Kategoriler
Teknoloji

10 yılda hangi 10 teknoloji gelişecek?

Teknolojik gelişimi inceleyip gidişatın nereye yöneldiğine bir bakalım mı? Bu videoda en ilginç, en havalı icatları göstermeyeceğim. Analistlerin yaptığı en gerçekçi, en uygulanabilir trend tahminlerini sıralayacağım. 

Girişimciler hangi fikirlerin peşinde? Yatırımcılar ne tür projelerde? En çok hangi alanlarda yeni patentler alınıyor?

Bu sorular önemli. Çünkü bazılarına göre önümüzdeki 10 yılda, son 100 yıldaki kadar teknolojik ilerleme kaydedilecek. 

  1. Trend: Yapay Zeka Uygulamaları ve Robotlar

Yapay Zeka son 4 yılda kurumların en çok ar-ge bütçesi ayırdıkları konu oldu. Aynı hızla gelişimini sürdürecek. Sadece teorik olarak değil, pratikte de bunun sonuçlarını göreceğiz. Örneğin robotlarla birleşmeye devam edecek. Robotların sayısı da artacak. Sadece 2021’de yarım milyondan fazla endüstriyel robot fabrikalarda çalışmaya başladı. Şu anda dünyadaki tüm aktif robotları toplayıp bir araya getirseydik, 3.5 milyonluk nüfusuyla İzmir’den sonra Türkiye’nin en kalabalık 4. Kenti olurdu. En son Tesla’nın robotları hakkında bir video yapmıştım. Önümüzdeki yıllarda sadece bu şirket yapay zekaya sahip bu robotlardan yüzbinlerce üretip satmayı düşünüyor. Önümüzdeki 10 yıl otomasyonu kolaylaştıran yapay zeka uygulamaları ve onu kullanan robotlarla dolu olacak.

2. Trend: Biyomühendislik

Biyomedikal araştırmalar gelişecek ve hücre tedavileriyle nadir hastalıklar, nöronal problarla da engelliler iyileştirilecek. Aşılar yenilebilir hale gelecek. Antibiyotik tedavisine alternatif olarak Faj tedavisi kullanılacak. Bu konuda geliştirilen 400’den fazla yeni teknolojiden sadece bir kaçıydı bu saydıklarım. Önümüzdeki 20 yılda ekonomik etkisi 4 trilyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor bu alanın. Yani bir biyo devrim yaşanacak diyebiliriz. Bu devrimdeki en hararetli tartışmalar gen düzenleme ve tasarlanmış bebekler konusunda yaşanacak gibi görünüyor.

3. Trend: Temiz Enerji

Uzun süredir en çok yatırım alan gelişim trendlerinden biri temiz enerji. Onun üretiminden depolanması ve dağıtımına kadar “net sıfır sera gazı emisyonu hedefi”ne yardımcı olan çeşitli temiz enerji çözümleri geliştiriliyor ve bunlar sadece 2021’de 257 milyar dolar yatırım aldı. Bu alanın gelişeceğinden eminiz. Çünkü Birleşmiş Milletler raporuna göre 2050 hedeflerine ulaşabilmek için bu yatırımların 2030’a kadar yılda 4 trilyon dolara çıkması gerekiyor. 8 yıl içinde 16 katlık bir büyüme hedefi bu. Uluslararası Enerji Ajansı IEA’nın başında bulunan Dr. Fatih Birol yenilenebilir enerji konusunda dünyanın bir dönüm noktasına geldiğini söylüyor. Geleceğinizi planlıyorsanız bir gözünüz mutlaka güneş enerjisinde, rüzgar tribünlerinde, jeotermal kaynaklarda, okyanus dalgalarındaki hidrokinetik güçte olsun. 

4. Trend: Mobilite

Bir yandan insan nüfusu artıyor -8 milyar olduk- bir yandan da daha fazla insan daha büyük kentlere gelip yaşıyor. 2050’ye kadar tüm nüfusun %66’sı büyük şehirlerde olacak. Büyük şehirlerden 41 tanesi 2030’a kadar megakent haline gelecek. Bu megakentlerde mobilite dramatik bir şekilde değişecek. Çünkü şu anda İstanbul da dahil olmak üzere büyük yerlerde yaşayanlar trafikte yılda 154 saat kaybediyor. Kazalarda her yıl 1.3 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Yeni teknolojilerle A noktasından B noktasına ulaşmak için kullandığımız araçlar daha güvenli, daha temiz ve daha ucuz olacak. Elektrikli, otonom, şoförsüz araçlar, enerjisini yollardan toplayacak. Yani sadece araçlar değil, kentler ve onların altyapısı da daha akıllı hale gelecek

5. Trend: Web 3

COVID döneminde evlere kapanmamızın da etkisiyle bir anda gündemimize giren “Metaverse” aleminde şu sıralar pek sıcak gelişmeler yaşanmıyor olsa da benim ondan daha önemli bulduğum Web3 konusundaki trendler devam ediyor. Merkeziyetsiz internet, açık standartlar ve protokoller vaad eden bu yeni faza geçiş için 2018’deki yatırım miktarı 20 milyar dolarken 2021’de 110 milyar dolara çıktı. Önümüzdeki 10 yıl boyunca İnternet ve genel olarak ağa dayalı teknolojilerde “değer” kavramını yeniden tanımlamaya çalışan farklı girişimler görmeye devam edeceğiz.

6. Trend: Uzay Teknolojileri

Roketler, uydular, başka gök cisimlerine iniş yapabilen uzay araçları gibi konularda en önemli gelişim trendi uzaya yük çıkarma maliyetlerinin aşağıya çekilmesi. Geçtiğimiz yüzyılda ulusların uzay ajansları tarafından başlatılan çalışmalar önümüzdeki 10 yıl boyunca ağırlıklı olarak ticari şirketler tarafından yürütülecek. Uzay turizmi kapsamında yörüngede kalıcı şube açacak otellerin projeleri başladı. Maddi gücü yetenler için Ay yörüngesinin çevresinde çevresinde düzenlenen turistik turlar için artık biletler de satılıyor. Bir yandan bu yönde bir gelişim olurken öte yandan Ay ve Mars’ta kalıcı üsler kurulması yönünde somut adımlar da planlandı. 

7. Trend: Bulut ve uç bilgi işlem

Silikon Vadisi’nde ana akıma en çok yaklaşanve yaygınlaşan teknolojilerden biri bu. Bulut ve uç bilgi işlem derken, veri egemenliğini, özerkliği, kaynak üretkenliğini, gecikme süresini ve güvenliği artırmak için bilgi işlem iş yüklerinin uzak veri merkezleri ve yerel düğümler arasında dağıtılmasını kastediyoruz.

Kurumlar çeviklik ve maliyet avantajı sağlamak için bulut teknolojisine hızla adapte olurken, bir yandan da bulutun siber saldırılar ve tehditlere daha açık olmasından korkuyorlar. En değerli varlıkları olan veriyi bulut üzerinde kullanıp, depolayıp, yönetirken, elbette onların güvende olmasını da istiyorlar. 

Bu videonun sponsoru Hewlett Packard Enterprise, bulut kolaylığını, müşterilerinin kendi veri merkezlerinin güvenliğinde sunuyor. Kurumları BT’ye karşı tehditlerden korumak için çeşitli çözümler sağlıyor:

  • Güvenli Önleyici Bakım Otomasyonu (HPE Infosight)
  • Tehditleri Kaynağında Önleme ve Koruma (Aruba) 
  • Siber Saldırılardan Korunma ve Kurtarma (HPE Zerto)
  • Global Güvenlik Standartlarına Uyum Otomasyonu

Kullandıkça öde modeli olan HPE GreenLake ile kurumların bulut deneyimini kendi veri merkezlerinde yaşamasını sağlıyor. VDI, SAP HANA, Big data, HPC gibi bir çok iş yükünü adresleyebiliyor. Bu kapsamda duyurulan en yeni model ise Block Storage için HPE GreenLake. %100 kullanılabilirlik garantisi ve self servis çevikliği sunan Blok Storage için HPE GreenLake hizmetleri hakkında detaylı bilgi için açıklamalar bölümünde bağlantısı bulunan web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

8. Trend: Kuantum teknolojileri

Kuantum tabanlı teknolojiler, belirli problemler için hesaplama performansında çok etkili, üstel diyebileceğimiz seviyede bir artış sağlayabilir ve ağları daha güvenli hale getirebilir. Bununla birlikte, kuantum teknolojilerinin olası kullanıcıları belirsizliğe kendilerini hazırlamak zorunda. Çünkü tamamen hatasız bilgisayarlar ve ölçeklenebilir ağlar oluşturulmadan önce belirli teknolojik zorlukların üstesinden gelinmesi gerekiyor. Bu videoda sıraladığım tüm trendler içerisinde beni en çok heyecanlandıran teknolojik trendlerden biri olmasına rağmen yaygınlaşma olasılığı en düşük olan gelişim trendi bu. Konuya dünya ölçeğinde ayrılan yatırım bütçeleri de diğerlerine göre düşük. 3 milyar dolar civarında.

9. Trend: Yeni nesil materyaller

Malzeme biliminde yaşanan gelişmeler yeni nesil materyallerin icadını ve bunların endüstrilerdeki kullanımını hızlandıracak. Grafen ve nanomalzemeler; daha adı bile konulmamış bir dizi akıllı, duyarlı, hafif malzemeler gibi yeni nesil materyaller, ilaç, enerji, ulaşım, sağlık, yarı iletkenler ve imalatta yeni işlevsellik ve gelişmiş performans sağlayacak. 

10. Trend: Telekomünikasyon Teknolojileri

Tüm trendler içinde en eskisi, en güçlüsü bu ve elbette bu trend birdenbire ortadan kalkmayacak. Dünyada 6 milyardan fazla kişi her gün cep telefonu kullanıyor. Kentsel alanlarda yaşayanlar 5G sonrasında 6G hızında bağlantı kurmaya başlayacaklar. Öte yandan kırsal kesimde yaşayanlar Dünya’nın alçak yörüngesinde dolaşan uydu ağları yardımıyla her yerden telefon ve internet hizmeti alabilecekler. Giderek hızlanan, yaygınlaşan ve güçlenen bu dijital bağlantılar, neredeyse her endüstriyi etkileyecek. Üretkenliği ve daha fazla inovasyonu tetikleyecek.

Analistlerin tahminleri bu yönde. Ama bir de global ölçekte gerçekleşebilme olasılığına sahip beklenmedik şeyler var. Bu bilinmeyenler, okyanustaki dalgalar gibi hayatımızda bir yükselip bir alçalan bu trendleri ne kadar etkileyecek hep birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir