Kategoriler
Eğitim

Yazın yapılabilecek en güzel aktivite: Öğrenmeyi Öğrenmek

Yılın yarısını geride bıraktık. Zinciri kırmama hedefleriniz ne alemde? Bunun ne demek olduğunu bilmeyenler için hatırlatayım: Bir hedef belirleyip o hedef için her gün ya da her hafta bir şeyler yapmak demek zinciri kırmamak. Eğer şimdiye kadar bırakmadıysanız bu hedefe doğru yürümeyi, zorlu eşiği çoktan geçtiniz demektir. Bırakmak zorunda kalanlar için pes etmek yok. Yılın diğer yarısı daha yeni başlıyor. Yeni bir zincir oluşturmak için hiç de geç sayılmaz.

Hatta şunu söyleyebilirim ki yeni bir zinciri başlatmak yazın çok daha kolay. Çünkü okulların kapandığı, işlerin hafiflediği, tatillerin başladığı bir dönem yaz. Yani başka şeylerle değil de kendinizle ilgilenebileceğiniz bir mevsim.

Kendinizle ilgilenmek, kendinizi yenilemek için yapabileceğiniz en güzel aktivite ne biliyor musunuz? Balık tutmayı öğrenmek. Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için antik bir Çin metnine göz atmamız gerekiyor. Guanzi’ye… Binlerce yıllık bu metnin bir yerinde, adeta yazın yapılması gereken aktiviteler sıralanıyor, mesela diyor ki:

Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek,
Ağaç dik on yıl sonrası ise tasarladığın,
Ama yüz yıl sonrası ise düşündüğün, halkı eğit.

Bir kez ürün verir ekersen tohum,
Bir kez ağaç dikersen on kez ürün verir
Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen halkı.

Balık verirsen bir kez doyurursun halkı,
Öğretirsen balık tutmasını hep doyar karnı.

İşte bu yüzden balık tutmayı öğrenmemiz lazım. Bu tavsiye doğunun kadim bilgeliğinden geliyor ama tavsiyeye kulak verenler genellikle Batıdakiler. Mesela ABD’de neredeyse tüm üniversiteler yazın da faaliyetlerine devam ediyor. Üstelik sadece kendi öğrencilerine değil halkın tümüne kapılarını açıyor. Yaz okulları başlıyor. 4 haftalık, 8 haftalık programlar düzenleniyor. İnsanlara soft skills denilen yumuşak beceriler kazandırılmaya çalışılıyor. Mezunlar, çalışanlar, ev hanımları, iş arayanlar yani toplumun her kesiminden insanlar bu yaz okullarına katılıp yeteneklerini geliştiriyorlar. Fotoğrafçılıktan tutun da yemek yapmaya kadar her konuda binlerce çeşit eğitimler düzenleniyor.  

İşte ben de düşündüm ki buna benzer bir şeyi, hafif bir “yaz okulu” uygulamasını burada, bu kanalda yapalım. Çünkü çoğu kişinin maddi imkanları yurt dışına seyahat edebilmek ya da bu tür yaz okullarına gidebilmek için yeterli değil. Ama herkesin eşit olarak sahip olduğu bir şey var: Zaman. İşte o zamanı iyi değerlendirebilmek için bu kanalda, kendi aramızda bir yaz okulu düzenleyelim diyorum. Bir kaç bölüm boyunca sadece belli bir konuya odaklanıp o konuda kendimizi en iyi hale getirelim.

Peki hangi konuda? Uzun zamandan beri aklımda olan bir konu var: öğrenmeyi öğrenmek. Bence en önemli balık tutma tekniği bu. Ben 3 yıldır her hafta kendi araştırmalarımla size balık tutup getiriyorum ya, bu kez o balıkları size doğrudan vermek yerine nasıl daha iyi balık tutabileceğinizi göstermek istiyorum. Beyninizin potansiyelini nasıl daha üst bir seviyeye çıkartabilirsiniz? Hafızanızı güçlendirmekten tutun da işleri erteleme hastalığıyla mücadeleye kadar pek çok konuyu nasıl halledebiliriz? Öğrenme motivasyonumuzu nasıl arttırabiliriz? Çünkü diğer her konu bir yana, bu yeteneğinizi geliştirirseniz hayat boyu iyi bir “öğrenici” haline gelirsiniz. Dolayısıyla 7’den 77’ye herkesin ihtiyaç duyabileceği bir konu bu.

Yazın ortasında okul mu olur demeyin. Madem her yerde hayat boyu eğitim diyoruz o zaman uygulamasını da hep beraber göstermemiz lazım. Önümüzdeki bölümden itibaren Yaz Okulu serisi başlıyor. Siz nerede olursanız olun bu videoları kaçırmadan izlemeye gayret edin, ben de bir yandan nörobilim ve bilişsel psikoloji gibi alanlarda yapılan son araştırmaların ışığındaki bulguları sizinle paylaşayım, bir yandan da her zaman olduğu gibi bunu en ilgi çekici ve eğlenceli bir hikaye anlatıcılığı üslubuyla size aktarayım.

Hazırsanız, başlayalım! Ama başlamadan önce bir bilgi daha. Yaz okulunda bir yandan size beyninizin gizli potansiyelini nasıl açığa çıkartabileceğinizi anlatırken bir yandan da yardımcı kaynaklar, kitaplar önereceğim. Bunlardan ilki bir sesli kitap kütüphanesi: Storytel. Bu videonun sponsoru da olan Storytel’in kütüphanesinde yüzlerce Türkçe ve binlerce İngilizce sesli kitap var. Yazın spor ya da yürüyüş yaparken, seyahat ederken, tatilde bu kitapları dinleyebilirsiniz. Ben en son İlber Ortaylı’nın Seyahatnamesini dinledim. Bakın bir parçasını size de dinleteyim. Gördüğünüz gibi sadece kitap ve onu yazan değil, kitabı seslendiren de bir ünlü: belgesellerin unutulmaz sesi Mazlum Kiper. İşte Storytel’de kitapları böyle profesyonellerin sesinden bir kez daha keşfediyorsunuz. Bu sesli kitap servisini ilk 14 gün boyunca ücretsiz denemeniz için açıklamalar bölümündeki linki kullanabilirsiniz: story.tel/simdi-dene

Yardımcı kaynağımızı da verdiğimize göre artık yaz okuluna hazırsanız, başlayalım! Başlamasına da yaz okuluyla ilgilenmek istemeyenler ne yapacak? Onları da unutmadım. Instagram’dan takip ederseniz orada yeni açılan IGTV kanalımda hafta içi kısa videolarla sanat, tasarım, teknoloji ve uzay gibi konularda içeriklerimi paylaşmaya devam edeceğim. Burada da yani YouTube’da da aralara sürpriz videolar yerleştirebilirim. Ama şimdilik ilk hedefimiz kendimizi, beynimizi geliştirmek. Pazar günü Yaz Okulu’nun birinci bölümünde yazın yapılabilecek en güzel aktiviteyi yapmak, balık tutmayı yani öğrenmeyi öğrenmek için görüşmek üzere…

“Yazın yapılabilecek en güzel aktivite: Öğrenmeyi Öğrenmek” için 3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir