Kategoriler
Edebiyat Sanat

Kasım’da roman yazmak başkadır

Arkadaşlar, 1 Kasım’dan itibaren roman yazmaya başlıyoruz. Hepimiz! Çünkü dünyanın bizim yazacağımız romanlara ihtiyacı var…

Kasım. Ulusal roman yazma ayı. Orijinal adıyla National Novel Writing Month. Kısaca: NaNoWriMo.

Böyle bir etkinlik var. Tıpkı spor müsabakaları gibi her yıl tekrarlanıyor. 1999’dan beri her yıl Kasım ayında binlerce roman yazılıyor. Maraton koşmak gibi. Bacaklarınızla değil aklınızla, hayal gücünüzle koşuyorsunuz.

Adında “Ulusal” geçiyor ama çok kısa bir sürede “Uluslararası” bir kimliğe kavuşmuş. Antarktika dahil tüm kıtalardan ve neredeyse dünyadaki tüm ülkelerden katılım var. Ekim 2015 tarihi itibariyle NaNoWriMo.org web sitesine Türkiye’den kayıtlı 970 üye var. Çok az 🙁 2014’de tüm dünyadan 81 bini öğrenci olmak üzere toplam 325 bin kişi bu aktiviteye katılmış. Tabi katılan herkes roman yazamıyor ya da yazmaya başlasa da bitiremiyor. Ama bitirenlerden bazıları romanlarını çoktan bastırıp yayınlatmış bile.

Bu aktivitenin kuralları ne? Çok basit. Yazmaya tam 1 Kasım’da başlıyoruz. Ne isterseniz kullanabilirsiniz. Klavye de olur, kalem de… 30 Kasım saat 11:59’da kağıtları kalemleri bırakıyoruz. Yazdığımız metin en az 50.000 kelimelik bir roman olmak zorunda.

Neden 50.000 kelime? Çünkü zor ama ulaşılabilir bir hedef. Bir çalışanın ya da bir öğrencinin gerçekleştirebileceği bir aktivite. Bir ayda 50.000 kelime yazabilmek için günde 1667 kelime uydurmak gerekiyor. Fikir vermek açısından videolarımda 1 dakikalık bir konuşmada yaklaşık 100 kelime söylüyorum. Yani hedefimi gerçekleştirmek için 17 dakika boyunca konuşmam ve daha sonra da bunları yazıya geçirmem gerekir. Ya da doğrudan yazmaya başlayabilirsiniz. Yavaş bir yazar saatte 800 kelime yazabilir. Yani günde iki saatinizi bu işe ayırmanız gerekecek. Zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşayanlar benim “tek mi? çift mi?” yöntemimi kullanabilir. Mesela akşam 20:00’de bir saat yazıp, 21:00’de ara verip 22:00’de bir saat daha yazabilir.

En sevdiğim roman yazarlarından biri olan Stephen King’in şöyle bir rutini var. Her sabah 8:00 – 8:30 gibi masasına oturuyor ve yazmaya başlıyor. 2 – 3 saat sonra günlük 2000 kelimelik kotasını dolduruyor ve yazmayı bırakıyor. Bu işi yıllardır tatil günleri de dahil olmak üzere her gün yapıyor. Bu rutinle 54 roman 200 hikaye yayınladı. Günde 2-3 saat yazarak…

Romandan ne anlıyoruz? Kurmaca yani uydurduğunuz bir metin. Uzunca. İyi de kim karar veriyor yazdığımın bir roman olup olmadığına? Kendiniz. Eğer roman yazdığınızı düşünüyorsanız, roman yazıyorsunuzdur. Bunu kimse engelleyemez. Üstelik internet sayesinde yazdıklarınızı çok kolay bir şekilde yayınlayarak tüm dünyanın beğenisine sunabilirsiniz, veya yazdıklarınızı tamamen kendinize saklayabilirsiniz.

Stephen-King

Yazmak size korkutucu mu geliyor? Ne yazalım? Nasıl hazırlanalım? Kendime de sık sık hatırlattığım en kolay tavsiye şu: “Ne biliyorsan onu anlat!” Samimi ol. Peki roman nasıl yazılır? Nasıl öğrenebilirim? İnternette ve kitapçılarda bununla ilgili pek çok kaynak var. Benim bu konuyla ilgili en çok beğendiğim iki kitaptan biri Stephen King’e ait: “Yazma Sanatı”. Tavsiye ederim. Ama öğrenmenin sonu yok. Başlamak için kendinize engel koymayın! Bir şeyi öğrenmenin en iyi yollarından biri, o işe balıklama dalmaktır.

Yazmak konusunda beğendiğim diğer kitap: “Bir senaryo yazmak”. Evet doğrudan roman yazmakla alakalı değil. Ama çok faydalı. Zaten bu etkinlikten ilham alan bir başka etkinlik de “Zero Draft Thirty”. Bu etkinlikte de Kasım’da roman yerine bir senaryo yazıyorsunuz. İsteyen bunu da deneyebilir.

Sonuçta bu bir meydan okuma! Tıpkı vücut geliştirir gibi sadece beyin kaslarını geliştirmek için bile bu aktiviteye katılabilirsin. Yazma alışkanlığını kazanmak için. Yazarak kendini ve dünyayı keşfetmek için.

Hadi o zaman. Kasım ayında roman ya da senaryo yazıyoruz. Yazmaya başlayacak olanlar, en azından niyet edenler parmak kaldırsın. Sorusu ve yorumu olanlar, yazmaya yorumlar kutusundan hemen başlasın. Gelişmeleri takip etmek isteyenler abone olmayı unutmasın.

“Kasım’da roman yazmak başkadır” için 11 yanıt

Google’da çalışan bir yazılım uzmanının ted konuşmasını aklıma getirdiniz. 30 günde insanın hayatında neler değiştirebileceğini anlatan 3 dakikalık çok güzel bir videoydu ve bu nanowrimo’dan da bahsediyordu. Bu da linki
https://www.ted.com/talks/matt_cutts_try_something_new_for_30_days?language=tr

Yazmak yalnızca birilerine birşeyler aktarmak için değil, kendinizi keşfetmek için, aslında orada olduğunu bilmediğiniz düşünceleri ortaya çıkarmak için de mükemmel bir yol. Yazmaya başlamak için çok güzel bir yöntem bu nanowrimo, ben başlıyorum herkese de tavsiye ediyorum:)

30 gün boyunca bir şeyleri denemek her şeyden önce yeni bir huy oluşturmak için bir fırsat. “Yazma huyu” da oluşturulabilecek/geliştirilebilecek en iyi huylardan biri. TED videosunu paylaştığınız için ayrıca teşekkürler…

Bu kendi dilimizde başlayacağımız bir roman mı olacak? Bizler de mi İngilizce yazacağız? Her ülke kendi dilinde mi yazıyor biliyor musunuz?
Bu arada harika bir sunum olmuş gerçekten benim de aklıma TED konuşmaları geldi 🙂 Ağzınıza, aklınıza sağlık! 🙂

Merhaba, ben videonuzu izleyip nanowrimo ya kayıt oldum fakat günlük kelime sayısını nasıl kaydediyoruz?

Siteye giriş yaptıktan sonra ilk romanınızı oluşturunca sağ üst köşede “0 words so far” yazısı beliriyor. Bunun üzerine gidince açılan kutuya kelime sayısını yazabiliyorsunuz.

Bu yazıyı yeni okudum. Bende yazma huyu var. Çok seviyorum yazmayı. İki tane roman yazdım ama ikisinde yarım kaldı. Çünkü baştan yazdım yazdım yazdım sonra eeee sonra ne oldu diyorum. Bulamıyorum kendime Zaman bırakıyorum ama sonra unutup geçti 😟
Sadece aklıma gelen düşüncemi yazıyorum. Kaç kelimelik yazıyorum bilmiyorum ama bir sayfalık kadardır.
Roman Nasıl yazılır diye birçok araştırmalar yaptım, okudum, denedim ama başaramadım. 😟
Yine de yazmaktan vazgeçmedim 😊

Selamlar. Öncelikle teşekkür etmek isterim, bu muhteşem etkinliği duyurduğunuz için. Yazmayı seven, roman yazmaktan özellikle keyif alan birisi olarak elbette bu meydan okumaya sessiz kalamadım ve kaydımı yaptırdım. Bırakın bitirmeyi başlayabileceğimin bile garantisi olmamasına rağmen ( bir aksilik olma durumundan bahsediyorum elbet) kendimi gururlu hissettim. Türkiye adına katılıma katkım olması işin cabası oldu. Tekrar teşekkürler.

Merhaba, ben de bu sene katılanlar arasındayım. İlk katılımım olacak. Bildiğiniz türk yazma grupları var mıdır acaba? Ben hiç göremedim. Biz mi kursak acaba katılanlar olarak. 🙂 Yabancı bir yazma grubuna da dahil olmuş durumdayım, ama ingilizcem pek iyi değil ve kendi dilimden birilerinin de olduğu yazma arkadaşlarım olsa fena olmazdı diye düşünüyorum. Eğer siz de bu sene katılacaksanız başarılar diliyorum!

Merhaba, bugün Kasım ayının son günü ve nihayet cesaret edip arkadaşımla bu ayda romanımızı yazmaya başladık. Stephen King gibi sabahları yazmaya çalıştım bazı günler hiç yazamadım bu yüzden uyumayıp 50bine ulaşmak için yazmaya devam ettim. Kendimden bu kadar azim beklemiyordum. Arkadaşımla sürekli olarak birbirimize destek olduk ve sonunda başardık. Çok mutluyum. Size de teşekkür etmek istedim. Böyle bir etkinliği videonuzda bahsettiğiniz için. Pandemi döneminde gerçekten çok verimli bir uğraş oldu. Her zaman hikayelerim yarım kalırken bu sene ilk defa bitirdim. Hala başardığıma inanamıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir