Kategoriler
Tasarım Teknoloji

16 ilginç web sitesi

Bu videoda internette keşfettiğim 16 ilginç web sitesini paylaşacağım sizlerle. Bunların hepsi de tamamen ücretsiz ve herhangi bir oturum açma ya da kaydolma gibi bir işlem gerektirmiyor. Sadece tarayıcınızı açıp linke tıklıyorsunuz. Yani bir uygulama indirme ve sonra da kaldırma gibi bir şeyle bile uğraşmıyorsunuz. Linke tıkla, siteyi kullan ve çık. Eğlenceli oyunlardan, bilgilendirici yarışmalara ve oradan da ücretsiz film, dizi, konser izleyebileceğiniz yerlere kadar çok geniş bir repertuar oluşturdum. Hazır mısınız? 

https://littlealchemy2.com/

Eğlenerek öğrenebileceğiniz bir yer Küçük Simyacı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu web sitesi, farklı şeyleri karıştırarak yeni bir şeyler elde etme üzerine kurgulanmış. Birçok gelenekte ve filmde maddenin hangi dört temel unsuru: Toprak, Ateş, Su ve Hava. İşte bunlarla başlıyoruz. Amaç, mümkün olduğunca çok sayıda farklı malzeme veya nesne yaratmak. Örneğin, toprak ve hava birleşirse toz oluşur. İşte böyle 4 temel unsurla başlayıp karıştıra karıştıra sürekli yeni maddeler buluyorsunuz. 

http://www.thisismywebsitenow.com/

Gün içinde 10 dakikadan kısa bir ara verip kafa dağıtmak isterseniz burada bir sürü çok sade oyun var. “Defend” oyununda dört bir taraftan gelen daireleri yok ediyorsunuz. “Fast Tap” dokunma hızınızı test ediyor. “Random Tap” hem hız hem de isabet üzerine çalışıyor. Benim favorim “Time Guesser.” Parmağınızı tam 5 saniye boyunca ekranda tutuyorsunuz. Saliseleri bile ölçerek ne kadar iyi bir zaman ölçer olduğunuzu size gösteriyor. 

http://stars.chromeexperiments.com/

100 bin yıldız adlı bu web sitesinde her şey interaktif ve çok hızlı çalışıyor. Örneğin bu bizim güneşimiz. Bir uçakla oradan yola çıksaydık, Dünya’ya 18 yılda ulaşırdık. İnsan yapımı en uzak cisim Voyager 1, şu anda bizden 17 ışık saati uzaklıkta. Bu 1 ışık yılının uzunluğu, ışık bu mesafeyi 1 yılda kat edebiliyor. Bunlar güneş sistemine yakın diğer yıldızlar. Alpha Centauri adlı bu yıldız sistemi 4.3 ışık yılı uzağımızda. Astronomların çalışma yaptıkları ve isim verdikleri yıldızlar burada vurgulanmış durumda. Ve işte burada 100.000 tane yıldızın gerçek lokasyonunu ve aralarındaki mesafeyi görüyoruz. Daha sıcak olan mavi yıldızlar galaktik düzleme daha yakınlar. Sadece bizim galaksimizde 100 bin değil, 100 milyon değil, 200 ila 400 milyar arasında yıldız olduğu tahmin ediliyor.

https://thispersondoesnotexist.com/

Böyle bir insan yok. Bu web istesinden daha önce bir videomda bahsetmiştim. Tümüyle yapay zeka tarafından üretilen son derece gerçekçi insan yüzleri var. Siteyi her açışınızda rastgele bir yüzü karşınıza getiriyor. Eğer eşi benzeri olmayan bir insana ihtiyacınız varsa buradan bulabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde benzetme oyunu oynayabilirsiniz. Sitenin başka türevleri de var: Böyle bir sanat yok, böyle bir kedi yok, böyle bir at yok, böyle bir kimyasal yok. 

https://lingyourlanguage.com/

Bu web sitesi, Prag’daki bir hostelde başlamış. Farklı ülkelerden gelen turistler, birbirlerinin hangi dili konuştuğunu tahmin etmek için denemelerde bulunurken neden böyle bir web sitesi olmasın ki fikri ortaya çıkmış. Etrafınızda hiperpoliglot olduklarını söyleyen birileri varsa, buyursun bilgisini bir de burada test etsin. Ne de olsa dünyada altı binden fazla dil var. 

https://www.ocearch.org/tracker/

OCEARCH Shark Tracker ile, derin okyanuslarda yüzen köpek balıklarını takip ediyorsunuz. Bilim insanları tarafından etiketlenen bu canlıların isimlerini, boyutlarını, ağırlıklarını, nerede etiketlendiklerini görebiliyorsunuz. Ayrıca  köpekbalıklarının geçen yıllarda nerelerde ne kadar yüzdüğünü de kontrol edebiliyorsunuz. Zoom yapılabilir bir harita üzerinden onların takip ettiği rotayı inceleyebiliyorsunuz. Sadece köpekbalıkları değil 400’den fazla deniz canlısı bu şekilde veritabanında tutuluyor. Kar amacı gütmeyen OCEARCH kurumu tarafından yapılan bu sitede amaç okyanuslar ve onun içinde yaşayan canlılar hakkında farkındalık kazandırmak. 

https://giphy.com/

GIPHY, internette milyonlarcasını bulabileceğiniz en popüler GIF’leri bünyesinde barındırıyor. Ben bunları yeni ve evrensel bir dil olarak görüyorum. Kendinizi komik ve rahatsız edici olmayan bir şekilde ifade etmenin bir yolu. Sosyal medyada ya da mesajlarda bol bol kullanılıyor. Burada toplu olarak baktığınızda bence çok daha farklı bir algı oluşturuyor. Mesela bakalım trendlerde varmış? Tabiki bol bol Bette Midler. Bol bol hokus pokus!

https://www.justwatch.com/

Şu anda bir film izlemek istiyorsunuz ama bir türlü karar veremiyorsunuz. Sadece izle web sitesinde 200 binden fazla içerik hakkında değerlendirmeler var. Şu anda tüm platformlarda en popüler filmler hangileri? Sadece Netflix’te olanlar? Sadece Prime videodakiler? Disney+? Her bir paltfrom için ayrı ayrı ya da sadece sizin üye olduklarınız içerisinde filtremeler yapabiliyorsunuz. Popülarite kriterlerini o platfromlardan bağımsız yaptığı için yeni şeyler keşfetme konusunda epeyce fayda sağlıyor. Tabi filmleri buradan izlemiyorsunuz, sadece ayrıntılı bilgi ve trailer gösteriyor. Eğer üye olduğunuz platformun uygulaması cep telefonunda yüklüyse doğrudan o uygulamayı açıp izlemeye başlıyorsunuz.

https://superdesigner.co/

Super Designer, arka planlar, desenler, şekiller ve görüntüler oluşturabileceğiniz online bir şekil tasarlama aracı. 3B şekiller, lekeler ve degradeler vb. oluşturabilirsiniz. Tasarımcı olmasanız bile bilgisayarınız ya da cep telefonunuz için duvar kağıtları yapabilirsiniz. Başka hiçbir yerde olmayan tamamen size özel tasarımlar üretebilirsiniz. Nitekim bu videoda gördüğünüz cep telefonumun duvar kağıdını bu sitede tasarladım. 

Şimdiye kadar gösterdiğim tüm bu web sitelerini deneyimlerken bu videonun sponsoru Samsung’un katlanabilir cihaz ailesinin en güçlü modeli olan Galaxy Z Fold4 kullandım. Bu ailenin bir diğer üyesi de Galaxy Z Flip4. Galaxy Z Fold 4 tablet/bilgisayar deneyimi sunan ekran boyutuyla, Galaxy Z Flip4 ise kompakt tasarımıyla öne çıkıyor.

Günlük kullandığınız dijital uygulamaları Kapak Ekranından hafifçe dokunma ve kaydırma hareketleri yaparak kontrol edebiliyoruz. Metinli mesajları cevaplayıp widget’lar ekleyebiliyoruz. 3700mAh bataryasıyla bir önceki model Flip3’e göre daha uzun pil ömrüne sahip. Telefonu açmadan Arka Kamera ile selfie’ler çekerken Kapak Ekranındaki gerçek zamanlı ön izlemeleri kullanabiliyoruz. Telefonu açık duruma getirdiğimizdeyse esnek modun özelliklerini kullanıyoruz. Örneğin FlexCam ile grup fotoğrafı çekimlerini ya da selfie’leri çok daha rahat yapabiliyoruz.

Katlanabilir akıllı telefonlarla ilgili en ilginç testlerden birini Polonyalı bir YouTuber yapmış. Arkadaşlarıyla birlikte Galaxy Z Flip3’ü, tam 142 saat boyunca, 418.502 defa katlayıp açmış. Bununla da kalmayıp cihazı yarı açık bir biçimde tozlu bir bölme içine koymuş. Sonuç: telefonun tozu uzak tutmak üzere özel olarak tasarlanan katlama sistemi çalışıyor! Toz tanelerinin cihazın içine girmesini önlüyor. Testte ulaşılan sayılara göre günde 100 defa katlayıp açsanız bile 5 yıl boyunca güvenli bir şekilde telefonu kullanabiliyorsunuz.

Özellikle Corning Gorilla Glass Victus+ ile bugüne kadarki en sağlam katlanabilir cihaz üretilmiş.

Galaxy Z Fold4’te üretkenliği arttıran görev çubuğu var. En çok kullandığımız uygulamaları tek bir dokunuşla üstelik aynı anda açabiliyoruz. Note serisinden alıştığımız S-pen kalemle not alabiliyoruz, önemli konuların altını çizebiliyoruz, başka dillerden tercüme yapabiliyoruz ya da çizim uygulamalarını kullanabiliyoruz. Katlanabilme özelliğinin getirdiği avantajlardan biri de Kapak Ekranı ile telefondaki en güçlü 50 MP’lik Geniş Kamerayı kullanarak selfie ya da vlog çekebiliyoruz.

Bu ekosistemin vazgeçilmez bir parçası da Galaxy Watch5. Aktif bir yaşam tarzı tasarlayabilmemizi sağlayacak özellikler ve uygulamalarla donatılmış bir akıllı saat. Uyku ve egzersiz takibi yaparak sağlık ve zindelik hedefimize ulaşmaya yardımcı oluyor. 

Galaxy ekosisteminin son üyesine ilginç web siteleri listemizin bir sonraki adresinde ihtiyacımız olacak: Galaxy Buds2 Pro. Samsung telefonlarıyla bağlantı kurduğunda 24bit Hi-Fi ses kalitesi sağlayan bu kulaklıklar aynı zamanda aktif gürültü engelleme özelliğiyle sese odaklanmamızı kolaylaştırıyor. 

Tüm bu cihazlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için açıklamalar bölümündeki özel linki kullanabilirsiniz. Üstelik BARIS kodunu kullanan izleyiciler için ücretsiz kılıf hediyesi olacak.

https://voicechanger.io/

Bu web sitesi, sesinizi değiştiriyor. İlginç bir yerdeymişsiniz gibi davranabiliyor ya da sesinizi başka bir karaktere dönüştürüyor. Önceden kaydedilmiş bir ses dosyasını yükleyerek ya da doğrudan sesinizi kaydetmek için mikrofonu kullanarak yükleme yapıyorsunuz. Uzaylılar, canavarlar, robotlar, astronotlar ve hatta süper kahramanlar bile var. Bazıları gayet başarılı. Ama bazıları da meh! Dilerseniz bu hazır ayarlar yerine kendi ayarlarınızı da kullanabilirsiniz. Sitenin yazıları sese çeviren bir motoru da var, ancak henüz Türkçe’yi desteklemiyor. İngilizce, Fransızca ya da Endonezyaca konuşan bir robot yaparsanız bu özelliğini de kullanabilirsiniz, aklınızda olsun. 

https://napflix.tv/

Netflix’e nazire olarak yaratılmış NapFlix’in amacı sizi uyutmak. Zaten İngilizce’de “nap” kestirme uykusu anlamına geliyor. İnternetin çeşitli köşelerinden seçilmiş çeşitli kategorilerde uzun videolar var burada. Siteyi her açışınızda rastgele bir tanesi karşınıza çıkıyor. Beğenmezseniz sayfayı yenileyerek ya da bir kategori seçerek videoyu değiştirebilirsiniz. Zamanlama aracı bile koymuşlar. Şimdiye kadarki en tatlı şekerlemeyi yapmanıza yardımcı olacak en sakin videolar burada.

https://earthengine.google.com/timelapse/

Dünyada fotoğraflarla zamanda yolculuk yapmanın en kolay yolu bu web sitesine uğramak. Neredeyse dünyanın tamamını bazı bölgelerde 37 yıl öncesine kadar görebiliyorsunuz. İstediğiniz yılda timelapse görüntüsünü dondurup zoom yapabiliyorsunuz. Herhangi bir yeri koordinatlarını girerek ya da sadece ismiyle arayabiliyorsunuz. Site bu şekilde her yıl uydu görüntülerini arşivliyor. Düşünsenize 63 sene sonra her bir timelapse 37 değil 100 saniye sürecek ve herhangi bir yerin yüzyıllık öyküsünü insanlara izletecek.

https://www.music-map.com/

Müzik haritası müziğe metodik bir yaklaşım yapabilmenizi sağlıyor. Belirli bir müzik türünün veya belirli bir müzik grubun takipçisiyseniz bu haritayı kullanarak ona yakın türleri veya müzisyenleri keşfedebilirsiniz. Bu bir harita olduğu için isimler arasındaki mesafe ne kadar yakınsa benzerlik de o kadar fazla demektir. 

http://www.donothingfor2minutes.com/

Diyelim ki gün boyu bilgisayar başındasınız ya da telefonda sonsuz bir kaydırma eylemi içerisinde kaybolmak üzeresiniz. Bir yandan ara vermeye ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz ama bir yandan da ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. O zaman hiçbir şey yapmamayı bir deneyin. Bu web sitesine girdiğiniz anda 2 dakikalık bir geri sayım başlıyor. Okyanus sesi aşliğinde 2 dakika boyunca hiçbir şey yapmamaya çalışın. Bunu yapmak söylemekten daha zor. Yani hiçbir şey yapmamak artık pek de kolay değil.

https://watchseinfeld.net/

En sevdiğim komedi dizisi Seinfeld. Eğer sizin de öyleyse bu siteye 7 gün 24 saat Seinfeld yayınlıyor. Sadece İngilizce altyazı var. Ama buna da iyi yönünden bakmak lazım. İngilizce’nizi geliştirmek için de bu siteyi kullanabilirsiniz. Yabancı bir dili anlamanın en iyi taktiklerden biri o dildeki bir içeriği yine o dilde altyazıyla izlemek. Seinfeld’in bir bölümünde Bania’nın dediği gibi: “That’s gold Jerry! Gold!”

https://www.pixelthoughts.co/

Piksel düşünceler, adı üstünde sizi rahatsız eden düşüncelere piksel muamelesi yapıyor. Sizi strese sokan ne var? Örneğin yakınlarda gireceğiniz bir SINAV. Bunu yazıp bir yıldızın içine koyalım. 

Şimdi rahatla ve düşünceni izle. 

Derin bir nefes al, derin bir nefes ver

Her şey yoluna girecek.

Hayatın güzelleşecek.

Yaşam şu anda hissettiğinden daha zengin. 

Işık bile evreni 93 milyar yılda geçebiliyor.

Galaksimiz küçük.

Güneşimiz ufak.

Dünyamız minicik.

İçinde yaşadığımız yerler mikroskobik.

Ve sen bunların içinde küçücük bir yer kaplıyorsun.

Seni strese sokan bu düşünce o kadar da önemli değil.

Kolayca yok olup gider.

Ve hayat devam eder.

 

“16 ilginç web sitesi” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir