tuz olsun. O zaman bu lego bir kenarı 44 km uzunlukta bir kübe dönüşürdü. Düşünebiliyor musunuz? İstanbul’da tüm kenti kaplayan ve gökyüzüne doğru 44000 metre uzanan küp şeklinde tuzdan yapılmış bir bina hayal edin. Ta Ankara’dan gözüküyor. Ama o binayı oluşturan atomlar yani tuzlar hala bizim görebileceğimiz en küçük sınırda. Bir tuz parçası kadar. Bu haliyle onları dünyanın üzerine serpiştirsek denizler de dahil olmak üzere tüm dünyayı bir kabuk gibi sarmalayabilirdi. Hem de 17 cm kalınlığında bir kabuk gibi.
Eğer onları biraz daha büyütüp mesela her birini bir mısır tanesi haline getirebilseydik 310 km çapında bir küre yapabilirdik. Neredeyse İstanbul’la Ankara’nın arasını doldurabilcek büyüklükte bir küre olurdu bu. O atomları tuz değil, mısır tanesi de değil de küçük bir top kadar büyütebilseydik Dünya büyüklüğünde bir küremiz olurdu. İşte Avogadro sayısı bu kadar büyük.
Bu top bir atom olsaydı 1 mol top yani bunlardan 6.02×1023 tanesi bir Dünya büyüklüğünde olurdu. Sürekli bu sayıyı tekrar edip duruyorum çünkü aklınızda kalmasını istiyorum. Bunu kolaylaştırmak için bir lise öğretmeni 1991’de güzel bir yöntem bulmuş. Öğrencileriyle “mol günü” kutlamaya başlamış. Önümüzdeki Çarşamba günü yani 23 Ekim mol günü. Her yıl 10. ayın 23’ünde saat 6:02’de kutlanıyor. O saatte kalkamasanız bile en azından sayıyı unutmuyorsunuz. Aslında amaç bu da değil. Kimyanın hayatımızdaki önemini hatırlatması açısından bence önemli bir gün bu. Günlük hayatımızda kullandığımız maddelerin temel yapı taşlarını ve bunların ne kadar çok olduklarını bize hatırlatıyor. Mesela bir bardak su içerken kaç tane su molekülü yudumladığınızı. 3,5 çay kaşığı sudaki molekülleri bile bir top büyüklüğüne getirince dünya kadar oluyorlardı. Dolayısıyla bir bardak suyla dünyaları yudumlamış oluyoruz…
O yüzden mol gününü bir şekilde kutlamak gerekir diye düşünüyorum. Dünya gibi kocaman şeylerin çok miktarda küçücük şeylerden oluştuğunu daha iyi anlayabilmek için. 14 Mart’ta Pi gününü kutluyorsak 23 Ekim’de de bunu değerlendirebiliriz. İlla kimyager olmaya gerek yok. Avogadro sayısına ismini veren Avogadro kimyacı mıydı sanıyorsunuz. Avukattı.
Peki Mol gününü nasıl kutlayabilirsiniz? O gün ne yapabilirsiniz? Henüz görece yeni ve az bilinen bir gün olduğu için bu konuda oturmuş bir gelenek yok. Belki biz bir gelenek oluştururuz kendi aramızda, ne dersiniz. Uygulaması basit bir şey olsun. Önerilerinizi bekliyorum. Benim aklıma gelen sevdiklerinize tam 1 mol su ikram edin. Artık nasıl hesaplayacağınızı biliyorsunuz…
“23 Ekim’de sevdiklerinize 602214076000000000000000 molekül hediye edin” için 6 yanıt
Merhaba Barış Abi. Adobe uygulamalarından After Effect CC eğitim videoları paylaşmayı düşünüyormusunuz? Youtube kanalınızda ki Premier Pro çok başarılı ve kolay bir anlatım ile şahsıma çok faydalı olmuştu. Aynı formatta (kısa kısa videolar) şeklinde bir After Effect CC paylaşımlarınız olurmu? Eğer olacaksa merakla bekliyorum. Teşekkür Ederim. Hayatınızda başarılar.
Mrb barış abi amerika daki 51 bölge hakkında güzel bir video yaparmisin
Dear Mr. Ozcan,
Can’t say that I had an eye for chemistry when I was a student, but your video made me to do a little research about the number. According to Britannica.com, Avogadro was a mathematical physicist, not a lawyer. If you had time, could you please clarify.
Thanks in an advance and looking forward to your response.
He started his career as a lawyer like his father. Avogadro was a native of Turin, where his father, Count Filippo Avogadro, was a lawyer and government leader in the Piedmont (Italy was then still divided into independent countries). Avogadro succeeded to his father’s title, earned degrees in law, and began to practice as an ecclesiastical lawyer. After obtaining his formal degrees, he took private lessons in mathematics and sciences, including chemistry. For much of his career as a chemist he held the chair of physical chemistry at the University of Turin. Source: https://www.sciencehistory.org/historical-profile/amedeo-avogadro
Thank you for getting back.
I couldn’t decide whether he was the one as there is also Avogadro’s law that was proposed by him. I am currently looking into seven basic units and it looks like I may enjoy the chemistry.
Counting the days until the new series on Sundays.
Merhaba Barış abi. Ben 17 yaşında üniversiteye hazırlanan bi gencim. Lise bitti neredeyse. Arkama baktığım zaman bomboş geçen 4 sene görüyorum. Kendimi geliştirmek adına hiçbir şey yapamadım, yapmadım. Sporla uğraşmak kitap okumak ya da enstürman çalmak gibi bu yaşlarda başlanması gereken alışkanlıklar kazanamadım. Kendimi hayattan çok geride kalmış gibi hissediyorum. Kaldım da. Bu sene sınavlara giricem ve hala hayat amacımı, ne olmak istediğimi belirleyemedim. Yani kendimi tam anlamıyla tanıyamadım. Bu yüzden ne yaparsam yapiyim sanki boşuna yapıyomuş gibi hissediyorum. Eminim aynı problemi yaşayan yaşıtlarım vardır. Kendimizi tanımamız adına ya da hayat amacımızı bulmamız, bazı şeylere yönelmemiz için bize hitaben bir video çeker misin? Özellikle sınav döneminde olduğumuz için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler.