Bir otomobili tanımanın en iyi yolu nedir? Onunla bir sürüş yapmak, ona dokunmak, hissetmek… Tam da bu yıl yapamadığımız şeyler.
Otomobil firmaları geleceğin teknolojilerini göstermek için etkinlikler düzenler. Teknoloji meraklıları bu etkinliklerde araçların özelliklerini deneyimler. Tam da bu yıl yapamadığımız şeyler.
Eğer bu yıl yapamadığımız şeyleri böyle sıralamaya devam edersek bu listenin sonu gelmez. Asıl mesele böyle durumlarda bile bir şeyler yapabilmek. İnovasyonu, yeniliği bu yeni duruma adapte edebilmek. Değişebilmek!
İşte BMW tam da bunu yaptı. Geçen yıl başlattığı #NEXTGen platformunu bu yıl dijital olarak gerçekleştiriyor. Üstelik oldukça dijital bir tarihte: 11. ayın 11’inde.
Beni de bu etkinliğe davet ettiler. Hem de nasıl bir davetiyeyle…
Şunu izleyin.
Bu iNext hakkında bir belgesel. Vizyoner, güzel, elektrikli, akıllı, otonom, Oscar kazananları var, güzel ve akıllı insanlar, büyük oyuncaklar, çok gizli şeyler, çok fazla… lütfen, biraz yavaşla. Golf oynayan Marslılar? Felsefeciler? Hey! Bırakın dövüşmeyi. Bak ne diyeceğim. v Lütfen.
Arabayı görmek ister misin? Bekle.
Ben bekleyemedim. Daha önce görmek istedim. Ama pandemi nedeniyle seyahat edemezdim. Onlar da yeni nesil elektrikli otomobile beni götürmek yerine, otomobilin 3D modelini bana gönderdiler.
—
1 ve 0’lardan oluşan elektrik sinyalleri, elektrikli bir otomobilin modelini taşıdı bir kıtadan diğerine. Sonra da gözlerimin önünde günlerce süren bir oluşma süreci. Hazır bir modelin 3 boyutlu olarak basılması bile çok büyük bir dikkat ve özen gerektiriyor. Yüksek ısıyla değişen filament x, y ve z eksenlerinde modeli yavaş yavaş örüyor. İnce bir kablonun eriyerek başka bir şeye dönüşümünü izliyorum sabırla.
Karakter çizgilerinin azaltılmış kullanımı ve cömertçe şekillendirilmiş yüzeyler, gözlerimin önünde etkileyici bir gövde tasarımını yaratıyor. Hassas bir şekilde işlenmiş ayrıntılar, onun verimliliğini vurguluyor. Kapılar çerçevesiz pencerelere sahip; bagaj kapısının ayırma bağlantıları yok ve arka tarafın tamamı boyunca uzanıyor. BMW’nin klasik böbrek ızgaraları bile eDrive’a sahip olmasına rağmen bu otomobilde yerini koruyor. Biraz daha dikey tasarlanmış ve hala göz alıcı. Aldığım bilgilere göre bu panel oraya sadece estetik amaçla yerleştirilmemiş. Soğutulması gereken geleneksel bir motora sahip olmamasına rağmen bu kısım gelişmiş sürücü destek sistemleri için entegre sensörler, kamera ve radar teknolojisine sahip bir akıllı panel görevi görüyor. Sanırım bir BMW modelinde şimdiye kadar kullanılan en ince farlara sahip bu araç. LED arka lambalar da son derece ince ve ayırt edici bir ışık tasarımına sahip. Benim bastığım bu modelde aracın orjinal iki renginden biri olan titanyum bronza yakın bir filament kullandım. Az sonra otomobilin kendisini gösterdiğimde buna ne kadar yaklaşabildiğimi siz söylersiniz. Ama bu modelde bile akıllı hafif tasarım ve optimize edilmiş aerodinamik etkileri hissedebiliyorsunuz. Elektrikli bir araç için verimlilik ve menzilde artış anlamına geliyor bu.
—
Sadece bu gövdeyi basmam 40 saat sürdü. Jantların ve lastiklerin her biri için 1’er saat daha baskı aldım. Ayarlamalarla birlikte model bana ulaştıktan 3 gün sonra BMW iX nihayet avuçlarımın içinde. BMW iX, elektrikli mobilite, otomatik sürüş ve akıllı bağlantı alanlarındaki en son yenilikleri bir araya getiren şirketin yeni teknoloji amiral gemisi. BMW bu araca kategorik olarak SUV yerine SAV demeyi tercih etmiş: Sports Activity Vehicle. Bu deyim exclusive olarak sadece BMW X modellerine özel olarak kullanılıyor. Sportif aktiviteleri de içeren, hareketli, mobil bir yaşam tarzını destekleyen bir tasarıma sahip. Oransal olarak incelediğimizde BMW X5’in dış uzunluğu ve genişliğine, BMW X6’nın yüksekliğine ve BMW X7’nin tekerlek boyutlarına sahip.
Bu araç şu anda üretim geliştirme aşamasında. 2021’in ikinci yarısında üretime geçilmesi ve 2021 sonunda piyasaya çıkması bekleniyor. Beşinci nesil BMW eDrive teknolojisine sahip. Maksimum gücü 370 kW / 500 hp üzerinde olan iki elektrik motoru ona 0’dan saatte 100 km hıza 5 saniyenin altında ulaştıran bir güç sağlıyor. 200 kW’a kadar DC hızlı bir şarjla, pilin 40 dakikada tam kapasitesinin yüzde 10’undan yüzde 80’ine kadar doldurulabiliyor. On dakikalık hızlı bir şarj, aracın menziline 120 kilometre ekleyebiliyor. Yüksek voltajlı pili aynı zamanda yüksek bir geri dönüşüm oranına da sahip. Benim için en önemli özelliklerinden biri şu: Motor ve pil de dahil olmak üzere aracın tüm parçaları yalnızca yenilenebilir kaynaklardan geliyor. İç tasarıma bir zarafet kazandıran tüm malzemeler, mesela zeytin yaprağı özleriyle tabaklanmış FSC sertifikalı ahşap ve deri de dahil olmak üzere dış ve iç mekanlarda kullanılan tüm malzemeler yüksek oranda geri dönüştürülmüş ve doğal malzemeler. Oldukça ferah iç mekan, ince bir gösterge paneline, entegre koltuk başlıkları olan geliştirilmiş koltuklara ve olağanüstü geniş panoramik cam tavana sahip. Elektrikli bir araç olduğu için ortadan geçen herhangi bir yapı yok, dolayısıyla bu da ekstra ayak boşluğu sağlıyor. Saklama bölmeleri için daha fazla alan yaratıyor. Kavisli 12,3 inç Bilgi Ekranı ve tek parça, çerçevesiz cam yüzeye sahip 14,9 inç Kontrol Ekranından oluşan tamamen dijital bir ekran grubu yerleştirilmiş. Orta konsolda araç fonksiyonlarını kontrol etmek için aydınlatılmış cam efektli kontrol yüzeyine sahip dokunmatik bir parça göze çarpıyor. Bu model, BMW’un altıgen direksiyon simidine sahip ilk aracı. Araç tabiki optimize edilmiş otomatik sürüş ve park etme gibi işlevlere sahip. Bunun için 5G hızında bağlantılı, veri işleme gücü yüksek bir beyni ve bu beyni besleyen güçlü sensörleri var. Piyasaya çıktığında Kaşmir Gümüş | Aventurin Kırmızısı ve Titanyum Bronz renk seçenekleri ile sunulacak.
Elektrikli otomobillere karşı insanların çoğunun kafasında hala soru işaretleri var. Çünkü değişime karşı direnç her zaman vardır. Sosyal medyaya giriyorsanız orada her gün değişmeye direnenlerin seslerini duyarsınız:
- Elektrikli arabaları da normal araba görünümünde yapamaz mısınız?
- 80’lerin düşük bütçeli bilim kurgu filmleri gibi duruyor.
- Çok soğuk ve steril, kalbi nerede?
- Normal insanlar için hala araba yapıyor musunuz?
- Eğer araba uçmuyorsa tüm bunlar çok gereksiz.
- Görmemiş olayım.
- BMW bu değil.
- BMW yapmaya geri dönün.
Bunlar sosyal medyadan alıntılanan gerçek yorumlar. Şimdi sizlere BMW iX’in modelini ya da fotoğraflarını değil de gerçek boyutlardaki halinin ilk videosunu gösterirken bu yorumlar da görüntülere eşlik edecek. Yolculuğa hazır mısınız?
—
Bir şekilde rahatsız mı olmaya başladık? Bilinmeyenden…
Yoksa yeni olan her şeye açık olmayı mı bıraktık?
Konfor bölgemizde rahatlamaya mı alıştık?
Yoksa sadece sadeliği mi özlüyoruz?
Kendimizin giderek daha mı fazla farkına varıyoruz?
Yoksa sadece etrafımızda şekillenen geleceğin içinde miyiz?
Yaşamımız mı farklı alanlara bağlanacak,
Yoksa yeni tür alanlar mı yaşamımıza?
Değişmemek için sizin sebebiniz ne?
“Yeni bir elektrikli otomobil: BMW iX ” için 5 yanıt
Merhaba barış ben. Ordu’da öğretmenim. BMW ix in 3d dosyası var mı. Bende kendim basmak istiyorum. Paylaşmanız yasak değilse çok isterim. Teşekkrler
Sevgili Barış,
Videolarını tesadüfen gördüm düzenli izliyorum.
Seni izlerken bir karikatürünü çizdim.
Mail adresini alabilirsem gönderecegim. 😊
Selamlar
Yakup Karahan
Merhaba Barış Abi. Hikâyeleriniz genellikle öncü olmuştur bana. Hele bir hikaye var ki baslangiclarimin adı : El Capitan. Elbette birsürü içerik,bir sürü videonuz vardır lâkin bugün bir haber duydum,El Capitan zirvesinde ilk defa bir kadın, haberi. Bunun da videosunu bir de sizin anlatımınızla dinlemeyi çok isterdim:)hayırlı uzun ömürler🖖.
Barış abi merhaba bmw ix serisinin devamı gelecekmi bunun hakkında bir bilgi verebilirmisin.
Barış abi pazar günü de video gelicek değil mi YouTube dan bakmiyorsun mesajlara belki burdan zaman ayırırsın