Kategoriler
Eğitim Genel

Rastgele Sorular

Bu videoda benim kanalım için yeni ve farklı bir şey deneyelim istiyorum. Bir çeşit bayram hediyesi olsun bu deneme. Çeşitli konulardan rastgele seçilmiş 20 soru sorup cevabını vereceğim. Eğer isterseniz bu soruları sorduktan sonra videoyu duraklatıp cevabını düşünebilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla birlikte bir yarışma düzenleyebilirsiniz. Ya da sadece izleyebilirsiniz. Tercih sizin. Bakalım bu formatı beğenecek misiniz?

Dünyanın yedi harikasından biri olan Mısır’daki Büyük Piramit’te (Keops Piramidi) kaç kaya kullanılmıştır?

Bu piramidin yapımında her biri 3 tonluk toplam 2.3 milyon taş blok kullanılmış. Yapımının 20 yıl sürdüğünü düşünecek olursak bu süre boyunca gece gündüz her 5 dakikada bir kayayı yerine yerleştirmişler. Zamanında 4000 işçinin çalışmasıyla yapılan bu yapıyı bugün inşa etmeye kalkarsanız, vinçler ve helikopterler kullanarak 1500-2000 kişinin 5 yıl çalışması gerektiği hesaplanmış. Bu şekilde maliyetinin de 5 milyar dolar olacağı bulunmuş. Aslında modern çağda yapılan inşaatların maliyeti buna yakın olabiliyor. Mesela New York’ta yeni yapılan Dünya Ticaret Merkezi yaklaşık 4 milyar dolara mal oldu. Öte yandan 1931 – 1936 yılları arasında Colaroda Nehri üzerine 5 yılda inşa edilen Hoover Barajı’nda kullanılan betonun hacmi yaklaşık Büyük Piramit’teki taşlarınkine eşit. 

Kaynak: https://www.livescience.com/18589-cost-build-great-pyramid-today.html

————–

Yorulduğumuzda neden gözlerimizi ovuştururuz?

  1. Yorgunluk gözleri kurutur. Ovuşturmak daha fazla göz yaşı üretilmesini sağlar. 
  2. Yorgunluk gözlerin kapanmasına yol açar. Ovuşturmak onların açık kalmasına yardım eder.
  3. Gözleri hareket ettiren kaslarla kalp arasında bir bağlantı vardır. Ovuşturmak kalbi yavaşlatır ve yorgunluk hissini azaltır.

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/the-human-body/why-do-we-rub-our-eyes-when-were-tired/

———–

Gezegenler ne zaman aynı hizaya gelecek?

2854 yılında. Ve aynı hizaya geldiklerinde… hiçbir şey olmayacak. Büyük depremler olacak ya da insanlar boşlukta süzülmeye başlayacak diyenlere inanmayın. 8 gezegen ve artık gezegenliği tartışılan Pluton en son M.Ö. 561 yılında aynı hizaya gelmişlerdi ve Anadolu topraklarında kurulu Lidya’nın kralının ölmesi dışında kayda değer hiçbir şey olmamıştı. 

Kaynak: http://curious.astro.cornell.edu/copyright-notice/57-our-solar-system/planets-and-dwarf-planets/orbits/246-when-was-the-last-time-all-9-planets-were-aligned-beginner

———–

Hangi sıcaklıkta celcius ve fahrenheit aynı değeri gösterir?

İsveçli Celcius ve Alman Fahrenheit’ın suyun kaynama ve donma noktalarına farklı bakmaları sebebiyle dünyada iki farklı sıcaklık değeri kullanılıyor. Ama bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir ya. Fahrenheit termometresi  -40’ı gösterdiğinde Celcius termometresi de aynı değerdedir. 

Kaynak: http://www.onlineconversion.com/faq_11.htm

————

Kaç ülkede trafik soldan akar?

Bir dakika, sadece İngiltere’de değil mi? Hayır, sandığınızdan çok daha fazla yerde… 2019 yılı itibariyle tam 78 ülkede trafik soldan akıyor. Bu ülkelerin nüfusu dünyanın %35’i. Bir başka deyişle dünyadaki tüm yolların dörtte birinde sollama değil sağlama yapmak durumundasınız. 

Kaynak: http://worldpopulationreview.com/countries/countries-that-drive-on-the-left/

————

Yılanlar koku alır mı?

Hem de çok iyi koku alır. Görme ve işitme organları çok gelişmediği için burunlarını kullanırlar. Ancak koku almak için daha çok ağızlarının üst kısmında yer alan “Jacobson organı”nı kullanırlar. Biliyorum garip bir ismi var ama onu keşfeden kişinin soyadı böyle. Yılanlar dilleriyle topladıkları kokuları dillerini ağızlarına sokup da damaklarındaki bu özel bölgeye değdirince ayırt ederler.

Kaynak: https://www.livescience.com/32235-can-snakes-smell-anything.html

————

Peki insanlar kaç çeşit kokuyu ayırt edebilir?

1000? 10000? 100000? Son yapılan araştırmalara göre insan burnu en az 1 trilyon kokuyu ayırt edebilme kapasitesine sahip. Son yapılan diyorum çünkü uzunca bir süre bu sayının 10000 civarında olduğu zannediliyordu. Fakat 128 farklı koku molekülünün kombinasyonlarıyla yapılan denemelerde sıradan insanların bile trilyonlarca kokuyu birbirinden ayırt edebileceği sonucu ortaya çıktı. Hatta sıra dışı koklayıcılarda bunun binlerce katına çıkıyor. Bu kadar çok koku var mıydı diye düşünüyorsunuz değil mi? Olmaz mı? Duyguların bile kokusu var. Komik videolar izleyip gülen bir arkadaşınızın yanına gittiğinizde sizi de bir gülme tutuyorsa hemen “gülmek bulaşıcıdır” diyoruz ya. Aslında gülmenin yarattığı koku bulaşıcı. Aynı şekilde birinin korktuğu bir ortama 5 dakika sonra gelen kişiler ortamdaki gerilimi hissedebiliyorlar. Bir başka deyişle tehlikenin kokusunu alıyorlar.

Kaynak: http://discovermagazine.com/2017/nov/scents-and-sensibility

————

İlk web sitesi ne zaman açıldı?

6 Ağustos 1991’de. Adresini veriyorum: http://info.cern.ch/ Uzantısından da anlayabileceğiniz gibi bu web sitesi İsviçre’deki CERN laboratuvarlarında açıldı. Ancak onu icat eden kişi Tim Berners Lee -artık “Sir” Tim Berners Lee demeliyiz- bir İngiliz bilgisayar mühendisi. Onu icat ederken teknik olarak Fransa sınırları içindeydi ama CERN kampüsü İsviçre’ye bağlı. Öte yandan CERN’e yatırım yapan 23 ülkeden en büyük pay Almanya’ya ait. Yani ilk web sitesi tam anlamıyla uluslararası bir proje olmuş. Neyse sorunun cevabı 1991. Girdiğiniz tüm web siteleri daha gencecik. 29 yaşında bir siteyi arasanız da bulamazsınız.

Kaynak: http://davidgalbraith.org/uncategorized/the-exact-location-where-the-web-was-invented/2343/

———–

Neden pek çok ülke isminin sonunda “istan” eki var?

Pek çok değil çoğu Orta ve Güney Asya’da yer alan 18 ülkenin sonunda bu ek var. “İstan” Farsça’da ülke, insanların yaşadığı, durduğu yer anlamına geliyor. Örneğin Kırgızistan, kırgızların; Özbekistan da özbeklerin yaşadığı, bulunduğu, durduğu yer demek. Bu ek Farsça’dan “istan” şeklinde dilimize ve “stan” şeklinde Batı dillerine geçmiş ama ilginç bir şekilde İranlıların yaşadığı yere ne biz ne de batılılar İranistan ya da Persistan demiyoruz. Aslında taa M.Ö. 6 yüzyıldan 1935’e kadar oraya Acemistan deniyordu. Ancak Rıza Şah 1935’de uluslararası topluluktan “İran” adını kullanmalarını istedi. Neyse, ben bu eki en çok ülkelerin değil kitapların isminde seviyorum. İranlı şair Sadi’nin yazdığı Bostan ve Gülistan gibi. Bu kelimeler meyvelerin ve güllerin durduğu yer anlamına geliyor.

Kaynak: https://www.wikiwand.com/en/-stan

————–

Konu ülkelerden ve dillerden açılmışken en çok resmi dili olan ülke hangisidir?

Zimbabwe. 16 milyon nüfuslu bu ülkede tam 16 resmi dil var. Zaten biz kısaca Zimbabwe diyoruz ama ülkenin toplam 14 resmi adı var. Hindistan’da 22 resmi dil var ancak bunlar ulusal değil bölgesel diller. Resmi olmayan dillere göre Papua Yeni Gine en fazla sayıda dilin konuşulduğu yer. 8 milyon nüfuslu bu küçük ada ülkesinde -hazır olun- 851 dil tespit edilmiş. Bunlardan 11 tanesini konuşan kimse yok. Bu anlamda Papua Yeni Gine dünyanın en az keşfedilmiş bölgelerinden biri diyebiliriz. 

Kaynak: https://www.worldatlas.com/articles/which-country-has-the-highest-number-of-official-languages-in-the-world.html

————-

Pangram nedir?

Pangram Yunanca tüm anlamına gelen “pan” ve harf anlamına gelen “gramma” kelimelerinden oluşur ve dolayısıyla tüm harfler anlamına gelir. Herhangi bir dildeki alfabede bulunan tüm harfleri kullanarak oluşturulan anlamlı cümleler için bu tabir kullanılır. Türkçe için en çok kullanılan örnek: “pijamalı hasta yağız şoföre çabucak güvendi.” Evet isterseniz kontrol edebilirsiniz. Bu cümlede 29 harfimizin tamamı var. Hadi bizim alfabeyle böyle bir cümle kurduk da Çinliler ne yapsın? Onlar “1000 karakterli klasik” diye bir şiir kullanıyorlarmış bu iş için. Üstelik şiir bu haliyle bile alfabedeki tüm harfleri değil sadece en popüler olanlarını içeriyor.

Kaynak: https://www.themarysue.com/sentences-every-letter-pangram-holoalphabetic-sentence/

—————

Neden iyi şans için ya da nazar değmesin diye tahtaya vurulur?

Bu çok çok eskilerden gelen bir davranış biçimi. Pagan inanışına göre ağaçlarda periler ya da buna benzer mistik yaratıklar yaşardı. İyi şansı ya da kötülükten korunmayı onlardan isteyen insanlar da ağaca vurarak, yani onun kapısını çalarak bu isteklerini dile getirirdi. Genelde iki kez vurulur. İlk vuruş bu istek için ikincisi de teşekkür için yapılır. Dünyanın en eski ve en yaygın inanışlarından biridir. Brezilya’dan Kanada’ya, Endonezya’dan Yeni Zelanda’ya dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde ve kültürlerinde hala tahtaya vurulmaya devam ediliyor. Benim anlayamadığım şey neden bizde tahtaya vurulmadan önce bir de kulak memesi çekiştirilir? Bunu bilen varsa yorumlasın lütfen.

Kaynak: https://www.wikiwand.com/en/Knocking_on_wood

————–

Neden soğuk havada dişlerimiz zangır zangır titrer?

Hava soğuk olduğunda vücut ısımız düşmeye başlar. O zaman da beynimizin içinde badem kadar bir bölge olan hipotalamus, vücuda ısınması gerektiğini hatırlatan bir mesaj gönderir. Vücudun kendini ısıtmak için kullandığı çeşitli yöntemler var. Ellerimizi ovuşturmak ya da nefesimizi üflemek gibi bazı yöntemleri bilinçli olarak uygularız. Ama o da yetmezse hipotalamusun gönderdiği o mesaj, kasları titreterek ısıtmaya çalışır. Dişlerin takırdaması kasların ısınmak için titretilmesidir. Bir sonraki aşamada bacaklar başta olmak üzere diğer kaslar da titremeye başlar. 

Kaynak: http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=1246

————–

Dünyanın en ağır kedisi kaç kilodur?

Evcil kediler genelde 4-5 kg ağırlığa ulaşıyorlar. 2012’de böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Meow adlı bu kedi öldüğünde 18 kg idi. Genelde bu tür rekorları kaydeden Guiness organizasyonu yaklaşık 30 yıldır dünyanın en ağır ev hayvanları kategorisini kullanmıyor. Çünkü bu rekoru kırmak isteyenlerin maalesef hayvanlarını aşırı yedirmeye başladığını fark ettiler. En son 1986’da Avustralya’da kaydedilen rekor Himmy adlı bir kediye aitti. Himmy tam 21.3 kg idi. 

Kaynak: http://www.oocities.org/gerine/records.htm

—————-

Kadınlara oy kullanma hakkını ilk veren ülke hangisidir?

Yeni Zelanda. 1893’de bu hakkı tanıdı. Türkiye; Fransa ve İtalya gibi ülkelerden 10 yıl önce bu hakkı kendi kadın vatandaşlarına verdi. Kadınlara oy kullanma hakkını en son veren ülke 2011 yılında Suudi Arabistan oldu. Günümüzde ne kadınlara ne de erkeklere hala oy kullanma hakkı vermeyen bir ülke var: Brunei.

Kaynak: https://www.infoplease.com/history/womens-history/womens-suffrage

—————-

Şu işlemin sonucu nedir? 8 ÷ 2(2+2)

Cevap sandığınız kadar basit olmayabilir. İki farklı hesap makinesi bile iki farklı sonuç verebiliyor. Peki size göre cevap 1 mi yoksa 16 mı? En önemlisi neden? Açıklamanızı yorumlarda bekliyorum.

Kaynak: https://mashable.com/article/math-equation-divides-twitter/

————–

Dünyanın ilk aktörü, oyuncusu kimdir?

Thespis’tir. Bu kişi MÖ 6. yüzyılda yaşamış bir şairdir. Yunanistan’ın (bak yine istan’la biten bir ülke adı 🙂 Dionysos şenliklerinde oynanan tiyatro oyunlarında sahneye çıkmış ve kendisi dışında bir karakteri canlandırarak Aristo’ya göre ilk oyuncu olmuştur. Antik Yunan tragedyalarında, tanrıların, kralların ve soylu kişilerin yaşadığı genellikle acıklı hikâyeler konu edilirdi. Dolayısıyla Thespis adlı bu oyuncunun da rolleri muhtemelen buna benzer şeylerdi.

Kaynak: https://www.wikiwand.com/en/Thespis

————–

İnsan vücudunda kaç hücre vardır?

Bu soruya doğru cevap verebilmek gerçekten çok zor. Bilim insanlarının son yaptığı tahminlere göre 37.2 trilyon hücre olduğu düşünülüyor. Ama gelecekte yapılacak yeni araştırmalarla bu sayı değişebilir.

Kaynak: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/there-are-372-trillion-cells-in-your-body-4941473/

—————

En uzun yaşayan böcek hangisidir?

Böceklerin büyük çoğunluğunun hayatı yıllarla değil haftalar hatta günlerle sayılıdır. Ama bunun en büyük istisnası Kraliçe termitler. Bu böcekler neredeyse bir insan ömrü kadar 50 yıla yakın bir süre yaşayabilirler.

Kaynak: https://www.scholastic.com/teachers/articles/teaching-content/general-facts-about-insects-and-bugs/

—————-

Bir insanın aklında günde kaç düşünce oluşur?

Ortalama bir insanın beyni günde 50.000 ile 70.000 arasında düşünce üretir. Yani neredeyse her 1,5 saniyede bir düşünce. Tabi bunların %95’i benzer ya da aynı düşüncelerin tekrarlanmasından ibarettir. Kafamızdaki bu düşüncelerin bir kısmı duygu bir kısmı da eylem şeklinde hayatımıza yansır. Ama her halukarda en başta kendi yaşam kalitemizi etkiler. O yüzden mümkün olduğu kadar olumlu düşünceler üretelim. Bunları olumlu duygular ve eylemlerle etrafımızdaki kişilere de yansıtalım. Çünkü tıpkı gülmek gibi, kokular gibi, olumlu düşünceler de bulaşıcıdır. 

Kaynak: https://www.huffpost.com/entry/healthy-relationships_b_3307916

“Rastgele Sorular” için 9 yanıt

8:2(2+2) işlem önceliğini doğru yapmakla ilgili benim bildiğim ilk önce parantez içi yapılır 4 sonra soldan sağa işlem yapılır 4 sonra bu ikisi çarpılır 16.
8:2.4= 4.4=16

Barış abiciğim videonuzun 5:47 zamanında duyguların koku ile aktarımından bahsetmişsiniz ancak bunun ayna nöronlar ile yapıldığı kanıtlandı. Hatta bu konuyla alakalı bir tedx konuşması var. Saygılar .

Barış abi sana bir sorum olucak,yıllardır insanlık uzayı keşfediyor ama denizler,okyanuslar insanların hemen gözünün önündeyken neden kimse denizleri ve okyanusları keşfetmiyor.Yani demek istediğim okyanusların hala %95i keşfedilmedi bilinmedik türler canlılar hatta mavi balinadan daha büyük olabilecek canlılar okyanusların karanlık taraflarında olabilirler mi?

Merhaba Abi,
Bir olayı görmek için o olayın gelecek ışık konisi içinde olmamız gerektiğini okudum geçtiğimiz günlerde. Aynı zamanda biraz daha araştırınca, evrendeki zaman konusunu da daha iyi anladım ve bu durum aşırı derecede ilginç geldi. Senin de bu konuda ki görüşlerini merak etmiyor değilim, umarım bir videonda bu temayı işlersin. Eminim hem sen araştırırken eğlenir, hem de bulduklarını aktarırken seyircilerini de eğlendirirsin.

Bu seriyi beğenmedim. Bir konu seçilip, o konu hakkında detaylı bilgiler verdiğiniz konsept bence daha iyi. Selamlar Barış abi. Bayramımız mübarek olsun.

Barış abi, Erik Verlinde kütle çekiminin olmadığnı, bulduğAlbert Einstein’ın yüzlerce yıldır süren kütle çekiminin olmadığını iddia ediyor. Bir sonraki video bu konu ile alakalı olabilir mi acaba?

Serini çok beğendim Barış abi,yaptığın ya da yapmaya çabaladığın her yeni fikirde seni her zaman destekliyor olacağım.Seninle öğrenebildiğim her bilgi için minnettarım.Bu arada Dünya’nın Yedi Harikası belgeselini izlediğim halde ilk soruyu bilemediğim için utanç içerisindeyim :'((.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir