Geçen yıla dans eden robotlarla veda etmiştik. Bu yıla ilk önemli yapay zeka gelişmesiyle başlayalım. Hani sadece yazı, makale, hikaye değil, şiir bile yazabilen bir GPT-3 vardı ya… Bazı metinleri öylesine ustalıkla yazıyordu ki bize bunların bir insan tarafından yazılmadığı söylendiğinde inanmakta güçlük çekiyorduk. İşte onu geliştiren Open AI bu kez de resim yapabilen başka bir dil modeli geliştirdi. Sadece resim de değil, tasarım yapabilen, çizimler, taslaklar oluşturabilen, hatta hiç çekilmemiş fotoğraflar üretebilen yepyeni bir yapay zeka modeli bu. DALL-E.
Şöyle çalışıyor. Diyelim ki aklınıza bir fikir geldi. Zamanı görselleştirmek istiyorsunuz. “Farklı bir saat görseli bulsam…” diye düşünüyorsunuz. “Mesela yuvarlak değil de altıgen olsa. Rengi de siyah değil de yeşil olsa…” Bunu yazdığınız anda size tarif ettiğiniz gibi görseller oluşturuyor. Fikriniz mi değişti? Bana kırmızı alternatifler oluştur. Altıgen değil üçgen olsunlar. Ya da sarı renkli sekizgen şekilli olsunlar. Saat değil de saksı istiyorum.
Bakın bu görselleri bir yerden arayıp, bulup getirmedi. Aynı ifadeyi Google’ın görsel arama motoruna yazıp kontrol ettim. Bir yerlerden kopya çekiyor mu diye anlayabilmek için. Siz de deneyebilirsiniz. İlk örneğimiz “hexagonal green clock” diye aratınca çıkan görseller bunlar. Yakın zamana kadar bunu bir başarı olarak kabul ediyorduk. Yazıyla tarif ettiğim görseli bana bulup getiriyor diye. Ama gördüğünüz gibi yapay zeka tarafından üretilenler bu arama sonuçlarında yok. Yani bu fotoğraflar hiç çekilmedi. Bu tasarımlar hiç yapılmadı.
Open AI araştırmacıları bu yeni geliştirdikleri modelde sizlere daha önce anlattığım GPT-3’ün 12 milyar parametreli bir versiyonunu kullanmışlar. Makine öğrenmesinde büyük veri setleri kullanılması gerekiyor. DALL-E için de görseli tarif eden yazı çiftlerinden oluşan bir dataset kullanılmış ancak bunun hangisi olduğu konusunda bilgi verilmemiş.
Peki böyle bir zeka ne işe yarar? Endüstriyel ya da mimari bir tasarım yapabilir mi? Hemen deneyelim. Az önce rengini ve şeklini tarif ederek saat ya da saksı görselleri oluşturduk. Şimdi çok daha alakasız iki konsepti birleştirmesini isteyelim. Sevgili DALL-E, evimi dekore edeceğim ve salonuma ilginç bir koltuk istiyorum. Şöyle avokado şekilli bir koltuk. Hiç fena değil. Peki sehpa yapabilir misin? Avokado şekilli sehpalarımız hazır. Özellikle şunu çok beğendim. Tekrar hatırlatıyorum. Gerçek dünyada böyle bir şey yok. Bir yapay zeka sizin tarifinize göre bu görselleri oluşturuyor. Avokado yerine çilek derseniz çilek mobilya üretiyorsunuz. Kelebek derseniz, kelebek mobilya. Hımm, marka ismi gibi oldu 🙂
Yapay zeka mobilya işinden modaya da el atabilir mi dersiniz? Sevgili DALL-E “Bana kot pantolon üstüne kırmızı polo şört giymiş bir erkek vitrin mankeni yapabilir misin?” Steve Jobs’ın klasik kıyafetini isteyelim şimdi de, siyah uzun boğazlı kazak. Pantolonu değiştir, bir de üzerine turuncu deri ceket giydir. Erkek yerine kadın vitrin mankeni üzerine altın renkli bir etek ya da elbise, onun üzerine de siyah bir deri ceket istiyorum şimdi de. Bir kaç cümleyle 2021 kadın ve erkek modasını görselleştirdik. Elbette bazıları saçmaydı ama en azından tasarımcılar için çok hızlı bir şekilde beyin fırtınası yapabilmek, olasılıkları görebilmek adına bile son derece güçlü bir araç bu.
Bu yapay zekadan son derece spesifik isteklerde bulunabiliyoruz. İçinde iki beyaz koltuk ve duvarında bir kolezyum tablosu olan bir oda tasarla bakalım. Kolezyum ne abi, duvarda Batman olsun. Dikkat ederseniz duvardaki Batman tabloları bile bir yerlerden kopyala yapıştır değil. Onu bile yorumlayarak çiziyor. Tabiki olasılıklar yine sonsuz. Sizin kuracağınız cümleye göre dilediğiniz sayıda oda tasarımı yapılabilir.
Bu yapay zekanın en etkileyici yeteneklerinden birine videonun sonunda değineceğim ama konuyu şöyle bir değerlendirmek istiyorum önce. Gördüğünüz gibi bir anda iç mimarlık, moda tasarımı, mobilya tasarımı gibi konularda alternatif çözümler üretebilen teknolojik bir gelişme ortaya çıktı. Daha geçen ay gördüğüm bir restoranın tasarımı çok hoşuma gittiği için dekorasyona ait bazı detayları kaydetmiştim. Klasik otomobil temalı bir garaj gibi dekore edilen bu mekanda, duvarlara asılan ya da tavandan sarkıtılan özel tasarımlı objeler ortama farklı bir hava katıyordu. Tuvalete giderken bile aynı tema içinde bir yolculuk yapılıyordu. Kapıyı açarken, lavaboyu kullanırken, hatta pisuarlarda bile acaba ne yapmışlar diye merak ettiriyordu. Çünkü tasarım bir yandan problem çözmektir tabiki ama aynı zamanda bir hikaye anlatmaktır. Sizi o hikayenin bir parçası haline getirmektir. Bu yönüyle beni oldukça etkilemişti. Aradan bir ay bile geçmedi, bir kaç gün önce yapay zeka alanında işte bu yenilik açıklandı ve şimdi bunun yardımıyla yapılabilecekleri hayal bile edemiyorum.
Yeni bir mekan açacağım ve ilginç bir konsepti olsun istiyorum. Hayvanları ve müziği seviyorum. Arptan yapılmış bir salyangoz tasarla. Salyangoz yerine fil koy. Ama havuçtan yapılmış bir fil olsun. Ya da tubadan yapılmış bir fil.
Yazdığım cümledeki tek bir kelimeyi değiştirmek bir anda görselleri yemek tasarımından sanat eserine dönüştürdü. Bu filler gerçek üstü bir tablodan fırlamış gibi. Gerçekten de filleri gerçeküstü, sürreel tablolarında kullanan bir sanatçı vardı hatırlarsanız. Salvador Dali. Daha önce birkaç kez bu kanala konuk ettim onun çalışmalarını. Zamanının ötesinde düşünme konusunda beynini serbest bırakan bir sanatçıydı. Zamanı bile farklı düşünüyordu. Eriyip akan saatler. Hayallerini tuvale aktarırken farklı denemeler yapmaktan çekinmiyordu. Hafızasına kaydettiği görüntüleri, düşlerinde harmanlayıp izleyicisinin önüne çıkarıyordu.
Bu cümleleri edebi güzellikler olsun diye söylemiyorum. Yapay zekanın da üç aşağı beş yukarı aynı süreçleri takip ettiğini vurgulamaya çalışıyorum. Sanatçı önce hafızasına görüntüler kaydeder. Başka sanatçıların yaptıklarına, insanlara, doğaya bakar. Bunlarla beslenir. Bu yapay zeka da öyle. Büyük datasetlerle besleniyor. Sanatçı sonra biriktirdiği görüntülerden hayaller kurar. Farklı konseptleri yan yana getirir. Noktaları birleştirir. Adeta uyurken yaptığımız şeyi yapar. Düş görür. Yapay zeka da bir bakıma öyle. Çünkü nöral ağları aracılığıyla beslendiği o datasetlerden yeni bir şey ortaya çıkartabilmesi için makine öğrenmesi denilen bir süreçten geçiyor. Sanatçı en sonunda eserini ortaya koyar. Onunla bize bir mesaj vermeye çalışır. Bu mesajı anlayabilmek için bazen yakınına kadar sokulup ayrıntılarını incelemek zorunda kalırız, bazen de uzaklaşıp genel olarak görmeye çalışırız. Büyük resmi görmeye… İşte yapay zeka da böyle diyemeyeceğim, henüz. Çünkü daha o noktada değil. Farkındalığı yok. Sanatçı gibi kendisini ifade etmeye, bir anlam üretmeye çalışmıyor.
Bu bakış açısıyla robot Wall-e ve sanatçı Dali’nin birleşiminden oluşan DALL-E adlı bu yeni yapay zeka modelini daha çok resim çizmeye çalışan çocuklara benzetebiliriz. Eline yeni kalem almış ve gördüklerini çocuksu bir şekilde kağıda çizmeye çalışıyor henüz. Bebeklere, çocuklara ne verirseniz, neyi görürlerse onu taklit etmeye çalışırlar ya. İşte DALL-E’de öyle.
Onun beni en çok etkileyen tarafı yaptığı tasarımlar ya da ürettiği fotoğraf kalitesindeki görseller olmadı. Çünkü daha önce de bu kadar kaliteli olmasa da başka yapay zeka örnekleri görmüştüm. Ben onun daha çok illüstrasyonlarından çok etkilendim. Hatta dans eden robotları izlediğimde kapıldığım o tüyler ürpertici duygulara da biraz kapıldım. İrkildim. Şimdi DALL-E’den aklınıza gelebilecek, belki de aklınızın ucundan bile geçmeyecek en saçmasapan çizimi yapmasını isteyelim. Resim dersinde öğretmen gelip “köpeğini gezdiren, balerin eteği giymiş, havuç şeklinde bir bebek turp çizin bakalım çocuklar” dese kaç insan evladı böyle bir çizim yapabilir sizce? Bakın DALL-E bir değil 25 tane çizdi bile. Turp yerine avokado olsun. Köpek gezdirmek yerine TV izlesin. Etek giymesin de kulaklık taksın.
Beni neden en çok bu kabiliyeti etkiledi biliyor musunuz? Wall-e gibi karakterleri tasarlayan ve bunlardan filmler üreten Pixar gibi animasyon stüdyoları işe alım yaparken başvuranları özel bir testten geçirir. Onların yeteneklerini ölçebilmek için uygulanan bu teste “çuval testi” denir. Eğer bir un çuvalına hayat verebilirseniz yeteneklisiniz demektir. Cansız bir nesneye insan özellikleri katabilmek çok önemli bir yetenek göstergesidir. Animasyonun özüdür, çünkü animasyon canlandırma demektir. Cansız bir şeye can katma. O yüzden Pixar filmleri hep o masa lambasıyla başlar. Çocuk gibi sevinçle zıplayan bir masa lambası yapıp sizi heyecanlandırabiliyorsak her şeyi yapabiliriz demektir bir anlamda bu.
Kulaklık takmış TV seyreden bir avokado istediğimizde bunları çizen yapay zeka işte o yüzden beni biraz ürküttü. Avokadonun gözleri olur mu? Peki ya eğlenen ya da sıkılan bir yüz ifadesi? Bunları neden çizdi? Niye böyle bir anlam üretmeye çalıştı? Çünkü TV seyretmek gibi insanlara ait bir aktiviteyi, aldı, harmanladı, bir anlamda onunla düş gördü ve aktiviteyi başarıyla avokado gibi cansız bir nesneye adapte etti. Tam da animatörlerin, illüstratörlerin yapacağı gibi. Bir tek cümle kurmam bunu yapması için yeterli oldu.
Peki sırada ne var? Bir cümle yerine bin cümle kurarsam bir kitap yazmış olurum. Bu kitabı bir resimli kitaba ya da bir çizgi romana dönüştürebilir mi? Avokado yerine Pikachu çizmesini istesem, Pikachu’nun maceralarını resmedebilir mi? Eline ışın kılıcı al dediğimde, gerçekte olmayan modern popüler kültürün ürettiği bir objeyi çizime dönüştürüp Pikachu’nun eline verebilir mi? Bir kare çizmek yerine saniyede 24 kare çizerse animasyon, 24 kare fotoğraf üretirse film yapabilir mi?
Sanırım önümüzdeki yıllarda artık böyle şeyler görmeye hazırlanmamız gerekiyor. Galiba 2025’te gerçekten de… Ah, pardon, neredeyse bir sonraki videomun “spoiler”ını veriyordum! Geçenlerde çok farklı türdeki bir yapay zeka(lar) kanalımı ele geçirdi de… Onu da birkaç gün sonra anlatayım…
Biz şimdilik bir taraftan yazı verip, diğer taraftan sonsuz olasılıklı görseller alabildiğimiz bu yeni yapay zeka modelini ve onun biz insanların hayatını hangi yönde etkileyeceğini, ne şekilde değiştireceğini düşünmeye çalışalım…
“Ne dersen çizen yapay zeka çıktı! DALL-E” için 65 yanıt
Bende denemek istiyorumm
Abi instagram dan cok yazdım görmedin senin zinciri kırmayı yapıyorum youtube sayfamda paylaşmak istiyorum musade edermisin. Bu arada youtube sayfamız cok yeni desteklerini beklıyoruz. Seni çok seviyoruz.. İyi günler..
Cidden yaratıcı ve mantıklı bir isim vermişler. Bir fotograf yaratmak insan bile yapamazken o yapabiliyor. Gerçekten insanlardan üstün olmaya başlıyorlar.
İnsan olmak mı daha zevkli yoxka yapay zeka mı?
Günaydın Barış abi Ayvalıktan selamlar yakından takibe devam ediyorum ancak son paylaşımındaki Dally-e dikkatler çok çekti genel kullanıcılar ulaşabilecekmi bu uygulamaya bahsetmemişsin.Teşekkür ederim
Barış abi kullandığın dall-e gpt3 gibi yapay zekaları kullanıyorsun merak ettim de çünkü ben internette kullanamadım
Yine her zamanki gibi çok güzel bir video olmuş.Emeğinize sağlık,sayenizde bilgilerime bir yenisini daha ekledim.
Barış abi senin videolarını izliyorum . Senin çektiğin videolardan araşrırmalar yapıyorum . CRISPER CAS-9 en heyecanla izlediğim video oldu . Barış abi bende senin gibi araştırıyorum bazen videomu çekiyorum ama senin gibi aklımda tutamıyorum .
Abi bu siteye her istediğimizi yazamıyoruz ki seçenekler arasından seçim yapıyoruz sadece, sistem de oluşturduğunuz kombinasyona göre önceden kaydettiği resimleri çıkarıyor. Özetle ben burada işe yarar bir şey göremedim son derece basit bir şey. Yanılıyorsam söyle
Abi her pazar işteyim çalışıyorum işteyken videolarını sesli izleyemiyorum buraya videolarının metnini attığını öğrendim hemen geldim okumaya artık her pazar buradayım.
abi ben siteye giriyorum ama bi yazı yeri çıkmıyor
Isteyenler DALL-E Github:
https://github.com/lucidrains/DALLE-pytorch
yazilimcilar icin GPT-3 ile yaptigim SourceAI http://www.sourceai.dev uygulasi istediginiz yazilim dilinde kodlama uretiyor.
Zaman geçtikçe doğa’ya bakış açımız ciddileşiyor. Ölçebildiğimiz şeyler artıyor. Dolayısıyla anlattığımız masallar, gerçeküstü hikâyeler inanılırlığını yitiriyor. Yıldırımları Zeus’un yeryüzüne salmadığını bildiğimiz gibi…
Barış abi şuan kullanmaya hazırmı ?
Yani girip bu yazılımı test edebiliyormuyuz ?
Elinize, ağzınıza sağlık. Muazzam bir yapıt daha…
Fotoğrafçılık yapıyorum. Bu videonuz gerçekten kara kara düşündürttü beni. Hali hazırda sanatçıya hiç saygı duyulmayan, işin bütçesi harcanan boyaya, kullanılan enstrümana verdiğini sanan müşteri kitlesi için, artık bizim gibi üçüncü dünya ülkelerinde yok gibi olan olan güzel sanatlar ve onun endüstrisi tamamen biter. Gelişmiş ülkelerde robot yerine bir insandan çıkan işlerin kusurlarıyla kabul edilmesi belki ilelebet üreticilerini değerli kılar ama bizim gibi ülkelerde bitişin başlangıcındayız anlaşılan. İçimdeki değer görememe ve boşluk hissinin ankstiyetesi bu videonuzla daha da derinleşti. Bu farkındalık için teşekkür ederim. Esnaflığa dönmek ya da gitmek seçenekleri iyice berraklaştı..
Bu yapay zekanın benzeri müzik versiyonu var mı? Barış ÖZCAN
Misal spotify müzik kütüphanesinde yer alan tüm şarkıları dinlemiş ve tüm müzik türlerini, ritimleri, enstürümanları bilen ve bana şu kadar dakika sözlü ya da sözsüz şu türde şu enstürümanlarla özgün bir müzik eseri oluştur dediğimde bunu gerçekleştire bilecek.
Varsa bunu da araştırabilir misiniz?
15 yıl önce kağıt üzerinde tasarlaığım ama bir türlü kimseye söyleyemediğim, sosyal paylaşım sitesi projem var. Tam şimdi uygulamaya geçme zamanı, tabiki benim teknik bilgim yok. Bunu sizle paylaşıyorum. Sizlerin vasıtasıyla neden bizimde bir paylaşım sitemiz olmasın. Desteğe, bilgiye ve ekibe ihtiyaç var…
Barış abi bu uygulamayı nasıl kullanabilirim? Ben de yazdığım şeylerin çizilmesini istiyorum
Barış abi merhaba , sana güzel bir kitap tavsiyesi vermek istedim. Döngü’den Hikayeler diğer özgün adı ise Ur varselklotet ( Yazar : Sımon Stalenhag ) Teknoloji ile olan ilginden dolayı seveceğini düşünüyorum , şahsen ben okurken çok keyif aldım. Hem içinde bulunan hikayeleri hem de çizimleri olsun tam bir art book havası taşırken diğer yandan teknolojik makineler ile ilgili çok güzel hikayeleri barındırıyor. Umarım bu mesajımı görürsün ve alıp okursun.
bu yapay zekayı nasıl kullanacağız
Teşekkür ederim güzel makaleniz için sizi. 🌹
Selam
Barış abi 36 yaşında biri olarak söylüyorum ki ;videoların / hikayelerin bende her defasında heyecan oluşturmakla birlikte bakış açımı değiştiriyor. 11 yaşında kızımla devamlı senin videoların üzerinden konuşup yorum yapıyoruz. Kullandığın müzikler,kompozisyon..
Tebrikler ve Başarılar diliyorum.
Yapay zeka artık bu zamanlarda bile hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Yapay zeka tarafından yapılan filmler nasıl olur tahmin bile edemiyorum. Gelecekte hem de yakın olanında bizi neler bekliyor merak ve endişe içindeyim.
Merhaba Baris bey,
Ilk oncelikle ideolariniz cok etkili tesekur ederiz, bazen hayallerimiz bazende gelecek korkularini gorduk.
Dall-e kullanima acikmi suan?
Abi ben de deneyebilir miyim bunu? Yani ben de istediğim şekilde bir şeyler yazıp bakabilir miyim? Kendi sitelerine baktım fakat siz de sadece orada olan fotoğraflardan bahsediyorsunuz. Sanırım yapamıyorum :/.
Merhaba barış abi, videolarını uzun süredir takip ediyorum ve gerçekten güzel ve yarayışlı bilgiler öğreniyorum fakat senden bir ricam var. Ben basit bir işletmede teknik ressamım ve iş kurmak istiyorum..Amacım çok para kazanmak değil sadece kendi işimi kurup güzel bir yaşam güzel bir yaşam sürmek istiyorum..Umarım bana bu konuda yardımcı olabilirsin..Başlangıç için kendi instagram mağazamı oluşturdum bile 🙂 Senden ricam reklamımı yapar mısın tarzında bir şey değil sadece bana bu insanların kendi işlerini kurmaları için nasıl bir yaşam tarzı, neler okumalı ve nasıl başlamalı bunları öğrenmek istiyorum…
peki DALL-E’nin sitesinde nereye bu cümleleri yazıyoruz?
Barış abi tasarım konusunda kendimi geliştirmek istiyorum bu ve bu gibi platformlarla nasıl kendimi geliştiririm.
abi bilişim ödevim vardı sizin bu videonuzdan yararlandım çok teşekkür ederiz
Abi, DALL-E şu anda kullanıma açık mı videonda paylaştığın içerikleri sen kendin tasarladın yoksa internetten mi buldun eğer varsa bana linkini atabilir misin ?
👍 Abi çok güzel bilgiler veriyorsun sağol
Bu yapay zekayı biz nereden kullanabiliriz.bu mümkün mü? Herkese kullanıma açık mı?
bu dall-e yi nasıl kullanabiliriz bunun hakkında bir video yapabilirmisin
Peki buna nasıl ulaşabilirim
Mükemmel bir yapay zeka
Merhaba Barış bey.Ben size Baküden yazıyorum.Sizi çok büyük ilgi ile izliyoruz.Barış bey sizden ricam Reality Transurfing hakkında bir video yapabilirmisiniz.Bu çok karışık ama bir o kadarda insan hayatını iyiye doğru değişe bilecek ezoterik bir konu.Önceden size minnetdarım
Abi virüs bizi eve hapsetmiş durumda. Ban bir öğrenciyim ev ortamı okul ortamı gibi değil odak problemleri yaşamaya başladık. Sadece derslerle ilgili değil birbirimize bile odaklanmak çok zor hale geldi. Odaklanma problemi başladı eğer bu çağrıyı duydunsa lütfen odaklanma ile ilgili düşüncelerini paylaşarak bize yardımcı ol.
Barış Abi senden bir isteğim var. Daha önce bir çok vlog çektin, ancak uzun zamandır vlog çekmiyorsun. Lütfen vlog çeker misin !
🥺🥺🙄
Yorumumu kontrol eden kişi (evet sen). Barış Özcan değilsen önceki yorumumda da bahsettiğim gibi Barış Özcan’ın uzun zamandır vlog çekmediğini, bu fikri bir düşünmesini söyler misin! 🙍👊👀
Cok saçma olacak ama şu 1 2 aydır bir şeyler yapmaya üşeniyorum Programlama Dili olsun İspanyolca öğrenmek olsun yapamıyorum kısacası Hedeflerimi yapmaya Üşeniyorum :'(
Abi nasıl indiriliyor bu WAll-E çokmerak ettim.
Dünya dillerine ortak tek bir resimli lisan bulma konusunda çalışma mutlaka yapılmıştır bilginiz varmı? Tşk
Merhaba barış abi, istek üzerine video yapmadığını biliyorum ama önemli bir istekte bulunmak istiyorum
Herhangi bir şey yaparken odaklanamıyorum ve zihnimi susturamıyorum bu ders çalışırken hata uyurken bile oluyor kafamda binbir türlü şeyler oluyor gece saat 00:00 da yatağıma yatıyorum ama saat 03:00 gibi uyuyabiliyorum zihnim susmuyor çok şey denedim ama odaklanamıyorum. Daha önce odaklanma ile ilgili yaptığın videolara baktım odaklanma yeteneğine sahip bir insan nasıl olabilirim ?
Abi biz bu “DALL-E” ye nerden ulaşırız?
Cevaplamiyacaksın ama yinede yazayım dedim.
Abi ben bi tek şey söyleyim biz insanlar her şeyi yapacağız.belkıde yenı bır ınsan turu yaparız yakın gelecekte bir şeyi unutmamalıyız yapay zeka da olabilir ama özgür zeka yapamayız
Barış abi senelerdir hickimsenin görmediği yeni bir renk hayal etmeye çalışıyorum, acaba Dall-e bizim için yeni bir renk bulabilir mi?
Yapay zekanın bir sınırı olmayacağına ve ilerde akla hayale gelmeyecek daha bir çok konuda çığır açacağına inananlardanım 🙂 Ama kafamın içinde ara ara farklı distopyalara da sebep olmuyor değiller
Merhaba Barış Abi.17 yaşındayım adım Emre.Küçklükten beri aklımda olan bir projeyi sana danışmayı istiyorum.Aklımdaki proje insanların zihninde geçen şeyleri bir görsel aktarmak.Geçtiğimiz yıllarda WİTS Üniversitesi araştırma grubu zihni internete bağlayan bir buluş yapmışlardı emotiv eeg neuroheadset i bireyin kafasına bağlıyorlar düşük bütçeli bir bilgisayar olan raspberry pi 4 ile internette dolaşıyorlardı.Bende bireyin beyin dalgalarını algılayıp bunu görselde döken bir cihaz yapmak istedim amacım senden maddi bir destek almak değil sadece danışmak istedim geri dönersen çok mutlu olurum.
Abi, benim openai api`sine erişimim var, dall-e`ye erişebilir miyim?
Sevgili Barış. Araştırma konularını izliyorum ve oldukça başarılı olaylara imza attığını görebiliyorum. Acaba videonun başında mevlananın mumları hakkında yazdırdığın şiirin uygulama yada internet sitesinin adını kısa bir not olarak gönderebilirmisin sır değilse ? Kodlarını incelemek istiyorum eğer GPT block chaini içinde geçiyorsa bulamadım da. Teşekkürler.
gpt-3`ün yazdığı kitap önerileri:
http://gptblog.media5x.com/startwithwhy/this-weeks-book-recommendations-start-with-why-1/
Gelecek geldi ya sonra? Peki bu programa nasıl erişim sağlayabiliriz? Sadece Apı erişim izni olanlar mı ulaşabilir? Öyleyse Apı erişim iznini nasıl daha hızlı onaylatabilirim? Help me 🙂
Yapay zeka demişken son zamanlarda bir website ilgimi çekti: pudding.cool aslında pek yapay zekayla alakası olmasa da değişik konuları ilgi çekici grafiklerle ve animasyonlarla insanlara anlatıyorlar. Mesela ”Şehirlerin popülasyonları bir dağ şeklinde görselleştirilse nasıl olurdu?” diyip modellemesini yapmışlar: https://pudding.cool/2018/12/3d-cities-story
Ya da tarihte bir ışık kaynağının ücretini çıkarmanın kaç saatlik mesai gerektiğini ”The Historical Cost of Light” başlığı altında anlatmışlar: https://pudding.cool/2020/12/lighting-cost
Fakat benim en sevdiğim ”How bad is your Spotify?” başlığı altında Yapay Zekanın karşısındaki ile sohbet eder gibi Spotify hesabını eleştirmesi. Yapay zekanın gün geçtikçe hayatımıza girdiği bu dönemde, yine bir yapay zekanın benim Cem Karaca dinlememle dalga geçmesi ilgimi çekti 🙂
Siz de merak edip bakarsınız diye linkini bırakıyorum: https://pudding.cool/2020/12/judge-my-spotify
Abi selamlar Dall e yi kullanabiliyor muyuz acaba ?
Teşekkürler
Verinin en değerli maden olduğu günlere merhaba dedik, hatta sarıp sarmaladık. Data artış oranıyla yeni teknolojilerin gelişme hızı doğrudan orantılı olarak artmakta, hatta şuanda bunları buraya yazarak bende katkıda bulunuyorum 🙂 Gördüğümüz teknolojiler, yapay zeka projeleri sadece bizim bildiklerimiz. Ya bilmediklerimiz! Daha da gelişmiş olabilir mi? Bize nelerin cevabını verebilir? Kâr amacı gütmeyen OpenAI kurucusu Elon Musk bu yapay zekâya fırlattığı roketleri tekrar nasıl indireceğini sorabilir mi? Bin tane mühendisin verebileceği yanıttan daha mantıklı yanıt verebilir mi? Yada en dayanıklı pil tasarımını nasıl yapabileceğini? Dünyayı nasıl kurtarabileceğini 🙂 Komik gibi geliyor değil mi? Ama degil! Her bilginin dijitalleştiği bu günlerde; bütün tezleri, makaleleri, kitapları, insan davranışlarını ve daha nicelerini bilen bir oluşum bir çağın nasıl kapatılıp yenisinin açılacağını bile söyleyebilir. Yani Elon abimiz gelecek seçimlerde ABD başkanı olmak isterse “Nasıl başkan olurum?” yazması yetecektir 🙂
Dall-e gerçekten harika 🙂
Bu ne demek oluyo şimdi ? Sanat evrim mi geçiriyo ,yok mu oluyo .Bu yapay zeka insanlardan daha gelişmiş bir seviyeye varsa ; ressamlara,mimarlara neden ihtiyaç duyalım ki.Yapay zeka hayatı kolaylaştırmak ,yaşam kalitesini artırmak gibi hedefleri varken nasıl oluyoda yeteneklerimizi kopyalayıp bunu geliştirip insana gerek kalmiyacak bi döneme bizi sürüklüyor.Kendi ürettiklerimiz bizi tüketici yapıyo.Tüketici olmak için mi üretici olduk?Üretkenlik bunun neresinde?
Her zaman olduğu gibi güzel anlatım ve yorumunuz için sizi kutlarim.
Her videonuzda olduğu gibi burda da çok iyimserdiniz. Peki ya duyduğum bir sizde olduğu gibi(biraz argo icerikli) “Teknoloji gelişimi için ya savaş çıkmalı yada sex olmali” insanlar tasarım yerine yeni silahlar vs düşünecek olurlarsa?…
Abi site kullanıma açık değil galiba
Harika bir yazı ve video olmuş Barış Bey. Türk gençlerine sanatı, bilimi, tasarımı sevdiren adamsınız. Teşekkürler
Bende denedim bu yapay zekayı. Fena değil ne desen çiziyor. Ama ingilizce yazmadan algılamıyor 😂. Bende 4 -5 tane tek resim çıktı daha fazla olmasını beklerdim. Ama Güzel beğendim, eğlenceli.
Ben resim çizmek öğrenmek istiyorum!
Bu yapay zekayı biz nereden kullanabiliriz. Ücretsiz kullanmak mümkün mü? Herkese kullanıma açık mı?