Kategoriler
Tasarım Verimlilik

Kullandığım en iyi not uygulaması: Notion

Geçtiğimiz aylarda evden öğrenmeyi ve çalışmayı kolaylaştıran 18 uygulamayı sıralamıştım. İşte bunların içinde bir tanesi var ki onu her gün düzenli olarak kullanıyorum ve çok büyük faydalarını görüyorum. Bana göre şu anda en gelişmiş not alma ve organize etme uygulaması: Notion. Okullarımızın, ofislerimizin iyice dijitalleştiği bugünlerde sizlerin de işine yarayacağını düşünüyorum. Çünkü sanal ve gerçek hayatınızın her bir köşesini organize edip, derleyip toparlayacak bir sisteme kavuşturuyor bizleri. Çünkü not almak düşünmenin harekete geçmiş şekli.

Bu videoda önce ben sizlere Notion’ı nasıl kullandığımı göstereceğim, sonra sizin nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım ve en sonunda kendi hazırladığım sürpriz bir şablonu sizlerle paylaşacağım.

Burası benim notlarımın merkezi. BBB. Beynimde biriktirdiğim bağlantılarım. Aklıma gelenleri, duyduğum ilham verici sözleri, yapacağım işleri, okuma ve izleme listelerimi, günlük, aylık, yıllık hedeflerimi burada tutuyorum. Mesela dün perseid meteor yağmurunu izlemek istiyordum ama hava bulutlu olduğu için yapamadım, o yüzden onu bugüne taşıyalım. 

Peki böyle bir sayfayı hazırlayıp kullanabilmeniz için ne gerekiyor? İşletim sistemi ne olursa olsun internete bağlı bir cihaz: bilgisayar, tablet ya da telefon. İster indirilebilir uygulamasıyla kullanın isterseniz sadece web tarayıcısıyla, platform bağımsız olarak her yerden not tutabiliyorsunuz ve tüm bu notlar cihazlarınız arasında senkronize ediliyor. Üstelik kişisel kullanımı ücretsiz ve bu versiyon bile size sınırsız not tutabilme imkanı veriyor. 

Tüm not uygulamalarındaki gibi burada da not alabilirsiniz; bunlara başlıklar, ekleyebilirsiniz, listeler oluşturabilirsiniz ya da internet linklerini görsel olarak ekleyebilirsiniz.

Yaz aylarında hemen her hafta sonu kamp yapmaya gidiyoruz. O yüzden ben bununla ilgili özel bir not bölümü oluşturdum. Hangi kamplarda ne gibi aktiviteler yaptık ve bundan sonrakilerde neler yapabiliriz gibi notlarımı bu bölümde tutuyorum. 

Okuma listem de burada. Okuma dedim ama dinlemekte olduğum podcast de burada, dergiler ya da makaleler de burada. Bunların yazarını, okuma durumumu, puanlayarak kaydediyorum.

Basit bir izleme listesi koydum. Yeni bir film eklemek için o filmle ilgili bir linki girmem yeterli. Buraya hemen görsel olarak geliyor. Jurassic Park’ı izlemiştim ama yine de ekliyorum çünkü her Perşembe Dlive TIMECODE canlı yayınlarında bu tür filmleri yeniden izleyip yorumluyoruz. 

Notion’ın en sevdiğim tarafı fonksiyonelliği estetikle birleştirmiş olması. Notlarınızı otomatik olarak birbirine bağlayarak kendinize özel internet sitelerine benzer bir yapı oluşturabiliyorsunuz. Bir çeşit kişisel wiki. Size ait bir internet. İnternot! 

Hadi şimdi hızlıca bir tane yapalım!

Ne demiştik, İnternot. Kafamın içindekiler. Burası bizim notlarımızın ana sayfası olacak.

4 temel konuda biriktireceğimiz fikirler var diyelim. İş, yaşam, planlar (hayaller), notlar (gerçekler)

Bunları birer başlık yapıp, aynı hiyerarşide oldukları için yan yana getirmek bizim için çok kolay. Her şeyi sürükleyebiliyoruz. Adı üstünde: Notion. Note ve Motion yani hareket kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Ayırıcı çizgilerimizi de ekledikten sonra artık sayfalarımızı oluşturabiliriz. 

İlk sayfamız genel notlar olsun. Eğer fonksiyonel bir şey yapacaksanız, mesela bir sayfa oluşturmak gibi, / eğik çizgi işareti yapıp açılan listeden bir şey seçiyorsunuz. Biz sayfa yapmak istediğimiz için “page” uygun seçenek. Enter tuşuna basar basmaz yeni sayfamız oluşturuluyor. Bu soluk gri yazılar sadece bize kılavuzluk etmek için var. Başlık atmanız yeterli. Eğer biraz da süslemek isterseniz bir ikon seçebilir ya da Notion’un size rastgele bir ikon seçmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sayfaya bir üst resim seçmek ya da hazır olanlardan eklemek de mümkün. Tabi bunların hepsi opsiyonel. Ben süslemek dedim ama özellikle ikon seçmek sayfanın aklınızda kalması için görsel hafızanıza da yardımcı oluyor. 

Dikkat ederseniz şu anda İnternotun bir alt sayfasındayız. Sayfalar ya da notlar arasındaki hiyerarşi buradaki gibi, internet tasarım diliyle “ekmek kırıntıları” şeklinde otomatik olarak beliriyor. İstediğimiz zaman istediğimiz yerden ana sayfamıza dönebiliyoruz.

Şimdi size sayfa üretmenin daha pratik bir yolunu göstereyim. İlk akla gelen birkaç başlığı hızlıca sıralayalım. Taslaklar, Yapılacak İşler, Fotoğraf fikirleri, Okunacak kitaplar, İlk fırsatta izle, Şarkı sözleri, Blog yazısı, Telefon uygulamaları, Güzel sözler, Altını çizdiklerim, Haftasonu planları, Ders notları, Alışveriş Listesi, Araştırılacak konular, Zinciri Kırma

Bunlar şu anda normal bir not sayfasına yazılmış normal yazılar olarak gözüküyor değil mi? Bakın şimdi hepsini seçiyorum ve “Turn into – Değiştir” seçeneğiyle bir dokunuşta 14 sayfayı birden oluşturuyorum. Artık her bir konunun kendine ait bir sayfası var. Üstelik bunları da sayfa içinde sürükleyerek görsel bir organizasyon yapabiliriz. 

Artık bu sayfaların içine not almak size kalmış. Yine normal bir not düzeniyle ilerleyebilirsiniz. Okunacak Kitaplar sayfasına girip sırayla sadece okumak istediğiniz kitapların adlarını yazabilirsiniz. Ya da Notion’un en güçlü özelliklerinden biri olan “Templates – Hazır şablonlar”dan faydalanabilirsiniz. Hemen hemen her konuda giderek artan sayı ve çeşitlilikte şablonlar var. Tabiki kitap listesi şablonunu seçip anında daha ayrıntılı bir not sayfası, basit bir veritabanı oluşturabiliriz. Bu hazır bilgileri silip kendi listenizi yapabilirsiniz. Hazır kategoriler yerine kendi istediklerinizi koyabilirsiniz. 

Zinciri Kırma sayfasına girelim. Biliyorsunuz yaklaşık 5 yıldır yeni alışkanlıklar edinmek ya da istemediğimiz alışkanlıklardan kurtulmak için böyle bir metodolojiyi hem kendim uyguluyorum hem de sizlere tavsiye ediyorum. Bunun için bir hedef belirliyorsunuz ve her gün onunla ilgili bir adım attıktan sonra takviminize bir çarpı koyuyorsunuz. Eğer bu çarpıları dijital olarak Notion içerisinde atmak isterseniz çok basit bir şablon hazırladım. Açıklamalar bölümündeki ilk linkten Notion’da ücretsiz bir hesap açtıktan sonra ikinci linkle bu şablona ulaşarak kullanabilirsiniz. 

Tıpkı yılın başında hazırladığım basılı versiyonunda olduğu gibi bunda da mantığımız çok basit. Ama bu kez dijital olduğu için dileyenler alışkanlık kazanma deneyimini daha detaylı olarak kaydedebilirler. Örneğin halkanın kalitesi nasıldı? Iyi, normal ya da kötü olarak işaretleyebilirsiniz. Kendi kalite kriterlerinizi buraya girebilirsiniz. Buna gerek yok diye düşünüyorsanız sütunu olduğu gibi silebilirsiniz. Her gün için bağımsız bir sayfa da var. Yani zinciri kırma takvimi bu şekilde zinciri kırma günlüğüne dönüşmüş oluyor.

Cep telefonunuzda bu sayfaya ilişkin bir kısayol oluşturduğunuzda “Zinciri Kırma” uygulamanız hazır! Üstelik size özel, kişiselleştirilmiş bir uygulama.

İnternot ana sayfasının içinde oluşturduğumuz sayfaların hepsi sol taraftaki sütunda iç içe geçmiş şekilde beliriyor. O sütunun altından da yeni sayfalar oluşturulabiliyor ve bu sayfaları da sürükleyip bırakarak kendi bilgi mimarimizi tasarlayabiliyoruz. 

Diyelim ki yeni bir konu ilginizi çekmeye başladı: Astronomi ya da okuldaki bir derste bu konuyla ilgili notlar tutmaya başladınız. Sol sütundan yeni bir sayfa oluşturalım. Notlarımızı zaman içerisinde bu sayfaya ekleyelim. Gördüğümüz ilginç görselleri de ekleyip elbette bu sayfayı daha okunaklı daha albenili hale getirebiliriz. Unutmayın burası bizim dijital çalışma odamız ve o odayı derli toplu tutmak zihnimizi de berraklaştırır. Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar, derste dinlediklerimiz artık hep burada. Peki bu bilgileri öğrendik mi? Bunu anlayabilmek için bilgi hiyerarşisinde ben Notion’ın şu özelliğini çok kullanıyorum: Herhangi bir cümleyi ya da paragrafı “toggle list”e dönüştür. Bu basit interaktif özellik metnin açılıp kapanabilmesini sağlıyor. Böylece konuya daha tepeden bakmış oluyoruz. Ama benim özellikle öğrenci arkadaşlarıma tavsiye edeceğim kullanım şekli metinlerden kendilerine soru çıkartmaları. Bir konuyu öğrenebilmek için cevaplardan çok sorulara odaklanın. Sorgulamayı öğrenin. Bu sayede konuyu tekrar ederken, bir sınava hazırlanırken kendinizi daha rahat hissedersiniz. Mutlaka sınav olması da gerekmez. Çalışanlar, bir toplantıya ya da sunuma hazırlık yaparken kafalarındaki fikirleri bu şekilde organize edebilirler. 

Sürekli tekrar ettiğiniz bir iş var diyelim. Bunu daha verimli hale getirip bir “iş akışına” döndürmek istiyorsunuz. Zaman yönetimi konusunda daha önce bir videoyla tanıttığım Japonların Kanban tekniğini yine Notion içinde uygulayabilirsiniz. Basitçe tarif edecek olursak bu tekniği, işinizi parçalara ayırıp bunu temel aşamalara paylaştırıyorsunuz. Yapılacak, yapılıyor, yapıldı gibi… Bu aşamaların adı ve sayısı elbette değiştirilebilir. Benim için her videonun önce metninin yazılması gerekiyor. Sonra çekim, kurgu ve yayın hazırlığı gibi diğer temel parçalar geliyor. Başlangıçta bunların hepsi yapılacak aşamasında. Her seferinde bu parçalarla ilgili notlarımı sayfaların içine yazıyorum. Çünkü burada başlık gibi gözüken her bir parça aslında kendi içinde bağımsız bir not sayfası. Video metnini yazmaya başlayınca yapılıyor aşamasına sürüklüyorum. O esnada notlarımı inceleyerek metni son şekline kavuşturuyorum. Bitince o yapıldı aşamasına giderken işin çekim parçası başlıyor ve yapılıyora sürükleniyor. İşte buna benzer sık tekrar ettiğiniz işlerden kendi iş akışlarınızı oluşturabilirsiniz. Çalışanlar için toplantı notları, proje yönetimi, yol haritası, proje dokümantasyonu, marka varlıkları, kurumsal kimlik, iş takvimi gibi pek çok uygulama alanı var ve bunlara ilişkin sayfaları oluşturabilmek için başlangıç şablonları hazır. 

Kendimize ait internot sistemini sürekli olarak geliştirebiliriz. Dilediğimiz sayfaları paylaşabiliriz. Bu şekilde bazı sayfaları bir web sitesi ya da blog olarak yayımlamak ya da yaptığımız çalışmaları arkadaşlarımızla paylaşmak mümkün. Sizlerin tasarladığı, geliştirdiği orijinal formatlar olursa aşağıda yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz. O sayfanın çoğaltılmasına izin verirseniz dileyenler bunu bir şablon olarak kullanıp kendi sistemlerine uyarlayabilirler. 

Notion’un yetenekleri bu anlattıklarımla sınırlı değil. Basit kodlamalarla çok daha gelişmiş sayfalar da hazırlanabiliyor. Ama başlangıç için bunlar bile pek çoğumuzun işine yarayacaktır. Benim hayatımı gerçekten çok kolaylaştırıyor. Beynimde biriktirdiğim notları bu şekilde dijital ortamda, görsel bir şekilde düzenlemek, organize etmek, yeni bağlantılar kurmamı sağlıyor. Umarım sizler de düşünmenin harekete geçmiş şekli olan not tutma alışkanlığınızı bu yeni araçlar sayesinde geliştirir, beyninizde doğal bir uzantısı haline getirir yeni bağlantılar yeni fikirler oluşturursunuz. 

 

“Kullandığım en iyi not uygulaması: Notion” için 18 yanıt

28.08.2020 saat 04.40 görevde yükselme sınavına çalışırken birden gökyüzünde evimin olduğu Sakarya ili Adapazarı ilçesinde pusulaya göre 280 derecesinde birşey ilgimi çekti. Sabit duran beyaz bir ışık etrafında patlarcasına yanıp sönen mavi düzensiz ışıklar bir yıldız olabilir mi. Selamlar

Barış bey merhaba, Notion sitesinde zinciri kırma takviminizi bize paylaştığınızdan dolayı, çok teşekkür ederim. YouTube’da bu siteyi tanıtırken sizin kendinize göre oluşturduğunuz yerleride bize veya bana atabilirmisiniz çok hoşuma gitti

Merhaba Barış abi. Nasılsınız? Ben shirinlia. Ben ve ekibim Teknoloji, Gündem, Bilim, Edebiyat, Sanat, Siyaset temalı; Türkçe, Azerbaycan dilinde ve İngilizce üç altyapılı Media sitesi kurmak istiyoruz. Destek verebilir ve yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba. Dünden itibaren uygulamayı kullanmaya başladım. Film listesini nasıl oluşturabiliriz? Template olarak bulamadım yardım eder misiniz?

Merhaba. Ben yeni keşfettim ve paylaşmak istedim. Şu adımları izlemelisin:
1. “/” basıp aşağıya iniyoruz. “Advanced blocks” başlığı altındaki “Button” ı seçiyoruz. Arama yerinden de direkt aratabilirsin.
2. Add a step adımında “Insert blocks” u seçiyoruz.
3. Yazma alanına “/” yazıp “web bookmark” yazıp tıklıyoruz.
4. Son olarak sol yukarıda bulunan “Done” a tıklayıp işlemi bitiriyoruz.
Ayrıca “New Button” ismini “Yeni bir film ekle” ile değiştirebilirsin.
Bundan sonra her butona tıkladığında seni linki yapıştırabilmen için yönlendirecek.

Merhaba Barış bey, buna ilaveten bir de Roam Research hakkında yayın yaparsanız çok seviniriz.

Video yayınlandığı gün indirdim, hayatımın parçası oldu. Evernote’daki notlarımı da buraya taşıdım, artık tek not defterim burası. Öneri için teşekkürler.

Salam Barış. Mənim adım Valehdir və azərbaycanlıyam. Videolarını çox sevərək izləyirəm və hər videondan yeni bir şey öyrənirəm. Təşəkkür edirəm !
Hörmətlərlə : Valeh İsmayılov

Selam Barış. Benim ismim Valeh ve azerbaycanlıyım. Videolarını çok severek izliyorum ve her videondan yeni bir şey öyreniyorum. Teşekkür ederim !
Saygılarla : Valeh İsmayılov

Barış bey,
Öncelikle Notion programını sayenizde öğrenmiş oldum az çok birşeyler öğrendim dosya yüklemede sıkıntı oluyordu premium üyeliğe geçtim şimdi size sormak istediğim sorular var,
1. Burada verilerin kaybolma durumu nedir ben elimdeki tüm dosyaları buraya koyabilirmiyim Bunlar bulutta saklanıyorsa bana ayrılan kısım ne kadardır.
2. Gizlilik derecesi nedir acaba ben kişisel verilerimi koyabilirmiyim

Sizin videolarınızı izlerken bu not alma programını gördüm ve işte bu tam aradığım dedim inegöl mobilyası firmamıza böyle bir program düşünüyorduk tabiri caizse cuk diye oturdu. Tşk ederiz

Merhabalar,
Notlarımı, mail, whatsasp, telegram vb diğer ortamlardan paylaşabilir miyim

Merhabalar,
Pencill ile not yazabileceğim bir alan bulamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir