Kategoriler
Teknoloji Uzay

21. Yüzyılın çıplak gözle görülebilen ilk kuyruklu yıldızı NEOWISE yaklaşıyor!

Daha birkaç ay önce 27 Mart 2020’de dünya yörüngesinde dolaşan uzay teleskobu NEOWISE yeni bir kuyruklu yıldızı keşfetti: C/2020 F3. Teknik ismi biraz karışık olduğu için kısaca onu keşfeden teleskobun adıyla da anılıyor. NEOWISE kuyruklu yıldızı 3 Temmuz’da Güneş’in etrafından döndü ve şu anda saniyede yaklaşık 72500 km hızla Dünya’ya doğru yaklaşıyor. 23 Temmuz’da gezegenimize hiçbir zarar vermeden bize en yakın olduğu noktadan -103 milyon km ötemizden- geçip gidecek ve bir daha 6766 yıl sonra tekrar uğrayacak.

Bu kuyruklu yıldız kuzey yarımkürede yaşayanlar tarafından çıplak gözle bile görülebilecek. Onu görmek için yapmanız gereken tek şey güneş doğmadan uyanıp saat 04:00 – 04:30 civarında gökyüzünde kuzeydoğu ufkuna doğru bakmak. Eğer dürbün ya da teleskobunuz varsa görebilmek çok daha kolay. Teleobjektifli bir makineyle fotoğrafını da çekebilirsiniz. Temmuz ortasından sonra akşam saatlerinde güneş battıktan hemen sonra gözlemlenebileceği de tahmin ediliyor. 

Eğer daha ayrıntılı bir hesaplama yapmak isterseniz sizlere ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir astronomi uygulaması olan Stellarium’u tavsiye edebilirim. İster uygulamasını bilgisayara kurarak veya isterseniz biraz daha sade web arayüzüyle kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz yeri harita üzerinde belirledikten sonra C/2020 F3 NEOWISE’ın konumunu tespit edebilirsiniz. 

Kuyruklu yıldızlar aslında yıldız değil. Su ve donmuş gazlardan oluşan büyük bir buz parçası olarak düşünebiliriz. Yeni keşfedilen NEOWISE’ın arkasında bıraktığı infrared izinden yola çıkarak 5 km çapında olduğu hesaplanmış. Bu kez tek değil iki kuyruğu var. Bu kuyruklardan birinin gaz, diğerinin de tozlardan oluştuğu düşünülüyor.

Bu kuyruklu yıldız sadece dünyadan değil Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan da görülebiliyor. Geçtiğimiz günlerde oraya gönderdiğimiz iki astronotu hatırlıyor musunuz? İşte onlardan Bob Behnken onun çok güzel görüntülerini yakalamış. 

Bu timelapse görüntülerden de fark edeceğiniz gibi sabah gün doğarken önce kuyruğu gözükmeye başlıyor. Yeryüzünden çekilen fotoğraflarda da yine önce kuyruğu kadraja giriyor. Ön taraftaki nesnelerle birlikte 200 mm’lik bir lensle nefis kompozisyonlar yakalamak mümkün. Önümüzdeki günlerde dünyanın dört bir tarafından çekilmiş fotoğraflarla görsel bir şölen yaşayacağız. Eğer siz de bu tür bir kare yakalayabilir ya da güzel birine rastlayabilirseniz linkini yorum olarak bırakabilirsiniz. 21. Yüzyılın çıplak gözle görülebilen bu ilk kuyruklu yıldızına böylece hep beraber bir selam verebiliriz. 

Bir merhaba ve bir elveda…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir