Bugün yeni bir başlangıç için çok ideal bir gün. Değişmek için. Önümüzde yepyeni, bomboş, bembeyaz bir sayfa var. Gelin dünyanın en eski kehanetler kitabını okuyarak bu beyaz sayfayı değiştirelim.
Önce bir noktayla başlayalım. Sonra bu noktayı uzatıp bir çizgiye dönüştürelim. Güzel oldu. Ama her ne kadar hayat böyle uzun ince bir yola benzese de kusursuz değil. Her şey yolunda gibi giderken birdenbire boşluklar oluşabilir. Yokluklar. Gördüğünüz gibi bir noktadan yola çıkıp kesikli ve kesiksiz iki çizgi ürettik.
Bir çeşit alfabe. Çok benzese de mors alfabesi değil. Dünyanın en eski kehanetler kitabının alfabesi. Sadece bu iki çizgiyi kullanarak yazılmış bu kitap. Pek çoğunuz adını önceden duymamış olabilir: I Ching. Ama bu çizgilerin okunuşunu eminim biliyorsunuz.
陰陽
Tanıdık gelmedi mi? Peki ya şimdi?
Yin Yang.
Karanlık, aydınlık. Gece, gündüz. Ay, güneş. Kapalı, açık. Negatif, pozitif. Pasif, aktif. Dişil, eril. Soğuk, sıcak. Yavaş, hızlı. Yer, gök. Daire, kare. Olmak ya da olmamak ya da tam tersi. Yok, var. 0, 1.
Kısaca her şeyin birbirinden ayrılamaz iki karşıt kutbu var: Yin ve Yang. Bu kavram yazılı olarak ilk kez bu kitapta görülmüş.
“Bir,” “Hiçlik”ten gelir. “İki” de “Bir”den doğar. “Her şey” ise “iki”nin yani iki kutbun, iki zıtlığın tükenmeyen, değişen ve dönüşen sarmal döngüsünün sonucudur. Daire “yin” kare “yang”dir.
Bu kadim kavramı çok basit bir örnekle anlatmaya çalışayım. Hani sıcak bir yaz gününde sokağın gölgeli tarafında yürürsünüz ve içinizi bir serinlik kaplar, bunun üzerine sokağın güneşli ve sıcak tarafına geçersiniz ya, işte o anda aslında fark etmeden “yin”den “yang”a geçiş yaparsınız. Soğuğun içinde sıcağın, sıcağın içinde de soğuğun tohumları var. Bu tohumlar karşıtlıkları birbirine bağlıyor.
Hikayelerde de hep böyle değil midir? Yıldız savaşlarındaki “force” yani “güç” içinde hem iyiliği hem de kötülüğü barındırır. Aydınlık ve karanlık tarafı vardır. Bu ikisi hep denge halindedir. Birisi siyah ve yaşlı, diğeri beyaz ve genç. Tıpkı semboldeki gibi siyahlığın içinde küçük de olsa beyazlığın tohumu vardır. Görmeyi bilenler karanlığın içinde aydınlığı bulabilir.
Ortada bir hikaye olabilmesi için, yaşamın oluşabilmesi için, içinde beyazı olan siyahlara ve siyahı olan beyazlara muhtacız.
Zamanı mı anlamak istiyorsunuz? Geceyle gündüzü? Biri olmadan ötekini anlayamazsınız. Sembolü çevirmeye başlayın. Önce güneş yükseliyor, her şey aydınlanıyor ve sonra yavaşça yerini karanlığa bırakıyor. Karanlık olmalı ki, ışığın ne anlama geldiğini bilelim. Ama karanlık da mutlak değil. Bu kez de ay ve yıldızlar yükseliyor. Karanlığın içinden bize ışığın tohumlarını taşıyor. İşte size bu yılla ilgili yapılabilecek en doğru kehanet.
Bu iki harfi, ikililer halinde yan yana getirince bu kez de 4 şekil ortaya çıkıyor. İkinin ikinci katmanına inmiş oluyoruz. Bilgiyi çoğaltıyoruz. Mevsimleri mi anlamak istiyorsunuz? İşte bu dört şekil bize onları anlatıyor. Ya da başka şeyleri. Belki de insan DNA’sını…
İkinin kuvvetleri bitmez. Üçüncü katmanına indiğinizde, bir başka deyişle 2’nin üçüncü kuvvetine baktığınızda olasılıklar size 8 çeşit şekil sunuyor. Her şekil üç çizginin bir kombinasyonundan oluşuyor ve buna trigram deniyor. Bu şekillere de pek çok anlam yüklenebilir. En kadim yorum şablonunda “gök, göl, ateş, gök gürültüsü, rüzgar, su, dağ ve yer” şeklinde okunuyor. Bunlardan özellikle 4 tanesi başka kültürlerde de çok meşhur: gök (ya da hava), ateş, su ve yer (ya da toprak). Meşhur 4 element. Gerçi bir tek “tahta” eksik.
Yin ve Yang ve ondan çıkan 8 trigram. I Ching kitabının temeli. İçinden çıktıkları “yin yang”i sarmalayınca çok farklı okumalara imkan veriyor. Güney ve batı, çaba ve çalışmayı sembolize eder. Kuzey ve doğuysa, başkalarıyla ortak plânlar oluşturmayı. Toprak her şeyi, hem iyiyi hem de kötüyü içinde barındırır. LOST dizisindeki Dharma istasyonları logolarını yapan grafik tasarımcının I Ching okuduğu kesin.
Peki 5000 yıldan daha yaşlı, Konfüçyüs’ten bile daha eski bu kitap nasıl kehanette bulunuyor? Değişimleri inceleyerek. I Ching, değişimler kitabı demek. Kainattaki her şeyin değişim süreçlerini, bu süreçlerin aşamalarını inceliyor. Çünkü değişim her yerde, sürekli olarak var olan bir güç. Kitap, tüm ontolojik sistemlerde olduğu gibi kendimizi bilmemizi, tanımamızı amaçlıyor. Bu da ancak değişimin gücünü ve onun gelişim sürecini anlamakla mümkün olabilir.
Aynı zamanda dünyanın en tehlikeli kitaplarından biri. Çünkü anlaşılması çok zor. Ve dostlarım zor anlaşılan, yanlış anlaşılan tehlikeli olabilir. Konfüçyüs bile fazladan bir 50 yılım olsaydı, onu sadece bu kitabı anlamaya çalışarak geçirirdim demiş. Analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, bağlantısız gibi görünen olaylar arasındaki anlamlı çakışmaya “senkronite” adını verirken bu kitaptan ilham almış.
Onu anlayabilmek, aradığınız cevabı içinde bulabilmek için önce “soru sorma sanatı”nı bilmelisiniz. Doğru soruyu bulduktan sonra cevaba ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Yazı tura atmak ya da çubukları fırlatmak gibi. Neden tehlikeli bir kitap dediğimi anladınız mı?
Biz işin matematik ve tasarım boyutuna geri dönelim. En son 2’nin 3. Kuvvetini alarak 8 trigram elde etmiştik hatırlarsanız. Şimdi 2’nin 6. kuvvetine gideceğiz. 8 trigramı altlı üstlü birleştirerek 64 adet hexagram elde edeceğiz. Bunları satranç tahtasındaki kareler gibi dizeceğiz. Karşınızda I Ching kitabının tamamı duruyor. Bu kadar sade ve öz. İki çeşit çizginin 6’şarlı diziler halinde toplam 64 kez geçirdiği değişimden ibaret. Neden 6 çizgi? Çünkü bir değişim ya da Pink Floyd’un söylediği gibi bir hareket 6 aşamada tamamlanır. Bütün kutsal kitaplarda göklerin ve yerin 6 günde, 6 evrede yaratıldığı yazılıdır.
İşte size bir kaç hexagram örneği:
3 – CHUN – Başlangıçta çekilen zorluk
“Başlangıçtaki zorluk biraz azimle büyük başarı ve kazanç getirebilir. Harekete geçmeden önce yardımcılar bulunmalıdır.”
49 – KO – Devrim
“Olgun kişi mevsimleri sıralayarak bir takvim hazırlar.”
11 – T’AI – Barış
“Birlik, barış ve varlık üretir. Gelişmemişe katlanmak, nehrin kıyısından yürümek, ne yakın dostları ne de uzaktakileri ihmal etmemek. Yani hep orta yolu seçmek.”
Gördüğünüz gibi bu kitaptaki kehanetlerin gerçekleşmeme ihtimali yok. Hayat ve gelecek hakkında söylenmiş bilgelik dolu bu sözler tüm zamanlar için geçerli. Üstelik tüm bunlar yin ve yang gibi son derece basit gibi görünen iki kavramla ifade ediliyor.
Peki iki harfi, iki şekli, iki sembolü kullanarak bütünüyle bir hayat hakkında bilgi vermek, aktarmak mümkün olabilir mi? Hem de nasıl! Şu anda bu videoyu izlediğiniz ekrandaki görüntü nasıl oluşuyor zannediyorsunuz? Bilgisayarların da içinde olduğu dijital dünyanın alfabesi de sadece iki şekilden ibaret. Bilgisayarlardaki her yazılımın en alt seviyedeki programlama dili makine dilidir ve bu dil sadece 0 ve 1’lerden oluşur. Tüm bilgi iki çeşit şekle indirgenerek taşınır.
Matrix’in dijital yağmurlarını görebilenler, içinde yaşadığımız dünyanın kodlarını da çözebilirler. Bunun için dünyanın en eski kehanetler kitabından başlayarak, tüm kadim kitapların sayfalarını karıştırmak gerekiyor. Bunlar, okumasını bilene, kendi sırlarını açmaya başlıyor. Hayattaki tek kesinliğin “değişim” olduğunu bize fısıldıyor.
—————————
Bugün yani bu videoyu yayınladığım gün, yeni bir yılın ilk günü. Hayatınız nasıl gidiyor? Bu yılla ilgili kehanetleriniz, beklentileriniz ne? Bazılarınız bu soruya iyi, bazılarınız kötü diyeceksiniz. “Hayat çok zor. O yüzden bu yıldan beklentim çok daha kolay geçmesi” diye düşüneceksiniz. Bunu yapmayın! Hayatın değişmesini beklemeyin. Çünkü o zaten değişiyor. Siz de değişin. Aynı kalmayın. Aynı olmayın. Bunu nasıl yapacağınızı yorumlarınızla paylaşın.
Bu videoya Lenovo Moto sponsorluk desteği verdi. Ben de bu sayede video için daha fazla zaman ayırabildim ve daha kapsamlı bir hazırlık yapabildim o yüzden teşekkür ediyorum. Lenovo Moto’nun “aynı olmamak, aynılaşmamak” konusunda düzenlediği bir de yarışma var. Katılmak isteyenler, aynı olmadığını göstermek için bir video ya da fotoğraf çekiyorlar. Bu video ya da fotoğrafta herkes kendi tarzında Moto Z’yi selamlıyor. Ben Lenovo Moto Z’ye kendi tarzımda merhaba diyorum. Sen de kendi tarzında merhaba de. İstersen şiir yaz, istersen şarkı bestele, istersen dans et. Daha sonra da bunu Facebook, Twitter ve Instagram’da #AynıOlma etiketiyle paylaşıyor. Katılanlar hem Moto Z hem de onun 4 modundan birini kazanma şansını yakalıyor. Aynılaşmamak konusunu eminim bu kanalın izleyicileri en iyi şekilde yorumlayacaktır. Haftaya sanat, tasarım ve teknolojinin kesiştiği bir başka konuda buluşabilmek dileğiyle…
————–
ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Bu videoyu 2016’nın son haftasında hazırladım ve yeni yılın ilk gününde -her zaman olduğu gibi Pazar sabahı- yayına vermek üzere 30 Aralık 2016’da kanalıma yükledim. Ancak 2017’nin daha ilk dakikalarında gelen çok acı haberler nedeniyle yayına verip vermemek arasında kararsız kaldım. İnsanların öldürülmesine hiçbir zaman kayıtsız kalamayız. Alışamayız. Eğer alışırsak insanlığımız da ölmeye başlar. Çok üzülerek görüyorum ki bu tür eylemlerin amacı olan korku içimizde yayılmaya başladıkça bir nefret söylemine dönüşmeye başlıyor. Twitter, Facebook gibi sosyal medya mecralarında bu söylem köpürüyor. Oysa geride kalan her insanın bir sorumluluğu var. Benim sizlere karşı hissettiğim sorumluluk söylemlerimle eylemlerimin uyum içinde olması. Eğer “zinciri kırmayın” diyorsam kendim de kırmamalıyım. O yüzden bu videoyu “bugün” yayına vermem gerektiğine karar verdim. Ancak videonun bir özelliği daha var. Bugüne kadar yayınladığım 213 video arasında ilk kez bir markanın desteğiyle çalıştım. Dolayısıyla yayın kararının sorumluluğu sadece bana ait değil. O yüzden bu düşüncelerimi onlara da açtım. Tıpkı videonun içeriği konusunda hiçbir müdahalede bulunmadıkları gibi yayını konusunda da kararı bana bıraktılar. Videonun sonunda bu olaylardan önce kaydedilmiş olan konuşmamda söylediklerimi bir de yazılı olarak kayda geçirmek istiyorum.
“Hayatınız nasıl gidiyor? Bu yılla ilgili kehanetleriniz, beklentileriniz ne? Bu soruya vereceğiniz cevabı seçmek sizin elinizde. Bazılarınız bu soruya iyi, bazılarınız kötü diyeceksiniz. “Hayat çok zor. O yüzden bu yıldan beklentim çok daha kolay geçmesi” diye düşüneceksiniz. Bunu yapmayın! Hayatın değişmesini beklemeyin. Çünkü o zaten değişiyor. Siz de değişin. Aynı kalmayın. Aynı olmayın. Bunu nasıl yapacağınızı da yorumlarınızla paylaşın.”
Son sözüm: “Ya sevgiyi çoğaltacağız ya da kendi karanlığımızda kaybolacağız.”
“Dünyanın en eski kehanetler kitabı nasıl okunur?” için 11 yanıt
Barış abi bu konu ile youtube’daki bu videonun altındaki;
—————————————————————————————————————–
Haşim Sakin22 dakika önce
Herşey iyi güzel de, bu gösterdiğiniz işaret Taoizm dininin sembolü değil mi? Kusura bakmayın ama harfi harfine Taoizm’in propagandası olmuş bu videonuz. “Tao’dan bir doğar, birden iki : Ying ve Yang; iki’den üç: Ying, Yang ve nefes; üçten yaratılmış evren. Tao, göğün ve yerin kaynağı, yaratıcı aynı zamanda yaratıcı prensiptir.” bu yazdıklarım Taoizm hakkındaki bir kitaptan birebir alıntı. Şayet İslam inancı ile benzerlikleri var denilirse bu da doğru değil. Çünkü Kur’an-ı Kerim bize ;Allahu Teala’nın mülkünde hiçbir ortağının olmadığını, gökte ve yerde ne varsa hepsinin ona ait olduğunu ve kainattaki tasarruf yetkisinin ancak onun elinde bulunduğunu belirtir. Ancak Taoizm’de; Tao’nun yaratma, yönetme ve hükmetme yetkilerinin başka varlıklara verilmesiyle başladığı görülmektedir. (Taoizm’e göre bu alem mevcut olan (Yang) la mevcut olmayan (Ying) in birleşmesinden meydana gelmiştir. Bazı kaynaklara göre Tao, Tanrı’ nın sembolleştirilmiş varlığı olarak anılmaktadır.)
Daha yazılabilecek çok şey var ve fakat sizi gerçekten severek takip ediyorum.
Yalnız bu videodan tabiri caizse irkildim diyebilirim.
—————————————————————————————————————-
bu yorum ile bir açıklama yaparsan gerçekten çok ama çok sevinirim. Neden açıklama yap derseniz ise; hem yanlış anlaşılmaların olmaması için hem de kendimi de rahatlatmak için (ben biraz takıntılıyım bu konularda da) .Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim. 2017 yılı hem tüm insanlık için, hem Türkiyemiz için hem de sizin ve aileniz için hayırlara vesile olur.
Öncelikle araştıran bir ruha sahip olduğunuz ve bunu paylaştığınız için teşekkürler Barış Bey. Bu konu anlaşılması güç bir konu ve toplumun din’le ilişkilendirmesi kaçınılmaz. Sadece müslümanlık değil hıristiyanlıkta da bu konu tabu veya fazla spritüel bulunmakta. Aslında araştırma için daha fazla zamanınız olsaydı kesinlikle farklı bir kullanım şeklini de bulucaktınız bu sistemin. Öyle bir sistem ki hiçbir şüpheye mahal vermeden kim olduğunuzu size söyleyen bir sistem.! Eminim ismini vermesem de siz araştırmalarınızla bunu keşfediceksiniz. Diğer yorumcuya gelince insanları müslüman ve diğerleri şeklinde ayıran ve sorgulamayı gereksiz bulan herkes gibi şüphe ve karanlık içinde yaşamaya mahkum olmanız beni üzüyor. Keşke bilinci geliştirmek için tüm toplum asıl olanın sevgiden geçtiğini görebilseydi. O zaman insanın inanç sıfatlarına takılmadan özgürce bakabilmeyi başarır sanırım bugün içinde olduğumuz durumdan da kurtulmamız mümkün olurdu..
Barış abi biraz önce yorum yaptıktan sonra aklıma geldi de; ben sürekli en ufak şeyleri bile olsa kafaya takıyorum ve nedenini de bulamıyorum. Mesela biraz önce “Dünyanın en eski kehanetler kitabı nasıl okunur?” yoruma kafayı takmak gibi. Sence bu neden oluyordur ve sana göre çözümü nedir, nasıl yenebilirim. Cevap verebilirsen çok ama çok sevinirim.
3 – CHUN – Başlangıçta çekilen zorluk
“Başlangıçtaki zorluk biraz azimle büyük başarı ve kazanç getirebilir. Harekete geçmeden önce yardımcılar bulunmalıdır.” daki yardımcılar bulunmalıdır kısmı ne anlama geliyor?
Yağmur buna metafizik bir anlam yüklemen saçma olur. Bu seni destekleyecek bir arkadaş olabilir. Sana yardım edecek bir sevgili ya da. En olmadı yol gösterici bir kitap vb. Benim yorumum bu şekilde.
(İş ortakları )
afrika atasözü gibi.
hızlı gitmek istiyorsan tek başına
uzağa gitmek istiyorsan kalabalık git
Merhaba Barış bey .) Süper olmuş emeğinize sağlık ,fekat bir yerde takıldım . Tai ile chun aynı yazılmış. Birleşimi gösterilmiyor chunda fakat ko ve Tai gösteriliyor . Ben çizim yaparken farkettim ,ya videoyu yada beni düzeltelim olur mu .) Sevgilerle..
Bu kıtabın tam versiyonu var mı? Varsa nasıl elde edebilirim
Yeniden düşün Başlangıç ve bitiş kavramlarını yeniden düşün.http://www.imdb.com/title/tt2543164/
Bu konuyu daha da ayrıntıları ile ele alan bir video daha yapmanız mümkün mü acaba? Teşekkürler.
Video’da kullandığın şarkı nerde 10.20 de başlıyor nasıl koymazsın ismini ya ayıp değil mi ?