Kategoriler
Felsefe

52 Mavi – Dünyanın En Yalnız Yaratığı

1989’da Pasifik Okyanusu’nda alışılmadık bir ses duyuldu.

ABD tarafından okyanusun çeşitli bölgelerine özel mikrofonlar döşenmişti, hidrofonlar. Sovyet denizaltılarının sesini duyabilmek için. Fakat soğuk savaş sona erdikten sonra artık bu mikrofonlar bilim insanları tarafından kullanılmaya başlamıştı. Gezegenimizin içinde başka bir gezegen gibi olan okyanusun derinliklerinden gelen seslere, özellikle de balinalardan gelenlere kulak veriliyordu.

İşte 1989’da duyulan o ses, bu mikrofonlar sayesinde tespit edildi. Ancak onu kaydeden kişi bu kez bir farklılık olduğunu hissetmişti. Teknik ölçümleri yaptıktan sonra bu fark kesinleşti. Sesin frekansı 52 Hertz idi. Oysa balinalar 15-25 Hertz aralığında ses çıkartır. Sonraki yıllarda yapılan ölçümlerde aynı ses defalarca duyulup kaydedildi ve anlaşıldı ki bu ses tek bir kaynaktan geliyor. Tek bir balinadan. Tahminen bir fin balinası ya da mavi balinadan. Belki de ikisinin karışımı hibrit bir tür. Bilim insanları çıkardığı sesin frekansının 52 Hertz olmasından ötürü ona “52 Mavi” adını verdiler. Bazıları da bu frekansta ses çıkaran başka hiç bir balina olmadığı için ona “dünyanın en yalnız balinası” dediler.

Balinalar ses çıkartır mı? Bırakın ses çıkartmayı şarkı bile söylerler. Bırakın şarkı söylemeyi albüm bile yaparlar. “Kambur Balina Şarkıları” 1970’de biyo-akustikçi Roger Payne tarafından özel bir teknikle kaydedildi. Çünkü 15-25 Hertz aralığı insan kulağının zar-zor duyabileceği en alt sınırda. Albüm 100.000’den fazla satarak tüm zamanların en çok dinlenen hayvan müzik listelerinde 1 numaraya yerleşti. (Böyle bir müzik listesi yok ama olsaydı yerleşirdi 🙂

Pek çok sanatçı bu seslerden etkilenip kendi şarkılarında kullandı. Carl Sagan bunları “Dünyanın Sesleri” adını verdiği kayıtlara ekleyip Voyager araçlarıyla uzaya gönderdi.

Tabi balinalar bu şarkılarını sadece popülerlik uğruna söylemiyorlar. Yönlerini tayin etmek, yiyecek bulmak, birbirleriyle iletişim kurmak için bu sesleri çıkarıyorlar. En önemlisi de kendilerine bir eş bulabilmek için. Eşlerine şarkı söylüyorlar. Ne kadar romantik değil mi? Şu bilgiyi verince bakalım aynı şekilde düşünebilecek misiniz? Erkek mavi balinaların sesi o kadar güçlü ki seslerinin şiddeti 180 desibeli geçiyor. Yarım kilo dinamiti 5 metre ötenizde patlatınca duyacağınız sesin şiddeti bu. Dolayısıyla  dünyanın bu en büyük cüsseli hayvanları aynı zamanda dünyanın en yüksek sesli hayvanları. Bu sayede okyanusta 1100 km uzaktan bile bu sesler duyulabiliyor.

52 Mavi adındaki bizim balina da işte bu sayede yıllardır izleniyor. İzleniyor derken bugüne kadar onu görebilen kimse yok. Ama çıkardığı sesler çok tutarlı. Hareketlerinde de herhangi bir gariplik yok. Diğer mavi balinalar gibi günde 30 ila 70 km yol kat ederek Alaska’dan Meksika’ya kadar uzanan göç yollarını takip ediyor. Araştırmacılar onun seslerini tam 12 yıl takip ettikten sonra bilimsel bir rapor yayınlamışlar. Raporda diyor ki:

“Benzer karakteristiklere sahip başka hiç bir çağrı duyamadık. Her seferinde sadece bir ses. 52 Hertz frekansında bir çağrı. Onunla çakışan herhangi bir cevap çağrısıysa, hiç olmadı.”

Koskoca okyanusta, tek başına, yapayalnız bir balina. Çıkardığı sesleri diğerleri duyamıyor. Şuranda bir yerlerde onu bulup kucaklama hissi oluştu mu? Neden biliyor musun? Onda kendini gördüğünden. Biz de yalnızız aslında. Hepimiz kendi dünyamızda, kendi hayat okyanusumuzda yüzüyoruz. Bazen seni kimsenin anlayamadığını hissetmek gibi değil mi o balinayı düşününce içinde oluşan his. Sanki seni de kimse duyamıyor. Aslında gerçekten de bu dünyada hiç kimse sen olmanın ne demek olduğunu tam olarak anlayamaz. Kimse bu dünyayı tam olarak senin gözlerinden algılayamaz. Hepimiz başka bir telden çalarız, ayrı bir frekansta konuşuruz. 52 Mavi adlı o balina gibi kendi hayat okyanusumuzda yalnız doğarız. Bizi anlayacak birilerini bulabilmek için kendi içimizden şarkılar söyleyerek dolaşırız. Ve en sonunda bir gün yalnız başımıza ölürüz.

Dünyanın en yalnız yaratığı 52 Mavi adlı o balina mı yoksa biz miyiz? Karar verebilmek zor. En azından onun gibi biricik olduğumuzu bilelim. Hepimiz biriciğiz.

“52 Mavi – Dünyanın En Yalnız Yaratığı” için 12 yanıt

merhaba BARIŞ ÖZCAN bey 52 maviyi dahah önce duymuştum 1 ile 2 yıl önce gibi DENİZALTI KAŞİFLERİ diye bir çizgi filimde ve cok şaşırmıştım 52 mavi hakkında bir hikaye yazmışlardı amam gerçekten oldugunu tam olarak düşünmemiştim bu konuda gerçeklere dayaylı bir bilgi verdiginiz için çok teşekür ederim sizi herzaman takip eden bir izleyiçiniz

Abi sayende yapmak istedigim seylere 1 adim daha yakinlastim.Hedeflerini hic aksatmadan yapmaya calisiyorum senden ilham aliyorum ve bence de Dünyadaki en yalniz varlık sadece 52 mavi degil

Barış Bey meraba, “Benzer karakteristiklere sahip başka hiç bir çağrı duyamadık. Her seferinde sadece bir ses. 52 Hertz frekansında bir çağrı. Onunla çakışan herhangi bir cevap çağrısıysa, hiç olmadı.” bu alıntının yapıldığı kaynağı bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

Bir şey sorabilir miyim? balinalar 15-25 Hertz aralığında ses çıkarır ve 15-25 Hertz aralığı insan kulağının zar-zor duyabileceği en alt sınırda yazıyor ama yine erkek balinaların sesi o kadar güçlü ki seslerinin şiddeti 180 desibeli geçiyor. Yarım kilo dinamiti 5 metre ötenizde patlatınca duyacağınız sesin şiddeti bu. Yani duyabiliyor muyuz duyamıyor muyuz 15-25 hertz aralığındaki 180 desibel bizim kulağımız için yine duyulmayacak olan kısmında mı?

20.000 hz e kadar duyabiliriz. yani: 140 desibel üstüde denebilir. aynı şey..

Mavi balinanın üst sesi 180 desibel olduğuna göre, üst sesten konuşursa duyamayız. kitlenir duyularımız.

En alt sesisde 10-15 hz olduğundan yine duyamayız. insanoğlu sadece 20 hz sesi duyabiliyor. kısaca insan 20 hz ile 20,000 hz. aralıktaki sesleri duyar. inşallah faydalı olabilmişimdir.

Neden yalnız ki… 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

MERHABA :
Barış hocam saygılar.
İnsan acaba neden yalnız hisseder?. Kendinden başka tüm canlılardan kendini farklı görür?
Acaba kendini yalnız hissetmeyeceği yer veya zaman var mı?

Barış abi, sana ulaşmak neden bu kadar zor? Evet, cevaplarımızı okuyor olabilirsin ama bunu bilmediğimiz sürece pek bir faydası olmuyor. Herkes lütfen iletişime geçelim diyor, yoğunsun biliyoruz. Bunu okudun mu onu bile bilmeyeceğim. Sana, ilgin olabilecek bir projemi sunmak isterim. Bir de neden sitenin başında www. yok? Cidden bunu merak ediyorum.

Bugün Bilim Çocuk Dergisi nin 15 Mart 2021 sayısını okurken Bilim İnsanı Öyküleri bölümünde Rogel Payne yi ele almışlar. Bu bölümü okurken eski bir tanıdığımla sohbet ediyormuş gibi hissettim. Bu hissin oluşmasında daha önceden izlemiş olduğum bu videonun katkısı çok büyük. Böyle güzel yaşanmışlıklar biriktirmek dileğiyle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir