Kategoriler
Eğitim

7 Adımda Depreme Hazır Olmak

Deprem Öncesi, Deprem Sırası ve Deprem Sonrasında alabileceğimiz önlemlerle ona hazırlanabiliriz. 

  1. Öncelikle yaşadığımız mekanları güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar, soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmeli.
  2. İkinci olarak bir acil durum planı yapmalıyız. Evde, iş yerinde, apartmanda, okulda herkesin katılımıyla bir hazırlık planı yapılmalı ve acil bir durumda nasıl iletişim kurulacağı kararlaştırılmalı.
  3. Bir deprem kiti hazırlamalıyız. Evde, iş yerinde ve araçta bulundurulmak üzere, içerisinde 3 günlük yiyecek, su ve ilacın yanı sıra telefon şarj aleti, el feneri ve radyo gibi araçların bulunduğu birer deprem kiti hazırlanmalı.
  4. Depremin yıkıcı etkilerine karşı finansal tedbirler almalıyız. Kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb. önemli evrakların kopyaları hazırlanmalı, binaların dayanıklılıkları artırılarak deprem sigortası yaptırılmalı.
  5. Paniğe kapılmayın ve şu üç kelimeyi unutmayın: ÇÖK-KAPAN-TUTUN! Deprem sırasında masa altlarında veya yanında; koridorda da duvarın yanında hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun bölgesi korunmalı. Eğer bir bina içindeyseniz güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANın ve düşmemek için sabit bir yere TUTUNun. Eğer açık bir alandaysanız enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. Eğer araç içindeyseniz karayolunda seyir halindeyken güvenli bir şekilde yolu kapatmadan sağa yanaşıp durun. Yıkıntı altında mahsur kaldıysanız enerjinizi kontrollü kullanın. Bağırmak yerine arama kurtarma ekiplerine varlığınızı duyurmaya çalışın. Örneğin kaşık gibi sert bir cisimle belli aralıklarla su, kalorifer tesisatlarına 4 kez vurabilirsiniz.
  6. Deprem sonrasında güvenliği arttırmalıyız. Kendi emniyetimiz sağlandıktan sonra çevredekilere yardım edilmeli, dökülen tehlikeli maddeler temizlenmeli ve artçı sarsıntılar geçene kadar hasarlı binalara girilmemeli.
  7. Yaraları sarmak için afetzedelere maddi manevi destek olarak tekrar normal hayata dönüşleri kolaylaştırılmalı, hasar gören binalar tamir edilmeli ve yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler gibi özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere yardımcı olunmalı.

Depreme hazır olmak için onun öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında alınabilecek bu 7 önlem her fırsatta tekrar edilmeli, bazı adımlar 6 ayda bir kontrol edilmeli, ÇÖK-KAPAN-TUTUN tekniği bir refleks haline getirilmelidir.

Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz ama ona nasıl hazırlanacağımızı öğrenebiliriz.

Kaynaklar:

https://www.afad.gov.tr/deprem-oncesi-ani-ve-sonrasi-alabileceginiz-onlemleri-biliyor-musunuz

https://www.earthquakeauthority.com/California-Earthquake-Risk/Personal-Preparedness/Seven-Steps-to-Earthquake-Safety

https://www.safety.com/earthquake-safety/

 

“7 Adımda Depreme Hazır Olmak” için 5 yanıt

Barış abi “Kıyamet günü saati” ile ilgili bir video yapar mısın? ben anlamadım bu Ne anlama geliyor veya neyi sembolize ediyor

Öncelikle çok geçmiş olsun, umarım basit bir soğuk algınlığıdır ve şimdiye çoktan geçip gitmiştir. Benim yazacağım şey yorumdan çok bir rica aslında. yaklaşık 2 yıl gibi bir sürede tamamen kendi imkanlarımla evde yapmış olduğum şarkılardan oluşan 2 albüm ve 2 single yayınladım. Kayıtlardaki tüm enstrümanların çalımı ve mixlerde imkansızlıklardan dolayı benim tarafımdan yapıldı. Vakit bulur dinlersen ve dinlediğin şey hoşuna gider de bundan bahsedersen çok memnun olurum.

https://open.spotify.com/playlist/3m7g4IIbIbQhvpCWQ0Vpz6

Madde 5’te yer alan “masa altlarında….” ifadesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Sebebini şöyle alıntılayayım.
Alıntı

“depremde nerede durmalı ? 

adım doug copp. dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi amerikan uluslar arası kurtarma ekibinin kurtarma şefi ve afet olayları müdürüyüm. bu makaledeki bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır.

875 yıkılmış binaya sürünerek girdim, 60 ülkeden kurtarma ekipleriyle çalıştım, birçok ülkede kurtarma ekipleri oluşturdum, ve çok sayıda ülkede birçok kurtarma ekibinin üyesiyim. 2 yıl boyunca birleşmiş milletler felaket ‘azaltma’ uzmanıydım. 1985’ten beri aynı anda gerçekleşenler hariç dünyadaki bütün büyük felaketlerde çalıştım.

1996’da benim hayatta kalma metodumun geçerliliğini ortaya koyan bir film yaptık. türk hükümeti, istanbul belediyesi, istanbul üniversitesi, case yapımcılık, ve artı bu pratik ve bilimsel testin filme alınmasında işbirliği yaptılar. 

içinde 20 maket (mannequis) olan bir okulu ve evi yıktık. on maket ‘çömel ve korun’ metodunu uygularken, 10 maket ‘hayat üçgeni’ metodumu uyguladı. tasarlanmış yıkımdan sonra görüntüleri filme almak ve sonuçları belgelemek için enkazı geçip binaya girdik. bina yıkımlarında oluşabilecek şartlar dahilinde direk olarak gözlemlenebilen ve bilimsel şartlar altında hayatta kalma tekniklerimi uyguladığım film ‘çömelip korunan/saklanan’ kişiler için hayatta kalma şansının sıfır olduğunu ortaya koydu. 

hayat üçgeni metodumu kullananlar için hayatta kalabilme şansı yaklaşık olarak % 100 oldu. bu film türkiye’de ve avrupa’nın geri kalan kısmında milyonlarca izleyici tarafından izlendi. bu film abd, kanada ve güney amerika’da realtv programında izlendi. 

enkazına girdiğim ilk bina 1985 mexico city depreminde bir okuldu. bütün çocuklar sıralarının altındaydı. her bir çocuk kemiklerinin kalınlığına kadar ezilmişlerdi. sıralarının yanındaki koridorlara uzanmış olsalardı hayatta kalmış olabilirlerdi. bu ‘ayıptı, gereksizdi’ ve çocukların neden koridorlarda (sıraların arasında) olmadığını merak ettim. o an, çocuklara bir şeyin/eşyanın altına saklanmalarının söylendiğini bilmiyordum. 

basitçe ifade edilirse, binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. bu boşluk benim ‘hayat üçgeni’ dediğim alandır. nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. 

nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. bir dahaki sefere televizyonda yıkılan bina izlerken gördüğün üçgenleri say. heryerdeler. 

yıkılan bir binada göreceğiniz en yaygın biçimdir. 

deprem anında hayatta kalma, ailelerine bakma ve başkalarını kurtarma hakkında 750 bin nüfuslu trujillo kentinin itfaiye bölümünü eğittim. trujillo itfaiye departmanının kurtarma şefi üniversitede profesördür. bana her yerde eşlik etti. kişisel ifadeleridir: 

‘adım roberto rosales. trujillo kurtarma ekibi şefiyim. 11 yaşındayken çöken bir binada mahsur kaldım. mahsur kalışım 1972 yılında 70.000 kişini öldüğü depremde oldu. erkek kardeşimin motosikletinin yanında oluşan ‘hayat üçgeni’ içinde hayatta kaldım. 
yataklarının veya sıraların, masaların altına giren arkadaşlarım ezilerek öldüler (isim, adres vb detayları anlatıyor). ben hayat üçgeninin yaşayan örneğiyim. ölen arkadaşlarım ‘çömel ve korun’ örnekleridir. 

doug copp’un önerileri ;

1) ‘binalar çökerken basitçe ‘çömelen ve korunan’ kişiler istisnasız her defasında ezilerek ölüyorlar. masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler. 

2) kediler, köpekler ve bebekler’in hepsi doğal bir şekilde dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. deprem anında sizde bu şekilde kıvrılmalısınız. bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun. 

3) ahşap evler deprem anındaki en güvenliyapılardır. sebebi basittir; ahşap esnektir ve depremin zorlamasıyla hareket eder. eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. ayrıca, ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. tuğlalar bir çok yaralanmalara sebep olacaktır, ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar. 

4) eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır. oteller müşterilerine deprem anında yatakların yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu odalarda her kapının arkasına asarlarsa depremlerde çok büyük hayatta kalma oranlarını sağlayabilirler. 

5) televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun/sandalyenin yanında cenin pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın.. 

6) bina çökerken kapı kirişlerinin altına geçen herkes ölür…nasıl mı? eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz. her iki durumda da ölürsünüz! 

7) hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. merdivenler (ana binadan) farklı bir ‘frekans aralığına’ sahiptir; ana binadan bağımsız/ayrı olarak sarsılırlar. merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. 
merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. korkunç şekilde sakatlanırlar. bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır.
depremde yıkılmamış olsa dahi, merdivenler bağırarak kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesi ile çökebilir. merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir. 

8) binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır. 

9) aynen nimitz yolundaki katlar arasındaki (yıkılan) blokların meydana getirdiği gibi, deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. san francisco depreminin kurbanlarının hepsi araçlarının içindeydiler. hepsi öldü. 

araçlarının dışına çıkıp,aracın yanına uzanıp veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirlerdi. ölen herkes eğer araçlarından çıkıp, araçlarının yanına oturabilseler veya uzanabilselerdi yaşıyor olabilirdi. ezilen bütün araçların yanında-kolonların direkt olarak üzerine düştüğü araçlar hariç- 3 feet yükseklikte boşluklar oluşmuştu. 

10) enkaz halindeki gazete ofislerini ve çok miktarda kağıdın olduğu ofisleri dolaşırken kağıdın sıkışmadığını/ezilmediğini
keşfettim. kağıt yığınlarının/kümelerinin etrafında genbiş boşluklar bulunur/oluşur. “

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak bu içerik için kullandığım kaynaklarımı Türkiye ve uluslararası resmi yardım kuruluşlarından seçerek oluşturdum (kaynakları metnin altında bulabilirsiniz) ve “masa altlarında” ifadesi hem Türkçe hem de İngilizce kaynaklarda aynen bu şekilde geçmektedir. Bu tür durumlarda kişisel olarak yanlış bulduğumuz düşünceler yerine uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından hazırlanan metinlere bağlı kalmayı tercih ediyorum. Bu sebeple düzeltilmesini gerekli gördüğünüz kısımları AFAD’a da iletmenizde fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir